A szlovák kedvezménytörvény sok évtizedes

2001. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar parlament által elfogadott státustörvény külföldi fogadtatásával kapcsolatosan jutott eszembe két történelmi tény, melyeket nem mindenki ismerhet, én viszont tapasztalhattam ifjúkoromban. Az egyik ilyen az volt, amikor a Trianonban összefércelt Csehszlovákia első hadügyminisztere, Stefánik Milán Rastislav, miután besegített hazájának csúfos feldarabolásába, repülőtábornoki gépével Franciaországból hazaigyekezett. Pozsony előtt, Bradlánál azonban lezuhant és szörnyethalt. Abban az időben a szlovákok egészen nyíltan azt mondogatták, hogy a csehek lőtték le őt. Ezt még ma is bizonyára sokan odaát így őrizték meg szívükben, de sohasem nyert bizonyítást.1931-ben iskolakiránduláson lehettem azon a helyen, ahol Stefánik síremléke áll. Egy négyzetméter sima, kiemelkedő alapon, mely 10x10 méter nagyságú lehetett, az egyik sarokban repülőgéproncs volt beépítve. A sors úgy hozta, hogy pedagógustevékenységemet Szarvason, a volt evangélikus főgimnáziumban kezdhettem el, ahol Stefánik érettségizett. Tótfalusi tanár kollégám, aki akkor, 1941-ben nyugdíjasként még tanított a gimnáziumban, azt mondta nekem, hogy nevezett még a háború előtt írt neki Svájcból egy képeslapot. Gyarmati András könyvtáros kollégám, aki már nem él, megtalálta egyszer a könyvtárban Stefánik nyolcadikos osztályvizsga-bizonyítványát, melyet igazgatói engedéllyel én, cseh nyelven írt kísérőlevéllel elküldtem a csehszlovák nagykövetségre, amely rövidesen megköszönte a küldeményt.Néhány évvel ezelőtt Meciar lehozott Szarvasra egy körülbelül 70 cm nagyságú Stefánik-szobrot, amely pilótaruhában ábrázolja a nevezettet, és az a szlovák általános iskola épületének sarkánál lett a falba beépítve.Nem tudom, miért olyan nagy a zúgolódás odaát amiatt, hogy a szlovák Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) mintájára a Clemenceau-ék által elszakításra ítélt magyar testvéreink felé végre-valahára az anyaország kinyújtotta védő karját? Bizony igaz az, hogy a trianoni békediktátum igazságtalan megoldását az egyik aláírója, George Lloyd angol miniszterelnök utólag úgy ítélte meg, hogy Benes, Masaryk és Stefánik félrevezették őket, és hamis adatok alapján ítélkeztek. A Matica Slovenská már az első világháború előtt is létezett, kötelessége az volt és ma is az, hogy számon tartsa a külföldön élő szlovákokat, segítse őket nemzeti identitásuk megőrzésében, és természetesen otthon is tevékenykedik. Ahol szükségét látja, iskolát létesít, ahol csak szlovákul tanítanak, és ingyen osztogatja a taneszközöket vagy egyebeket. Ezt a Rozsnyó melletti kis falunkban láthattuk és tapasztalhattuk, amikor még falucskánk 90 százalékban magyar lakosokból állt – ma pedig éppen fordított még a helyzet...Addig lesz békétlenség a világban, amíg ember uralkodni vágyik a másik felett. Isten, mint fentebb hoztam a példát, nem ver bottal...A szerző nyugalmazott egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.