Egy régi fémgombról

Kő András
2002. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkinek van egy története 1956-ról. (Aztán van, akinek több.) Már aki élt akkor. Valóságos is, és talán a fantázia szüleménye is. Mert ahogy egyre távolodunk e dicső napoktól, úgy kerül emlékezetünk ringlispílébe az is, ami csak megtörténhetett volna. A forradalomnak ez is a sajátja.
Ami most papírra kerül, nem a képzelet teremtménye. Nem is a fegyverek árnyékában fogant. Temetői pillanat volt már abban az időben, amikor exhumálták a 301-esben a halottakat.
Fájdalmas kötelesség volt. Minden modulációja azóta visszajár az októberi napokban. Nehéz napja barátnak, hozzátartozónak, anyának. Merész vállalkozás Kharón ladikján. A túlpart. Üzenet a túlnanról az innenre. Odaátról. Ahonnan még nem tért vissza utazó.
Sírásók hányták a földet, s már közel jártak a csontokhoz. S ahogy a felpúpozott lapát újabb és újabb rögöket hajigált felfelé, az őszi harmatban megcsillant valami. Egy barna kis fémgomb. Katonaing tartozéka lehetett, hiszen a sírban egy Ács Lajos nevezetű, valamikori honvéd pihent. 1956-ban tizennyolc éves volt, kivégzésekor huszonegy. Szeme színe kék, álla kerek, szemöldöke ívelt, homloka széles, fogazata hiányos, haja barna, arcformája ovális, az orréle egyenes; különös ismertetőjele: jobb oldalán sérvműtétből eredő heg – ez állt a kartonlapján a börtön annalesei között. Szervezkedés, előállítás és a harcokban való részvétel miatt kapta a halálos ítéletet.
Lehajoltam a fémgombért. S ahogy morzsolgattam az ujjaim között, eszembe jutott, mit meséltek Bogárról, a hírhedt ítélet-végrehajtóról. Szokása volt, hogy miután az áldozat már tíz-tizenöt perce lógott a kötélen, hozzálépett, és középső ujjával hirtelen, egyetlen mozdulattal végigszántotta a mellét, így pattintva le a gombjait. Aztán, határozott mozdulattal szintúgy, széttárta a szerencsétlen ember ingét, hogy az orvos megállapíthassa, bekövetkezett-e a vég. Mondják azt is, a helyzet szülte a gesztust. A praktikum. Mert mégsem állhatott oda a hóhér inget gombolgatni… Szép kis helyzet, szép kis praktikum.
A szokás, úgy látszik, megmaradhatott, és így került Ács Lajos deszkakoporsójába az ötvenes évek végén az a fémgomb, amely most itt van az íróasztalomon.
Jean Follin francia költő sorai: „Átkutatva néha egy-egy ócska göncünket, amibe elnehezült, s ha messziről is, de úgyis már halál-leste testünk nem fér be többé, kezünkbe akad valami finom gépezet hajtótengelye, amiről csak fejtörés után állapítjuk meg, mire is szolgálhatott. Soká ott forgatjuk ujjaink között, mialatt a távolban végbemegy egy történelmi naplemente.”
Nekem ez a fémgomb a történelmi naplemente kezdete. Igaz, csak sokára következett be a napfelkelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.