Kérdés-felelet

Kő András
2002. 07. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomom a gázt a kánikulai melegben a Balaton északi partján. Délután van. Az ég tiszta, a víz aluszik. Előttem a Tapolcai-medence bazaltoszlopos tanúhegyei és kúpjai: a Badacsony, a Szentgyörgy-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Haláp és a Szigliget hármas kúpja. Szundítanak ők is; süvegük csaknem belekornyadozik a tó tükörlapjába. Imitt-amott egy-egy bárányfelhő, a valamikori gőzhajók pipafüstjéhez hasonlóan kanyarognak az égen. Errefelé kanyargott barátaival a híres író is, a poharazás után az egyenest körnek nézve, így aztán minduntalan oda jutott vissza, ahonnan egyszer már elindult. Könnyen megesik az ilyen a Badacsony környékén, ahol Kisfaludy is kétség és hitetlenség között vergődött egy andalító színház színpadán.
Emlék a híres színházrendező is, aki a Balaton déli partján, az augusztusi csillaghulláskor átnézett a tó északi partjára, és a sok fénybogár pislákolásától megrészegedve eldöntötte, hogy odaát keresi majd széplelkű Annáját, amint piros rózsái között kívánatosan megjelenik; aztán fordult a szél, és színházi emberünk – még mindig a csillaghullás idején – átnézett a déli oldalra, és a sok fénybogár pislákolásától ismét megrészegedve eldöntötte: odaát keresi majd a nagy életet; s ez így ment a nyár végéig.
A hegyek után, a szétterpeszkedő tájon kihalt a határ. Pihenésképpen leállítom a motort, és nagyot nyújtózom, miközben észreveszem, hogy kissé távolabb, a „boglya hűvösében” emberi test formája rajzolódik ki. Belém bújik a kisördög. Mi lenne ha…, s már indulok is feléje. Hortyog, mint Arany Toldijában a szolgafiúk. Rárontok. „Hallja-e…” Felébred, hunyorog. „Mondja meg – kérdem expressis verbis –, mi izgatja most a legjobban?” Végigmér, az arca elárulja, hogy földöntúli jövevénynek képzel, nem szól semmit, megigazítja a fején a kalapot, hümmög egyet, aztán a szemembe néz. Látom rajta, hogy ébredezik. Megismétlem tehát a kérdést. „Hát az – feleli –, hogy mi derül még ki a miniszterelnökünk múltjából…, ha majd meghallgatják…” „Köszönöm” – mondom, kezet rázok vele, és már állok is odébb. Beülök az autóba, indítok. Addig bámul utánam, amíg a képzelet kikezdi a kísértetet.
Hát normális ország ez?! A parasztembert, ott a boglya hűvösében, a Balaton partján az izgatja, hogy…, ahelyett, hogy azt mondaná: mikor hozza az asszony az uzsonnát, vagy hogy erre téved-e Piroska abban a rövid szoknyájában.
De nem! Szegény Piroskák!
Most veszem észre, lehet, hogy rossz felé kanyarodik az út Balatongyörök határában?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.