Forradalmárképző

Ki lehet-e bírni egy blokád bezártságát, vagy belegabalyodik az ember saját szigetelőszalag-tekervényébe?

2020. 09. 21. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit levesz a színművészeti egyetem forradalmi romantikájából, hogy az Origo.hu a minap kiderítette, az Orbán-kormányzattal dacoló harcosok egy hónappal a lázadás kirobbantása előtt egy négynapos, körlevélben szervezett forradalom-előkészítő szabadegyetemen vettek részt. (Lehet, hogy a Téli Palota ostromát is lepróbálták előtte az Auróra matrózai?)

Upor László, az egyetem lemondott rektorhelyettese tagadta, hogy az lett volna a téma, hogyan lehet elfoglalni, majd blokád alatt tartani az épületet, hanem – figyeljünk erősen! – „a modellváltással összefüggésben annak társadalomtudományi, politikai, filozófiai, művészeti vonatkozásait járták körbe”. Ez annyiban érdekes, mert a képzéseket olyan hétpróbás randalírozók vezették, mint például a tenyérbe mászó Gulyás Márton festő-mázoló és dobóatléta, aki valóságos ikonnak számít a hazai anarchistamezőnyben. (Pár éve Marci vörös festékkel mázolta le az Állami Számvevőszék épületét. Sőt úgy tervezte, a Sándor-palotára is festékespalackot dob – ám a szűk emberke nem tudta odáig hajítani a flaskát.) Misetics Bálint előadót sem kell bemutatni, ő a Fidesz-székház 2013-as ostrománál szerzett hervadhatatlan érdemeket. Előember cimboráival a tévékamerákba vigyorogva mászott át a kerítésen. Misetics jelenleg Karácsony Gergely lakhatási és szociá­lis ügyekért felelős főtanácsadója. (Legutóbbi tanácsa az volt, hogy a Városligeti Műjégpálya műemlék épülete legyen hajléktalanszálló.)

A négynapos képzésen egyébként a 2009-es zágrábi egyetemfoglalás tanulságait elemezték a hallgatók. Ki lehet-e bírni egy blokád bezártságát, vagy belegabalyodik az ember a saját szigetelőszalag-tekervényébe? Utóbbira tippelek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.