Tizenharmadikák

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem ismertek a választási eredmények. Jobb híján a történelem jelesebb október tizenharmadikái között bogarászom. Ez is izgalmas.

2019. 10. 14. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem ismertek a választási eredmények. Jobb híján a történelem jelesebb október tizenharmadikái között bogarászom. Ez is izgalmas. 1307: Szép Fülöp, a franciák fenegyerekkirálya, aki még a római pápát is tömlöcbe vetette, amikor a szentatya kritikával illette az ő uralkodói stílusát úgy dönt, a kiürült államkincstárt a jómódú templomos lovagrend pénzével tölti fel. Október 13-án elfogatja a rend tagjait, koholt vádakkal pert indít ellenük, majd amikor rájuk bizonyítja a „bűnösséget”, feloszlatja a rendet, a vagyont elkobozza, vezetőit pedig máglyán megégetteti. 1479: Kinizsi Pál seregei a kenyérmezei csatában e napon laposra verik a Dél-Erdélyben randalírozó törököket.

1552: Az egri várostrom harmincötödik napján, október 13-án a depressziós törököket kivont karddal kell rohamra kergetniük a tisztjeiknek. Már a kigyúrt janicsárok sem hajlandók tovább harcolni, egyenesen szembeszegülnek a parancsoknak. Ez már végképp lehetetlenné teszi a további ostromot. Az oszmán hadvezetés belátja, Egerrel nem boldogul. Négy nap múlva a teljes kompánia táborát otthagyva, turbánját földhöz vágva eltakarodik.

1917: Fatimában e napon hetvenezer ember előtt megjelenik Szűz Mária.

1964: Moszkvában Leonyid Brezsnyev jelenik meg október 13-án, miután Nyikita Szergejevics Hruscsov korábbi szovjet pártfőtitkár megkapja a selyemzsinórt az SZKP vezetésétől.

2019: A T. Olvasó már tudja, a cikkíró még nem…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.