Áthallásos koncert készül a Halász-kastélyban

Az izgalmas esten az énekhang mellett fontos szerepet kap a zongora, a klarinét és a vetítő is.

2024. 05. 01. 17:00
Halász-kastély
A kápolnásnyéki Halász-kastély. Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vokális zene műfajának egyik legizgalmasabb kihívása, hogy az előadók hogyan képesek a nagy színpadi művekhez képest miniatűr zenei formák, de mégis egyetemes emberi és irodalmi, művészi értékű szövegek mondanivalóját, hangulatát, az abban megjelenő elvont tartalmat vagy felismerhető történetet néhány percben a hallgatóság elé tárni. 

Halász-kastély
Gulyás Dénes narrációja kíséri majd a Halász-kastély programját. Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A kápolnásnyéki Halász-kastély május 4-i, Áthallások című estjének előadói ezt a megközelítést továbbgondolva, a zeneirodalom ismert és kevésbé ismert kincseiből úgy válogattak – különböző szerzőktől, korokból, más-más nyelven elhangzó – műveket, hogy azok a narrátor, Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes szavaival, a zene, a mondanivaló témájához kapcsolódó irodalmi idézetekkel kiegészülve egy történetté, szinte forgatókönyvvé, egy gondolati szövetté álljanak össze. 

A történetet a dalok szövegei és azok irodalmi, és más művészeti vonatkozásai inspirálják. Így tisztán jelenhetnek meg azok az áthallások, emberi és transzcendens kapcsolatok, melyek sok zeneszerzőt, írót, festőt, szobrászt akár koreográfust megihlettek, s maradandó értékek teremtésére sarkalltak. Az est előadói Gulyás Dénes mellett Sotkó Eszter zongoraművész, Lökösházi Mária énekes és Szikora Márton klarinétművész lesznek. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.