Szilánkok

Sneé Péter
2000. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokott válságEmelkedik az újságíróképzés színvonala, halljuk a közszolgálati televízió Híradójából. Ősztől egyetemi háttérrel folytatódik a posztgraduális oktatás, s a magas követelményekről tanúskodik, hogy a jelentkezőknek legalább két idegen nyelvet kell ismerniük. Talán a harmadikat sem hanyagolják el majd, így nem fog előfordulni olyasmi, mint a szomszédos tudósításban, ahol vastagon szedett felirat tudatja: rendkívül válságos a szlovák elnök állapota. Mintha nem volna elegendő szegénynek az is, ha válságos.


ÁthallásEgész valójával dolgozik a művész, vagy olykor tesz is valamit? Ha igen, drága idejéből mennyit szán alkotásra: egy órát, másfelet? És ilyen sivár, üres, semmi az élete, az életünk? Ekként szunnyasztja alkotóerejét, ennyire nélkülözi az ihletet? Ritka látogató bolyong a Műcsarnok hatalmas, kongó termeiben, és egy szűk csontkamrára való kincset gyűjtene, de hiába. Itt még a minimal sem árt.
Találkozás egy évfolyamtárssal– Hogy mit csinálok? – tűnődik fáradt pillantását lassan forgatva hol jobbra, hol balra. – Harmadszor járom körbe a piacot. Ezt teszem, amióta kilőtték alólam a munkahelyet. Hallottad már, hogy az értelmiség előtt két út áll? A helyzet azóta sem változott. Utoljára mikor is találkoztunk? Villan a tekintetében valami: majdnem húsz éve! A szikra kihuny. Csakugyan, két évtizede már. Lecsót főzök, megyek, hátha kapok egy kis paradicsomot.
Rejtélyes üzenetAjánlott levélben tudatja a bank, hogy kártyáját „sajnálatos technikai hiba miatt rossz adatokkal” gyártotta le. Noha használata „az esetek többségében problémamentes, a jövőbeni esetleges kényelmetlenségek elkerülése érdekében” (így!) lecseréli. Mindössze annyit kér, hogy tisztelt ügyfele – munkaidejében, szabadsága terhére – vigye egy adott címre. Vagyis törje magát valami okból, amiről nem tud és nem tehet. Hogy mit rontottak el a bankban, és annak milyen következményei lehetnek, nem kötik az orrára, miként azt sem, miért volna sürgető számára a hibakijavítás. A türelméért hálásak viszont – ami természetes is –, de mihez kezdjen akkor, amikor a megértését köszönik?
Emlékezetes pillanatValaki figyel. Nyugtalanul pillant körül, érzi, hogy lesik. Vizsgáztatnák talán, s most számot vethet életével? Sebesen kap a megnyugtató tudás felé: honnét fürkészik éppen, és vajon kicsoda érdeklődik ilyen vehemensen iránta? Végre fölfedezi a túloldalon. Ott feszít teljes valójában, és feléje bámul. Udvariasan visszabólint, mire rémület suhan át a Nagy Ember arcán. Félrekapja tekintetét, és görcsölt nyakkal masírozik be a Magyar Rádió kapuján.
Vasárnap déli gangonSzitáló csendben egy fáradt hang: érdeklik a szőnyegek? Olcsón adom! Hogy került ide, mikor zárva a kapu? Lakóház ez, nem vásártér! Inkább elmennék – alázatoskodik a szóló –, ne haragudjon. S a görnyedt férfi mögött egy riadt szemű lányka oson le a lépcsőn.
Elmaradt a búcsúVárakozás híján sótlan minden. A pincelyukban csak tenyészni lehet kilátás nélkül, emberi életet folytatni nem. Reménytelenül még istenhozzádot mondania sem érdemes: hová köszöngessen és kinek? Elég ennyi – szólna, de hallgat. Hosszas búcsúzkodást követően fura lenne a küszöbön toporognia.
Megbízható helyről jelentjükNeves művészettörténész nyilatkozik. Lendületesen, szuggesztíven magyaráz: érvényét veszítette a múlt századi felfogás. Vége az ideológiáknak, s bealkonyult azoknak is, akik valamiféle jövőképet keresnek. Mindez persze legföljebb sejtelem, ráfogás, mivel egyetlen épkézláb mondatot sem képes összeeszkábálni. Talán satnya a fordítás? Csakugyan elkelne mellé egy avatott tolmács, pedig az anyanyelve magyar.
Hölgyvezető pihenőbenA járdán parkol. Közvetlenül a kaputelefonnál, amin ismerősével trécsel. Kocsijának nyitott ajtaja éppen a falig ér. Előtte is, mögötte is gyalogosok állnak. Történetesen férfiak. A hölgyvezető nem siet. Részletesen beszámol közös barátnőjük egészségi állapotáról. Fogműtétét még türelmesen hallgatják, migrénjénél viszont néhányan kimerészkednek az úttestre. Sűrű a forgalom, nem könnyű megkerülni a kocsit. Még egy röpke búcsú, azután visszalép a készüléktől. De nem száll be rögtön. Előbb ruhaujját igazgatja, majd a hajába túr. Elégedetlen tépett frizurájával. Kár, hogy nincs itt egy tükör! Nyújtózik a belvárosi verőfényben. Jól érzi magát. Nyugodt, kiegyensúlyozott, majdhogynem boldog. Semmi sem zavarja, egyedül van. A világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.