Nagy Imre-díj

Czakó Gábor
2002. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Plakett volna talán, s hozzá legalább százezer forint. Veterán barátom, aki meg is rokkant az ötvenhatos harcokban, fölháborodva hív, hogy föl akarják terjeszteni, ő ugyan nem fogadja el. Milyen alapon alapítanak Nagy Imre-díjat ezek?
Hogy visszautasítja, az természetes, de a másik mondat ellen mi kifogásunk lehet?
Néhai Makláry Zoltán, a színész mondta, hogy kitüntetést az kap, akinek adnak. A kitüntető önmagát tünteti ki általában – önmagát minősíti, amikor osztja a plecsnit.
Éppen ezért a mostani kormány díjalapítása is ezt a mély, benső és kikerülhetetlen vágyat elégíti ki, a saját vágyát. Ezt tőle elvitatni nem lehet, és nem is szabad. A tisztességes ötvenhatosok persze tiltakoznak, mert a terv sérti őket, hiszen Nagy Imre az utolsó szó jogán kifejezetten megtiltotta, hogy őt ezek rehabilitálják, ráadásul kitüntetést akarnának róla elnevezni?
Ha a kormány elfogadna egy alulról jövő népi kezdeményezést, akkor én azt javasolnám tisztelettel, hogy a díj legyen teljesen őszinte, tehát hozzá hasonló.
Először állítsanak föl egy bizottságot, amely minden évben döntene a fölterjesztettekről. A bizottságba egyrészt csupa olyan személyt hívjanak meg, akik rendszeresen használták az „ellenforradalom” szót, a forradalmárokat „ellenforradalmárnak” szokták volt nevezni, magát Nagy Imrét a „szocializmus árulójának” stb. Másrészt olyanokat, akik tényleg elárulták a szocializmus ügyét. Mint ismeretes, a néhai miniszterelnököt éppen azért ítélték halálra, mert nem volt hajlandó elismerni, hogy hazánkban „ellenforradalom” zajlott volna, s ő a „szocializmus árulója” lett volna.
Helyes volna, ha a kormány képére és hasonlatosságára összehozott bizottság – az általános szokásnak megfelelően – először a posztumusz díjakat osztaná ki azoknak, akik saját szellemiségének megfelelnek, és Nagy Imre halálában méltó szerepet játszottak. Természetesen Kádárral kellene kezdeni, Vida vérbíróval folytatni, meg „Kovács főhadnagy” ítéletvégrehajtóval, aki a legapróbb és legutolsó szem volt a láncban, de mégis nélkülözhetetlen…
Nyilván sort kellene keríteni az elvek többi társára is: Apróra, Dögeire, Münnichre, Szénási legfőbb ügyészre, no és Biszku Bélára, aki személyesen vehetné át, a nagy csapat utolsó élő tagjaként. Vele máris elérkeznénk az élő várományosokhoz. Megvigasztalódhatna rögtön a Horn Gyula elmaradt születésnapi medálozása miatt bánkódó fél ország – ő igazán méltó volna egy ilyen elismerésre. Ki lehetne tüntetni rögtön az egész kormányt, hiszen a díj, ha eleven, akkor beleépül a mindennapokba, akár a kullancs a bőrbe, és az újabb érdemekért is adható minden olyan személynek, aki a forradalom szellemét bármilyen módon meggyalázta, cinikusan kifigurázta, sértette stb. Elsőként nyilván a díj kiötlőjét. Tolonganának a politikusok, az írók, az újságírók, királyfiak, grófok és válogatott cigánylegények. A borítékot persze meg kéne vastagítani, mert százezer csak egy amolyan ötvenhatos szemében ér valamit.
A stílusegység megőrzése végett az új ünnep lehetne november 22. Nagy Imrének és társainak hitszegő módon való tőrbe csalása Kádár Jánosék által. Magát a kitüntetést pedig a Kozma utcai börtön hajdani kivégzőtermében – jó idő esetén előtte, az udvaron – lehetne átadni.
A díj lehetne egy arany DVD, rajta Nagy Imre utolsó szó jogán elmondott beszédének filmfelvételével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.