Jöjj meg, Duna – apokaliptikus időket élünk

Karátson Gábor
2002. 10. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haza és a Duna nem két külön dolog. Népdalainkban a Duna az élet egyetemességét jelenti, úgy, amint nekünk, magyaroknak adatott; „Jöjj meg, Duna, jöjj meg / záporral s esővel / s az én könnyeimmel”, énekelték még a messzi Moldvában is. A Dunához képest a Tisza talán inkább a magyar különlét folyója volna, de ez a különbség csak árnyalatnyi: „Duna vize, Tisza vize / mind a két széle sárga / Közepibe közepibe / egy kis madár leszálla”, mondja egy másik népdal; egy kismadár, vagyis a lélek, a két folyónak a közös közepébe.
Így élünk itt, e két folyó partjain ezer évig; és nemhogy ezer esztendő alatt, de sohasem történt itt olyasmi, hiába volt török–tatár s akármi, mint ami megesett rövid idő alatt a mi veszendő életünkben. Túl vagyunk már a Tisza megmérgezésén is; és éppen tíz éve annak, hogy úgymond elterelték a Dunát – súlyos, talán gyógyíthatatlan sebet ejtettek rajta, igazából. Apokaliptikus időket élünk; a folyóvizek megmérgezése és bebörtönzése és kiszárítása az apokalipszis ránk eső részéhez tartozik, aminek végiggondolása alól a közismert kifogás sem ment fel, hogy ez történik ma úgyis szerte a Földön. Mert akármit gondoljunk a tiszai ciánozásról, a Dunára mért szlovák csapás nemcsak a természet, hanem Magyarország ellen is irányult, aminek a tényleges romboláson túli jelképes értelmét jól mutatja eredetileg október 23-ra való időzítése – műszaki okokból csúszott két napot az esemény.
A természettudományos vizsgálódás, amely az ökológiai katasztrófáknak úgyis mindig csak a nyomában kullog, a bajnak csupán töredékét képes kimutatni. Micsoda erőáramok zuhogtak keresztül ezen a maradék kis országon a Dunával, zuhognak vele, habár sérülten, részben még ma is.
Régi szokás, hogy a támadó a megtámadottnak először a szent helyeit pusztítja el. Napjainkban, ahogy a földi terek lassan összeszorulnak, ezek a szívtájékra leadott lövések egyre inkább öngyilkosságnak is tekinthetők. A dunai háborúnak van valami furcsa metafizikai és pszichológiai jellege: a föltornyosuló téboly öltött benne műszaki és nemzetközi jogi formákat. Akár kitüntetett helyzetben is érezhetjük magunkat: ahogy kénytelenek voltunk szembeszállni vele, közvetlen közelről a földi életet fölszámolni akaró rejtélyes hatalom arcába néztünk. Csak éppen ebbe a küzdelembe belefáradnunk nem szabad; próbára teszi erőnket, négy-öt évenként új meg új alakot öltve. Most még várakozásra ítélve ülünk, de sejteni sejtjük, hogy megint fog történni valami. A Szigetköz s a Csallóköz meg, közben, pusztul így is, úgy is. Talpra tudunk-e állni, meg tudunk-e indítani olyan társadalmi és szellemi erőket, amelyek, megfordítva a rombolás folyamatát, újra az élet szolgálatába állnak?
A szerző a Duna Charta elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.