Kinek az üzlete otthonunk, a főváros?

&#8222;&#8211; Mire gondolsz? &#8211; kérdezte Joan. <br/>&#8211; Semmire. <br/>&#8211; Semmire? <br/>&#8211; De igen, valamire. Idehallgass. Elmegyünk Párizsból néhány napra. Valahova, ahol süt a nap. A pokolba az óvatossággal! &#8230; Mi kivételek vagyunk! Te vagy a tavasz &#8211; te vagy a világ legszebb városa, Budapest, ahol forró nyári estéken minden épkézláb ember a Duna-parton sétál, az ezüst holdfényben, a virágzó gesztenyefák illatárjában.&#8221; <br/>Erich Maria Remarque: A diadalív árnyékában

Hont András
2002. 09. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamaszkorom kedves olvasmánya az idézett kötet. Azóta nem hagynak nyugodni ezek a mondatok. Azóta ott motoszkál bennem ez a néhány sor. Hihetetlennek tűnt ugyanis, hogy létezett olyan kor, amikor egy regényhős így udvarolhatott kedvesének: te vagy a tavasz, te vagy a világ legszebb városa, Budapest.
Hihetetlennek, mert én egy olyan városrészben élek, ahol a házak még mindig őrzik az egykori harcok golyónyomait, ahol az épületek még mindig magukon viselik a világháborút követő évtizedek valamennyi szennyét. Korábbiakat csak azért nem, mert a háború előtt még nem az IKV kezelte a házakat.
Olyan városrészből jöttem, ahol a lakások nyolcvan százaléka belső udvarra néz, ahol a halálozási mutatók a harmadik világéhoz közelítenek. És ez a negyed nem valami távoli vidéken van, hanem itt közvetlenül mellettünk. Innen az Erzsébet tértől néhány száz méternyire. Gyalog öt perc. Kocsival két óra. Mostanában.
Ez a hely több mint hatvanezer ember otthona. Ezen a helyen százezrek utaznak át nap mint nap. Ezt a helyet csak világváros építése közben nem lehet észrevenni. Erről jut eszembe, amit egy költségvetési vitában mondtam a jelenlegi főpolgármesternek: Budapesten egyre több ember érzi úgy, hogy recessziónak az számít, ha szomszédja elveszti állását, válság akkor van, ha ő maga veszti el az állását, és fellendülés akkor lesz, ha Demszky Gábor veszti el állását.
Különösen igaz ez ránk, VII. kerületiekre. Rólunk, úgy látszik, a város vezetői már lemondtak, és nekünk nem volt annyi szerencsénk, nem volt annyi erőnk, hogy kezünkbe vegyük saját sorsunkat. Az eltelt négy évben legalább a kormány nem hagyott magunkra minket. Több tíz millió forint jutott iskolai tornatermek építésére, több száz millió műemlékeink, köztük a főváros második legnagyobb katolikus temploma, a Rózsák terei templom felújítására, sok millió gyermek táboroztatására, közösségek rendezvényeire. Minket így „büntettek”.
Most úgy fest: sorsunk beteljesedett. Mégsem adhatjuk fel a reményt. Be kell bizonyítanunk: nem kell a fővárosból elmenekülni, legalábbis nem mindenkinek.
Nem engedhetjük, hogy ott, ahol ma miénk a felelősség, az irányítás azok kezébe csússzon át, akiknek lakóházaink értékesítendő ingatlanokat, tereink felparcellázandó telkeket jelentenek. Akiknek a politikai egyeztetés kifejezés a koncon való marakodást jelenti. Ahol pedig ez a szemlélet a meghatározó, ott változást kell elérni.
És akkor talán újból eljön az az idő, amikor bárhol a világon egy fiú udvarolni kezd – az új kurzus kedvéért szögezzük le: egy lánynak –, és már kifogyott a szép szavakból, a dicséretekből, de bókjait még fokozni szeretné, már ne kelljen többet mondania, csak annyit: te vagy a tavasz, te vagy a világ legszebb városa, Budapest.
A szerző történész, fővárosi képviselő (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.