A kormány más vetését aratja

2004. 05. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap abban az örömteli megtiszteltetésben volt részem, hogy az ország egyik legkiválóbb borászának, Tiffán Zsoltnak a borkóstolóján vehettem részt egy baráti társaságban. Mélyen lenyűgözött az a bölcs alázat, ahogy a mester a természethez, annak ajándékaihoz és az emberi teremtő alkotás folyamatához közelített – mert bizony a jó bor készítése (vagy ahogy a franciák mondják: nevelése) legalább annyira művészet, mint mesterségbeli tudás. A jó borász ismeri szőlőjének minden egyes apró tulajdonságát, az avatatlan szemnek fel sem tűnő rezdüléseit, együtt lélegzik a természettel, és jelen van a nemes nedű érésének minden egyes pillanatában. A jó bornak, mire odakerül, hogy egy ünnepi vacsorán szertartásos mozdulattal, halk hüppenéssel kihúzzuk az üvegből a parafa dugót, kitöltve a poharakba az orrunknak, szemünknek, nyelvünknek és szívünknek egyaránt kedves italt, már gazdag előélete van. Benne van minden egyes cseppjében a természet szépsége és ajándéka, a föld szeretete, a nap éltető ereje, Kárpát-medencei hazánk istenadta adottsága és szépsége, a hagyományok tisztelete és ápolása, a gazda gondossága, figyelmessége és bölcs józansága, az emberi szellem alkotóereje. Mindez ott csillog vörösesen poharunkban, ahogy a fény felé emeljük.
Hallgatván ezt a kiváló embert, aki édesapjával együtt példát mutat nekünk nemcsak a mesterség szeretetéből, hanem hazafiságból és emberségből is, azon gondolkodtam: miért van az, hogy nemzetünk kiváló borászai között még csak mutatóban sem lehet találni liberális vagy baloldali értékrendűt. Aki közülük megszólal közéleti kérdésekben, egytől egyig a nemzeti-konzervatív, polgári értékrend mellett teszi le a garast. Hasonló jelenséget figyelhetünk meg egykori és mai élsportolóink között is, amire nem nehéz magyarázatot találnunk: ha valakik, akkor ők aztán tudják, mit jelent, amikor megszólal a Himnusz, vagy amikor a közönség egy emberként zúgja: Hajrá, magyarok! De mi a magyarázat a borászoknál?
Túlzottan egyszerű lenne azzal magyarázni jobboldali kötődésüket, hogy családjukat tekintve valamennyien üldözöttei voltak a kommunista állami terrornak, a legfelső szintről megtervezett és kivitelezett fosztogatásnak, rombolásnak és gyilkolásnak, ami szerves része volt a szocializmus építésének. Kell hogy legyen mélyebb magyarázat is. Ezt pedig abban látom, hogy minden rendes gazdálkodó – köztük az elitet jelentő neves borászok – számára nyilvánvaló: pontosan aszerint fognak aratni, ahogy vetettek. Amint az Írás mondja: aki bőven vet, bőven arat, aki szűken vet, szűken is arat. A vártnál kevesebb persze bármikor lehet, hiszen bármikor jöhet egy természeti csapás vagy egy nem kevesebb nehézséget okozó baloldali kormányzás, de több biztosan nem. No, ez az a pont, amelynél egy baloldali másképpen kezd gondolkodni: ők ugyanis pontosan azt szeretik learatni, amit mások vetettek.
A tilosban aratás célja és annak gyakorlati megvalósulása végigkíséri a baloldali szocializmus történetét. Már Marx és Engels is azzal lázította a szerencsétlen sorsú vagy éppen lumpen életmódot folytató társadalmi rétegeket a Kommunista Kiáltványban, hogy ha beállnak a szocializmus mint földi paradicsom megvalósításának munkájába, akkor övék lehet mindaz a földi jó, amit a gazdagok egy élet, de még inkább több generáció alatt felhalmoztak. A bolsevik diktatúra ennek egy egészen szélsőséges változata volt, amikor az egyenlőséghez vezető utat mintegy százmillió ártatlan ember holtteste szegélyezte. Szerencsére a nyugati szociáldemokrácia kellő időben letett az osztályharcról, de a vetés és aratás viszonyának megítélésében, illetve felülírásában ők is kommunista elvtársaik nyomdokain haladtak. Közhely, hogy egy nyugati típusú váltógazdálkodásban a konzervatívok azok, akik rendbe hozzák a gazdaságot, míg az őket követő szociáldemokraták nagyvonalúan szétosztják a felhalmozott javakat (meg még többet is, hitelre), lerontva ezzel éppen a jólét forrásait biztosító gazdasági növekedés feltételeit. Ezt láthattuk a német gazdasági csoda, a szociális piacgazdaság kereszténydemokrata modelljének megvalósulásában, illetve az ugyanitt ezt felváltó szociáldemokrata jóléti államban, a maga elburjánzott osztogató-fosztogató politikájával, ami – Nagy-Britanniához hasonlóan – rövid időn belül nehéz helyzetbe taszította a gazdaságot.
