A székely autonómia létrejötte csak idő kérdése

György Attila
2004. 02. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Autonómia pedig a Székelyföldön csak azért is lesz. Akkor is, ha jelen pillanatban elmosódó körvonalú, akkor is, ha láncot csörgetnek Bukarestben. Az önrendelkezés igénye ugyanis megszületett, naponta kimondatik, s aki a Székelyföldön jár, saját bőrén tapasztalhatja, hogy afféle virtuális valóságban, nemzeti bűvöletben élnek a székelyek, s ha csak egy módjuk van rá, kirekesztik tudatukból a román függőséget.
Az igazi valóság pedig ez, és nem az adminisztratív-politikai helyzetkép. Csíkdánfalván vagy Kézdivásárhelyen csupán elméletileg él Romániában a székely ember. A leendő autonómiának mindössze ezt a tudati valóságot kell szentesítenie, jogi keretbe foglalnia. Ezért van az, hogy mostanság mintha kicsit vidámabbak lennének a székelyek, s bizakodóbbak a jövendőben. Székelyföld önrendelkezése nem homályos politikai szándék többé, és nem ködbe vesző bizonytalanság: hanem olyan tény, amelynek beteljesülését néhány évben mérik. Ez az autonómia már nemcsak a fiak és unokák eljövendő osztályrésze, hanem mindenki személyesen akarja és fogja megélni.
Vannak, akik már félretették a pincében a bort az autonómia kikiáltásának megünneplésére.
A Michael Collins-i igazságra ugyanis a székelyek is rájöttek: az elnyomó hatalommal szembeni ellenállás leghatékonyabb formája, ha nem veszünk róla tudomást. Ezért nem számít, hogy mit mond az autonómiáról a román felsőház, X politikus vagy Z prókátor. Nem számít, ha ellenszél fúj Budapestről, és egyáltalán nem számít a parlamenti helyekért aggódó RMDSZ gáncsoskodása.
A legfontosabb most e székely önkormányzati gondolat és nemzeti különállóság markáns megjelenítése a mindennapokban. Az utcákon, üzleti viszonyainkban, kulturális életünkben és politikai cselekedeteinkben.
E szándék, közösségi jellegénél fogva önszerveződő – azonban megerősíti és sietteti az önrendelkezés igényének elfogadtatását, ha intézményesen, erőteljes sajtótámogatással jelenik meg.
A székely autonómia és a székely nemzeti közösség jelképei, címerhasználata és zászlaja körvonalazódnak, kisebb-nagyobb eltéréssel megfogalmazódtak, és használatban vannak. A Nap és Hold ősi szimbólumrendszere újra feléledt – az autonómiában gondolkodóknak elemi érdeke e jelképe terjesztése és közhasznúvá tétele. Autósmatricákon, pólókon, ruházati cikkeken és egyáltalán: minden hozzáférhető és személyes reklámhordozón feltüntetve az egyszerű és esztétikailag is kedvező jelképek viselését divattal rokon tüntetéssé lehet és kell fokozni.
Többször megfogalmazódott már a székely áru fokozottabb népszerűsítése, védelme, előnyben részesítése is. Ez a fajta közösségi cselekvés már nemcsak szimbolikus, hanem jótékony anyagi vetülete is van. Semmibe nem kerül feltüntetni az áru csomagolásán egyfajta székely védjegyet, adott esetben például a Napot és a Holdat vagy a székely termék feliratot. Vendéglátóegységek, szolgáltatók alkalmazhatnák e számunkra pozitív megkülönböztetést, és minden bizonnyal szívesebben vásárol ilyen terméket, vesz igénybe ilyen szolgáltatást a jelentős vásárlóerővel rendelkező, Székelyföldre látogató turista is.
Kár lenne kihasználatlanul hagyni azt a tömegszimpátiát is, amely a székelység körében hagyományos téli sportokat, különösen a jégkorongot övezi. Egy szimbolikus székely jégkorong-válogatott létrehozása mindössze akarat kérdése: a fiúk örömmel vállalkoznának rá, szponzorok számára érdekes és megtérülő kihívás, szimbolikáját tekintve pedig önmagáért beszél: látványosan jeleníti meg a székely önrendelkezést és annak Románián belüli nemzeti különállását.
Ami pedig e közösség spirituális erejét, illetve annak megfogalmazását illeti, gondoljunk az ortodoxiával körbevett, legnagyobbrészt katolikus székelység rajongva tisztelt hajdani főpapjára, Márton Áron püspökre. A boldog emlékezetű főpap beatifikálásának, szentté avatásának kérése, ennek folyamatos terítéken tartása több mint a székelység vallási meggyőződésének látványos megjelenítése: lelki kötelesség, amellyel önmagának tartozik.
Ilyen és hasonló cselekedetekből, szimbólumokból és ezek megéléséből áll össze egy nemzet és végső soron a haza is. Ami fent van, az van lent is – hangzik a régi bölcsesség, és így igaz. A székelység önrendelkezése megfogalmazásában, jelképeibe ültetve kel életre: s ha mindez megtörténik és mindennapjaink részévé válik, a magasban lévő haza körvonalat kap, és megvalósul itt lenn, a földön is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.