Antilovagok kora

Szarka Ágota
2001. 02. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem élünk a lovagkorban, és régen nem járnak közöttünk nosztalgiával teli lelkű Don Quijoték sem. Ma már csak a legnaivabbak lepődnek meg azon, hogy véresre lehet verni egy fiatal nőt a hatos villamoson a Nyugati pályaudvartól a Baross utcáig szombaton este tízkor úgy, hogy senki nem avatkozik közbe.A lány felrepedt ajkából és orrából ömlött a vér, de ez nem lendítette ki az utazóközönséget – amely ilyentájt általában szórakozni induló fiatalokból áll – távolságtartó diszkréciójából. Összetartozó párról volt szó ugyanis, a viharos szerelmi viszonyok pedig nálunk újabban – nyilván a brazil szappanoperák hatására – a jelek szerint tiszteletnek örvendenek.Magánügy, ki hogy „szeret”. De gyaníthatóan a passzívan szórakozó utasokat nem a másság tisztelete késztette tétlenségre.„Gyáva népnek nincs hazája” – tartja a régi mondás, aminek igazságát a jelek szerint végképp kiszorította a köztudatból a „ne szólj szám, nem fáj fejem” ősi opportunizmusa. És ez még – ha nehezen is, de – megérthető. Az a fajta közöny viszont, amit reggelenként például az aluljárók forgatagában tapasztalhat az arra még fogékony lélek, keményebb dió.A metrókijáratok előtt zömmel a „piacgazdaság” vesztesei közé tartozó felebarátaink próbálnak segítségünkkel megszabadulni vaskos kötegnyi szórólapjuktól.Legtöbbjük középkorú vagy nyugdíjas. Félszegen álldogálnak, természetesen a stratégiailag legrosszabb pozíciót kiválasztva. Ők még ahhoz az archaikus embertípushoz tartoznak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy minden körülmények között munkával teremtsék elő a betevő falatjukat. Ennek a magatartásnak azonban láthatóan nincs túl nagy becsülete.A hetvenes évek szőrmekucsmái és kalapjai alól kitekintő szempárokban szorongás és megalázottság, elszánt dac. A tisztes szegénység jelei. Az arcokról leolvasható, sosem képzelték volna, hogy öregségükre hideg aluljárókban ácsorognak majd egy-kétezer forintért. Talán még attól is rettegve, hogy szembejön egy ismerős.A tömeg keresztülfolyik sorfalukon. Fiatal és jól öltözött emberek sietnek, közönyösen, megvetően vagy flegmán átnézve a szórólaposokon. Pedig mibe kerülne elvenni azt a cédulát, aztán összegyűrni, majd egy elegáns lövés a kukába? Hogy fogyjon az a paksaméta, hogy hamarabb szabadulhasson az osztogató. A „célszemélynek” csak egyetlen emberbaráti, szolidáris mozdulatba, de ez már legtöbbjüknek eszébe sem jut.A verekedő megfékezéséhez kell némi bátorság, a szórólap elfogadásához azonban nem muszáj Schwarzeneggernek lenni. Nincs szükség hősiességre, csak egy kis jó szándékra és odafigyelésre. Empátiára. Főként a másik ember tiszteletére.„Legyetek jók, ha tudtok” – mondta Néri Szent Fülöp neveltjeinek az életéről szóló filmben, kifejezve a jóra törekvés mindennél fontosabb voltát. Félő, hogy Fülöp atya ma már bátran hozzátehetné: ha egyáltalán van még fogalmatok arról, hogy az mi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.