idezojelek

Üzenet Galíciából

Reménytelen eligazodni az ukrajnai híreken.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Reménytelen eligazodni az ukrajnai híreken. Az elesettekről, sebesültekről szóló adatokat már megjegyezni sem érdemes, miközben Zelenszkij újabb ezreket küld a frontra. Mint a hitleri végórákban: gyermekkatonáktól nyugdíjas korúig mindenkit visznek. Ukrajna romokban, termelés nincs, sok millióan külföldre menekültek, békére esély sincs. Csak a koporsók érkeznek haza.

Különös szerzet az ember. Ha béke van, vérre vágyik. Ha meg ropognak a fegyverek, az életéért reszket. Ha nincsen háború, a háborús filmeket keresi, a véres krimiket. A média, a szórakoztatóipar persze ismeri ezt az emberi torzulást (ismeri? – az ő „találmánya”), igyekszik is kiszolgálni. Csoda-e, ha a televízió előtt felnövő ifjú már ketrecharcosként lép az utcára? Hetente kapjuk a tengerentúli híreket az iskolai mészárlásokról.

A vágy a háborúságra sosem belülről jön. Az ördögöt keresd mögötte! A háborúk parazitáit, a hadiszállítót, a fegyvergyárost, a temetkezési és az építési vállalkozót… Azokat, akik tönkremennének a békében. Ők garantálják a békétlenséget a Földön, ők a mesterei, hogyan kell megvezetni, egymásnak ugrasztani a jámbor embereket.

Gyóni Géza költő 1914 nyarán romantikus hősként, lelkesen indul a keleti frontra. Az első napokban még a galíciai lövészárokból is lelkesítő költeményeket küld haza – aztán gyorsan kijózanodik: „Csak egy éjszakára küldjétek el őket: / A hitetleneket s az üzérkedőket. (…) / Hogy bújnának össze megrémülve, fázva; / Hogy fetrengne mind-mind, hogy meakulpázna; / Hogy tépné az ingét, hogy verné a mellét, / Hogy kiáltná bőgve: Krisztusom, mi kell még!”

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay) 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.