Ünnepek és üzenetek

2003. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dualista kormányok legfőbb bűne a hazai progresszió szemében az volt, hogy ismerték a történelmi Magyarország heterogenitását, tisztában voltak Bécs centralizációs kísérleteivel, s hallottak a szomszédok területi ambícióiról is. Így a szerves építkezésben gondolkodtak, az ország stabilitásának megőrzését tartották a feladatuknak. A minimális politikai mobilitás következtében számos, önmaga tehetségében bízó politikus gondolta azt, hogy csak egy gyökeres felfordulás szolgálhatja karrierjét. A nyugatitól eltérő magyar fejlődés miatt nálunk számos kérdésről már a külföldi tapasztalatok birtokában lehetett vitatkozni. Így döntően a legfrissebb nyugati divatok importjával magát legitimálni kívánó hazai „progresszióval” szemben a szabadelvűek keményen érvelhettek. Károlyi és köre 1918. október 23-án a szociáldemokratákkal és a súlytalan Jászi-féle polgári demokratákkal megalakította a magát ellenkormányként deklaráló Magyar Nemzeti Tanácsot. A hatalomért a puccstól sem riadtak vissza, amelynek október 31-i sikeréhez hozzájárult a budapesti városparancsnokság tehetetlensége s az alkalmatlan uralkodó, IV. Károly habozása. E napon gyilkolták meg Tisza Istvánt, a politikai kibontakozás talán egyetlen lehetséges vezetőjét. S amíg Budapesten alig voltak hadra fogható csapatok, addig a fővárosban sok ezer dezertőr bujkált.
Az október 31-én megalakult Károlyi-kormány nem rendelkezett komoly társadalmi bázissal. Főként a szökevényekből álló, a káosz állandósításában érdekelt katonatanácsokra támaszkodhatott. Féken tartásukhoz szükség lett volna megbízható haderőre, Károlyiék azonban tartottak a királyra felesküdött tisztikartól, és féltek a konzervatív beállítottságú, a történelmi határokat védeni kívánó, döntően paraszti származású magyar katonáktól. E tényezők magyarázták a magyar csapatok Linder Béla „honvédelmi miniszter” által történt szélnek eresztését is. Az átgondolatlan intézkedések következtében hatalmas mennyiségű fegyver és hadianyag került a fosztogatók kezébe, amely keservesen hiányzott a védelmi harcokban. Ezekből a készletekből szerelték fel később a Magyarországra rongyosan és éhesen érkező cseh, román és szerb hadsereget. A november 3-i padovai fegyverszünet meghagyta Magyarország történelmi határait, így a hódító céljait veszélyeztetve látó prágai vezetés november 5-én megkezdte egységeinek beszivárogtatását a Felvidékre. A cseh foglaláskor egy-egy falu elérésekor túszokat szedtek, kivégzésükkel fenyegetőztek, amennyiben kísérlet történne az elfoglalt területek visszavételére.
A rendfenntartó csapatok iránti óhaj motiválta Károlyi belgrádi útját, amelynek a katasztrofális, november 13-i katonai konvenció lett a következménye. Ezután lehetetlenné vált a szerb és román fronton a történelmi határok mögötti védekezés, s a győztesek az ország bármelyik pontját mondvacsinált indokokkal megszállhatták. Az antant-rendfenntartók hiányában Károlyiék végleg a katonatanácsok foglyaivá váltak. A törvénygyártásban megnyilvánuló koncepciótlanságot szimbolizálta – hiszen kiderült: üres ígéreteken kívül semmit a tudnak adni a lakosságnak – a népköztársaság november 16-i kikiáltása.
Sokat elárul e „demokratákról”, hogy bukásuk után a csonka országból is hajlandók lettek volna további területeket a szomszédoknak adni, ha ismét hatalomra juttatják őket Budapesten. Akkor bujtogatták egy újabb invázióra a kisantantot, amikor a román csapatok 1919–20-as ittlétükkor a csonka ország teljes nemzeti vagyonának mintegy negyedét vitték magukkal. Jászi Oszkár, a dualizmus kíméletlen kritikusa naplójában szinte egyetlen szóval sem említi az utódállamok kisebbségellenes intézkedéseit, a magyarok és zsidók elüldözését, vagyonukból történt kiforgatásukat, sőt visszataszító módon figurázta ki naplójában a magyarságukat kisebbségi sorban is büszkén vállalókat, például az aradi rabbit. Magyarország szervezett fegyveres ellenállással a trianoninál lényegesen kedvezőbb békeszerződést harcolhatott volna ki magának. A magyar szabadcsapatok Nyugat-Magyarországért folytatott eredményes küzdelmükkel Sopron térségében népszavazást tudtak kiharcolni. A fegyveres honvédelemnek megvoltak az alapjai, de egy szűk csoport abszolutizálta érdekeit, a felkészülés helyett társadalmi kísérletezéssel töltötte az ország drága idejét. A tanácsköztársaság döntően a területi integritás gondolatával motivált csapatai sokkal kedvezőtlenebb helyzetből indulva komoly sikereket értek el a felvidéki hadjáratukban, felbomlásuk is az értelmetlen visszavonulás elrendelésekor kezdődött.
A szomszéd államoknak megérte a Károlyi-emigráció kitartása, hiszen saját erejükből képtelenek lettek volna 1918–1919-ben Magyarország megszállására. S az országból történő távozásuk után információkat szolgáltattak a kisantantnak és érvekkel látták el Magyarország elleni propagandájukat. Többek között Jásziék kiterjedt munkásságának köszönhetően a nyugati tudományosság máig megtelt a dualista időszak, majd a Horthy-korszak hiperkritikus bírálatával, amelynek különös értékét az adja a történelmi állam ellenségeinek szemében, hogy éppen magyarok bizonyítják Nagy-Magyarország halálraítéltségét. Károlyiék hazaárulásukat azzal próbálták magyarázni, hogy olyan borzalmas állapotok uralkodtak Magyarországon 1918 előtt, majd 1920 után, hogy ez ellen még Bukarest vagy Belgrád zsoldjának elfogadása is a kisebb rossznak tűnt.
Minden színpadias Deák-évnél vagy az ötvenhatosok rituális megkövetésénél többet mond arról, mit gondolnak hazájukról a baloldali koalíció pártjai, hogy elődjüknek tekintik Károlyiéket. Ezen baloldali ősbűn vállalása számukra érthető, hiszen Károlyiék is saját uralmukkal azonosították a demokráciát. Ahogy 85 éve az elődök feláldozták a fegyveres honvédelem lehetőségét a hatalmon maradásukért, úgy Kovács Lászlóék számára is sokkal fontosabb volt 2002-ben a választások megnyerése, mint a nemzeti megerősödést hozó kedvezménytörvény sikerének biztosítása. Ezért nincs a gyakorlatban másfél éve budapesti külpolitika, hiszen Kovácsék hatalmát a maradék Magyarországon nem Bukarest vagy Pozsony veszélyezteti, hanem az MSZP-n belüli pártütők és a még mindig létező polgári ellenzék. A politikai ellenfél felszámolása közepette nem lehetséges az erők összefogására alapuló külhoni érdekérvényesítés, ami magyarázza a budapesti külügy feltétlen alkalmazkodási kényszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.