Ebben az összehasonlításban a Medgyessy-kormány sem marad el balos előképeinek – Marxtól Sztálinon, Kádáron és Brandton át Schröderig húzódó – példájától. A nyugati szociáldemokráciával szemben azonban van egy súlyosan negatív vonása a budapesti kormánynak: míg Willy Brandt vagy Bruno Kreisky szociáldemokráciája valóban jólétet eredményezett, még ha a gazdaság teljesítőképességének gyengülése árán is, addig hazai szocialistáink úgy ültetik fenékre gazdaságunkat, hogy eközben a jólét legfeljebb a kormány jól fizetett kommunikációs tanácsadóinak szemüvegén keresztül növekszik. No persze ez némileg érthető is, ha saját anyagi helyzetük alakulását tekintik országosan jellemző mintának. A kormányhoz közeli körökben a jólét valószínűleg valóban dinamikusan növekszik – úgy is mondhatnánk, hogy szinte privatizálták maguknak a jóléti rendszerváltozást.
Ami hogyan is kezdődött? A frissen hatalomra került posztkommunista-balliberális garnitúra egyszer csak talált néhány száz milliárdot a Pénzügyminisztériumban járva-kelve, amit menten szét is osztott. Ebből lett a száznapos program, a saját nagyszerűségétől elájuló második restaurációs kormány gyakran emlegetett büszkesége. Learatni nagy dicsekvéssel azt, amit más vetett – vérbeli szocialista gondolkodásra vall. A baloldali hagyományoktól ugyanakkor el is térnek azzal, hogy honi szocialistáink és balliberális szekundánsaik a nagytőke és a külföldi érdekcsoportok kijárói lettek. A „jóléti rendszerváltozás” elvi kezdeményezettjeinek így csupán az asztalról lehulló morzsák maradtak, maradnak.
A nehézségek a kormányzás második évében jöttek: ekkor már a saját vetést kellett volna aratni – csakhogy nemigen volt mit. Ehelyett először a léha királyok kedvelt pótlólagos anyagi forrásához, a pénzrontás eszközéhez nyúltak. Majd elkezdték ismét nyakló nélkül felvenni a hiteleket. De miután ez sem bizonyult elegendőnek, megszorító csomagok sorozata következett, illetve várhatóan még következik is. Valahol ez is példátlan bravúr: hitelfelvételek és megszorítások úgy, hogy az államkassza hiánya csak nem akar csökkenni. De akkor hová megy ez az irdatlan sok pénz? Mert hogy a gazdaság fejlesztésére nem, az biztos. A kormány befékezett vagy éppen meg is szüntetett szinte minden olyan előrevivő kezdeményezést, amely a Széchenyi-terv országépítő programjában évekre kijelölte volna Magyarország számára a kívánatos fejlődési pályát. Ehelyett egymásnak is ellentmondó rögtönzéseket, a stratégiai szemlélet teljes hiányát, a máról holnapra élés rövidlátó politikáját láthatjuk.
A szocialista-balliberális koalíció megalakulását – valamilyen rejtélyes okból – oly lelkesen ünneplő nemzetközi sajtó lesújtó kritikák sorát közli a kormány gazdaságpolitikai teljesítményéről. Mindenekelőtt a kabinet koncepciótlanságát és szavahihetetlenségét, a hitelesség hiányát ostorozzák. De hogyan is lehetne komolyan venni egy olyan kormányt, amely két év alatt már a harmadik időpontot jelöli ki az eurócsatlakozás dátumaként, anélkül, hogy a nemzetközi gazdasági környezetben bármilyen jelentős változás lett volna? Amely kormány saját költségvetését teszi nevetségessé röpke néhány hét alatt azzal, hogy a még ki sem nevezett leendő pénzügyminiszter megüzeni Kenyából az államháztartás hiányának „valós” mértékét? És amely kormány a jóléti rendszerváltozás blöffje után lépésről lépésre nehezíti mindennapi megélhetésünket, és ássa alá jövőre vonatkozó terveinket?
Hacsak feleannyi energiát fordítana a kormány a gazdaságpolitika stratégiai szemléletű tervezésére és irányítására, mint amennyit az egyre inkább orwelli jelleget mutató kormányzati kommunikáció (valójában propaganda) keresztülvitelére, talán már lehetne látni a fényt az alagút végén. Az állomás fényeit – mert amit most látunk, az bizony a közeledő vonaté. És ha már mindenképpen importált tanácsadók szerződtetésére van ingere a balkormánynak, talán jobban járna az ország, ha valódi gazdasági szakembereket hívnának meg az agresszív politikai marketing csodadoktorai helyett. Az sem kerülne több pénzbe.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.