Varázslat

2000. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánatom volt, elbújni akartam, sajnálni magam. Nem mentek jól a dolgaim; nehéznek, fárasztónak éreztem az életem. Addig bolyongtam a parkban, amíg meg nem találtam az eldugott kis padot. Háttal a világnak, mélyen bent a fák között leültem, és gondolatok nélkül, magam elé meredve vártam, mi lesz most velem. Nem tudom, meddig ültem így, a világ megszűnt körülöttem, csak a bánatom létezett, súlyos szürke felhőként lógott felettem. Aztán egyszerre valami különös hangot hallottam. Vékonyka, elcsukló hang volt, talán madáré, vagy valaki sír itt, gondoltam; aztán hirtelen rádöbbentem: hiszen ez egy hegedű hangja! Bátortalan, csepp hangocska, nem ígért semmit, csupán ott volt, ahogy a fák, a bokrok, elfoglalva helyét a levegőben, azzal áradt szét, így kénytelen voltam belélegezni, s milyen jól esett így a légzés! Nem volt kimunkált játék, hangversenyterembe végképp nem való, itt azonban otthon volt, mintha a földből kúszott volna elő, ahogy a víz tör fel.Felkeltem, s óvatosan elindultam, amerre a forrást sejtettem. A sétány kiszélesedett, s egy kavicsos kis terecskén az egyik padon egy üres hegedűtokot láttam. A pad mellett öregember ült tolókocsiban, fejét előre hajtotta, mintha aludna. Vele szemben egy kislány állt, tizenkét éves lehetett, állt és hegedült. Különös hangulat fogott el, ahogy hallgattam: úgy tűnt, mintha semmi egyéb nem létezne, csak ez a park. Valami varázslat történt, valamit teremtett ez a kislány a játékával – éreztem, mi az, de nem tudtam nevet adni neki. Csak néztem őt: olyan vékony volt, hogy a lenyugvó nap szinte átvilágította, kis fények bújtak elő hajából, ruhájából, s a vonó minden mozdulatnál megcsillant, mintha ezüstszál feszülne rajta.Aztán egyszer csak abbahagyta, odament a tolószékhez, és mondott valamit. A férfi felemelte a fejét, odahúzta magához a kislányt, és megsimogatta. A kislány elpakolt, odaállt a tolószék mögé, kioldotta a kereket, és lassan megindult az úton.Sokáig néztem utánuk – még akkor is, amikor eltűntek a szemem elől, s már csupán a kavicsok csikorgását véltem hallani. Ha nem szégyelltem volna, utánuk megyek, követem őket ki tudja milyen életükbe, leülök az ajtajuk elé, benézek az ablakon, s megpróbálom ellesni a titkot, a varázslatot, aminek még nevet sem tudok adni, csak azt tudom, hogy létezik, s mostantól kezdve érezni fogom a hiányát, amíg élek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.