„Az emberek”

2002. 10. 31. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kifejezés, új fogalom született, pontosabban gyártódott a magyar nyelv csábítóan gazdag szókincsbirodalmában. Úgy látszik, a mi nyelvi régiónk kitűnő termőtalaj az ilyetén kezdeményezésekhez, hiszen nemrég még világproletári egyesülésünkre szólítottak bennünket, majd kérték (de inkább parancsolták), tekintsünk „arccal a vasút felé”, aztán elvtársi okítással magyarázták „a legfőbb érték az ember” szlogenjét, s jött a „volumen”, a „másság”. A legújabb időkben az elődök utódai is folytatták kifejezésújító mozgalmukat. „Miénk az ország”; „szocialista jólét”; „Fidesz–MIÉP paktum”; „árokbetemetés”.
Csupán a tényszerűség kívánja a megállapítást: ezeknek a jelmondatoknak, mementóknak van egy közös vonásuk, szépséghibájuk. Egyik sem valósult meg. A világ proletárjai ahelyett, hogy egyesültek volna, inkább szétmentek, megutálván rendszerüket. Tizenkét év regnáló munkája sem volt elég a teljesen tönkrement vasúthálózat rendbetételére, még számos helyen ma is részegek módján dülöngélnek a vagonok. A rendszerváltozásig az ember értékét a legmélyebb szintre süllyesztették. A miénk az ország csak félig-meddig valósult meg; a Fidesz–MIÉP szövetségének örökös emlegetése a jellemek teljes hiányának minősíthető, mely félelemkeltő riogatásával a végeredményt is befolyásolta. Micsoda győzelem, az erkölcs fertőjében! (No meg a 23 millió román.) S az árkok betemetése? Nincs olyan nap, hogy a mámorban tobzódó elvtársi együttes elfelejtené előde bírálatát, szidását, elparentálását. Az árkok inkább mélyülnek, már a földfelszín sem látható.
Miután a kormányváltás megtörtént, a miniszterek elnökükkel az élen beleültek székeikbe, s felelősségteljes éberségükkel a kasszákba pillantottak. Szemüknek nem akarván hinni azokat üresnek találták. Meglepetésüket másnap már közölték is országgal-világgal, megismételve harmad- és negyednapon, sőt a dicső 100 nap után is. De közben – isteni csoda folytán –, hogy legalább napjaik ne teljenek üresen, kiosztottak 320 milliárdot. Az üres kasszákból!
Néha az ellenzék is szóhoz jutván többes szám első személyben vagy a volt kormány nevében bizonygatja, jó gazdaságpolitikájuk gyümölcseit osztogatja most a jelenlegi kabinet. Mire a vehemenciájáról ismert, irigységtől felpaprikázott Lendvai Ildikó azonnal megalkotja, s villogó szemei kíséretében mindenkivel tudatja az új fogalmat: a nevezett összeget nem az előző kormány, nem a Fidesz, nem Orbán Viktor teremtette-alkotta, hozta létre, hanem „az emberek!” S hogy mindezzel mennyire egyetértett, mennyire azonosult elveinek hű társa, a miniszterelnök, azt az „Aktuálisban” hallhattuk.
Miután a sokféle élőlényt követően az ember is megjelent a Földön, a természet adottságain (nap ereje, vizek stb.) kívül minden értéket ő hozott létre. Ha Lendvaiék szerint a milliárdok előteremtése nem az előző kormány érdeme, akkor ők nem tartozván e fogalmi körbe, talán valamiféle különleges lények lehettek. Olyan képződmények, akik álmukban sem láthatták az Esztergom–Párkány közötti, testvéreket öszszekötő hidat, nem hallhattak a kultúra fényébe burkolt Nemzeti Színházról sem, autópályákat nem ismervén bolygóközi vágtájuk a nagy semmi titokzatos ismeretlenségébe vezetett.
No de kik alkottak? … Hát az „emberek”.
„Miénk az ország!” Nevesítve: az MSZP-é. Hát nem az embereké? Ki nyerte meg a választásokat? Nevesítsük: az MSZP. Hát nem az emberek? Nem, nem, kérem. Az elődök-utódok pártja, az egy más kategória!
Tisztelt kormányzat! Az apa üti-veri, megöli gyermekét. A férj évek óta kínozza, majd megöli feleségét. A gyermekek a szülők zaklatása elől – ha sikerül – menekülnek. A legkisebb társadalmi egység, a család közösségének miliője nem kevés helyen a poklok borzalmaival egyenlő… A labdarúgópályák egyre gyérülő nézőterén ötven állat-ember uralkodik a pár ezer felett. A televízió mutatja, önök is nézik. De nem látják. A családvédelemről, az élet biztonságáról papolnak, csépelik a szót – folyamatosan. Tettek nélkül. Bocsánat, egetverő, világraszóló témában döntenek: a nő neve is lehet a család vezetékneve. Végre, erre vártunk a középkor óta.
Mit gondolnak, kik azok, akik a tehetetlenség, a közöny, a nemtörődömség láttán elkedvetlenednek? Kik azok, akik egyre jobban unják a parlamenti vitákat, a stílustalanságot, a személyeskedést? Akik nyugalomra, egy kis boldogságra, s a reményteljes jövőre vágynak? Bizony, bizony, nem mások, csupán „az emberek”.
A szerző nyugalmazott tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.