idezojelek

Dallamot adott a Szózatnak

A nagy idők tényleg nagy embereket követelnek. Kár, hogy sokuk munkásságát csupán felszínesen ismerjük.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A nagy idők tényleg nagy embereket követelnek. Kár, hogy sokuk munkásságát csupán felszínesen ismerjük. Például a kétszáztíz esztendeje, 1814. április 21-én született Egressy Béniét, akiről legtöbben csak annyit tudnak, ő zenésítette meg Vörösmarty Mihály Szózatát. Azt már kevesebben, hogy Petőfi Sándor több verse is tőle kapott dallamot. A szabadságharcban pedig honvéd főhadnagyként ott volt a komáromi vár védői között, méghozzá mint az erősség kinevezett „zeneigazgatója”. 

Itt írta a legendás Klapka-indulót, amely 1849. augusztus 4-én, a sikeres kitörés utáni díszszemlén csendült fel először – ezt játszották Komárom feladásakor is, ahonnan Egressy a várvédőknek kijáró menlevéllel szabadon távozhatott. (Bátyja, a „pilvaxos” Egressy Gábor, a Nemzeti Színház színésze sem volt ismeretlen a maga korában. Március tizenötödikén este a Nemzeti Színházban ő szavalta el a Nemzeti dalt. A költő barátjának mondhatta magát – ő készítette Petőfiről az egyetlen fotográfiát. Az idősebb Egressy ott volt Budavár bevételénél, majd Világosnál is… 1866. július 30-án a Nemzeti Színház színpadán vitte el a szíve.)

Egressy Béni ekkor már odaát volt. Vagyis hát odafönt… Csupán harminchét év adatott meg neki. Igaz, ezalatt nemcsak zeneszerzőként alkotott maradandót, színművek, operaszövegek írásával, fordításával is kitűnt. Sok más mellett a nevéhez fűződik a Hunyadi László szövegkönyve, amelynek zenéjét Erkel Ferenc szerezte.

A versírás sem állt tőle távol. Halála évében, 1851-ben írta A Csalogány búcsúja című versét. Az itt maradóknak üzent: „Fáj szívem, fáj, majd megreped, / Maradnék én, de nem lehet, / Repülnöm kell egy időre / Más világba, messze földre.”

Borítókép: Egressy Béni (Forrás: Wikipédia)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.