A státustörvény nemzetstratégiai lépés

2001. 08. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet véletlen, ezért a Gondviselő csodálatos működésére is gondolok ma, a keresztény magyar államalapítás 1001. évfordulóján, amikor Szent István király cselekedeteihez és hagyatékához méltó történelmi lehetőség elé került a Kárpát-medencei magyarság. A magyar Országgyűlés által elsöprő többséggel megszavazott kedvezménytörvényre gondolok, amely most, a XXI. század elején, az oly viharos és kegyetlen XX. század után a nemzet számára talán csaknem olyan jelentőségű, mint ezer évvel ezelőtt a kereszténység felvétele volt.
Székelyföldi magyarként túlzás nélkül állíthatom, hogy nemzetstratégiai lépésként üdvözölhetjük a státustörvényt, amely az anyaország visszajelzéseként is értelmezhető arra vonatkozóan, hogy például a Székelyudvarhelyen zajló intézményteremtés (színház, táncegyüttes, múzeum, könyvtár és egyetem) a helyes út része: a nemzetépítés szükségszerűsége. A törvény ugyanakkor kísérlet a nemzet trianoni szétdaraboltságának megszüntetésére is, a nemzeti szolidaritás megteremtésére. De kihívást nemcsak a státustörvény elfogadtatása jelent, hanem ezzel párhuzamosan néhány fontos kérdés megválaszolása is: mi a család és nemzet szerepe a XXI. században; hogyan olvasztható egymás kiegészítőjévé a státustörvény, hazafiság, integráció-globalizáció és nemzetköziség kérdéskör; és végül, mi a lehetséges magyar szerep, feladat, s ha kell, felelősség az egységesülő Európában? Tudatában vagyok annak, hogy Székelyföld, Székelyudvarhely viszonylagos jólétet mondhat magáénak Erdély más régióihoz mérten. Ez tagadhatatlanul önbizalom-erősítő és közérzetmegőrző jelenség, de mégsem pótolhatta, pótolhatja a hiányzó nemzettudatot, amelyet a hamis és részigazságokat tartalmazó internacionalizmus eszméjével próbáltak helyettesíteni. És a kommunizmus évtizedei nem múltak el nyomtalanul: az erdélyi magyarság jellemében sérült, s csak a történelem kereke szerencsés fordulatának köszönhető, hogy nem identitás- és nemzettudatában. Ezért mondhatjuk, hogy a státustörvény kellő időben érkezett, amikor nyolcvan esztendő után megpróbálja integrálni a nemzet vérkeringésébe a leszakadt magyarságot is. Kétségtelen, hogy az Orbán-kormány éppen jókor és helyesen ismerte fel szerepét és feladatát a határon túli magyarság helyének megfogalmazásakor. És az egységesülő Európában ez a lépés, a törvény új utat is kijelölhet Magyarország számára, amely a nemzetiségi jogok élharcosává válhat nemcsak a jogsértések jelzése, de a jogalkotás területén is. Kiteljesülő nemzettudatunkat sikereinkre és nem veszteségeinkre kell építenünk! Éppen ezért állítom, hogy a kedvezménytörvény a remény törvénye, mert bár az elmúlt évszázad során veszítettünk két háborút, de mindig megnyertük a békét. Egy székely-udvarhelyi író, Lőrincz György reményt keltő szavaival élve: „Reméljük, a XXI. század a béke százada lesz.” És meg kell tanulnunk nyerni is!

A szerző Székelyudvarhely polgármestere

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.