A luganói tanulmányi napok tizenöt éve

Vigh Károly
2004. 02. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati magyarság kulturális tevékenységéről mindmáig csak hiányos ismeretekkel rendelkezik az anyaország. Még a rendszerváltás óta eltelt közel másfél évtized is kevés volt ahhoz, hogy akár a Tudományos Akadémia illetékes szervei, akár a Magyarok Világszövetsége megfelelő kiadványokkal tájékoztassa hazai szellemi életünket arról, hogy a Trianon óta bekövetkezett történelmi események következtében főleg Nyugat-Európa és Amerika országaiban a magyarlakta vidékeken milyen sokrétű és gazdag kulturális élet virágzott. Ugyanis erről eddig csupán a Püski Kiadó révén tájékozódhattunk. Szerencsére Lezsák Sándor Lakiteleken a 90-es években már szép és tartalmas múzeumot hozott létre. De mindez csak része annak a tevékenységnek, amit Trianon óta a nyugati magyarság végez. Ehhez a tájékoztatáshoz járult hozzá most Saáry Éva tanulmánykötete a Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör (SMIKK) 15 éves (1977–1991) tevékenységéről, amelyet a Szij Rezső vezetése alatt működő Szenczi Molnár Társaság még múlt évben jelentetett meg. A kiadványt immár másodszor mutatták be január közepén a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kört 1976-ban hozták létre Zürichben élő magyar írók és irodalomkedvelők azzal a céllal, hogy ez a szervezet a nyugati magyar alkotótevékenység támogatója és terjesztője legyen. Kezdettől fogva a SMIKK alapelveihez tartozott a magyar haza, a nemzeti eszmék szeretete és tisztelete; az 1956 örökségéhez való tántoríthatatlan hűség; a demokratikus szellem és cselekvési mód; valamint a humanista magatartás, amely nem fogad el és nem támogat semmiféle faji, vallási vagy egyéb megkülönböztetést.
A kör ügyvezető elnökeként Saáry Éva, főtitkári minőségben pedig B. Szabó Péter tizenhat éven át folyamatosan ellátták tisztségüket. Számukra kezdettől fogva buzdító példa volt a hollandiai Mikes Kelemen Kör, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem és a Pax Romána.
A SMIKK kezdő programjaként szerepelt az Asconában élt és ott meghalt nagyszerű vallásfilozófus, valamint ókortudós Kerényi Károly munkásságának bemutatása. Az 1977-es konferencia alapján készült első kiadvány szerkesztésében viszont a bécsi Szépfalusi István segédkezett, példát adva az elkövetkező évekre is. Külön kiemelést érdemel az az ünnepi megemlékezés, amelyet 1981-ben, az ’56-os népfelkelés 25. évfordulója alkalmából tartottak. Ekkor a Dénes Tibortól kölcsönzött címszó – A befejezetlen forradalom – alapján boncolgatták a történeteket és azok jövőt alakító hatását. Utána a Gesta Hungarorum címmel kezdődő hároméves ciklus – ez a SMIKK-konferencia csúcspontját jelentette. Ekkor ugyanis újraértékelték a magyar históriát a honfoglalástól 1949-ig. Ebben az időszakban nekem is volt szerencsém részt venni a luganói rendezvényeken, ahol 1984-ben Magyarország a Trianonhoz vezető úton címmel tartottam előadást.
A luganói tanulmányi napok 15 esztendeje alatt 92 előadás zajlott le, amelyeken az előadók lakóhely szerinti megoszlása a következőképpen alakult: Nyugat-Európa 57; tengerentúl 12; Magyarország és elszakított területek 23.
Eme rendezvények legismertebb előadói, akik a kör szellemi arculatának kialakításához nagyban hozzájárultak, a következők voltak: Borbándi Gyula, Csernohorszky Vilmos, Czettler Antal, Gosztonyi Péter, Kabdebó Tamás, Pomogáts Béla, Sárközi Mátyás.
Nem hagyható említés nélkül azt a dokumentációs munka sem, amely szinte egyedülállónak volt tekinthető a nyugati magyar értelmiségi körök között. Ehhez tartoztak azok a kitűnő fényképek, amelyek több album szöveganyagát kiegészítették. A fotók értékéhez az is hozzátartozik, hogy a szereplők közül sokan sajnos már nincsenek életben. A dokumentumfelvételekből Nyugati magyar portrék címmel 1984-ben kiállítást is rendeztek a tanulmányi konferencián, a nyertes Vass Dánielnek dr. Szállási Árpádot ábrázoló sorozata lett. Ezek a felvételek értékes dokumentumai lehetnek majd egy olyan kiállításnak, amely – remélhetőleg Budapesten – ábrázolni fogja a nyugati magyar emigrációban lezajlott kultúrtörténeti eseményeket.
Mindezek alapján úgy vélem, hogy a luganói SMIKK másfél évtizedes, értékes munkájáért Saáry Éva méltó kitüntetést érdemelne a hazai kormányzat részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.