Bicikli és boldogság

Kő András
2004. 08. 09. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bicikliben „utaztam”. Hosszú heteken át lekötött a búvárkodás, az olvasgatás a hőskorról, az újságok leporolása, lapozgatása villanyozott, hihetetlen, ma már megmosolyogtató kalandok részesévé válhattam. A legegyszerűbb és leghasznosabb jármű életre teremtését követhettem nyomon, amikor, mint derült égből a villámcsapás, ott ágaskodott előttem az első újkori görög olimpia évében, a Sport-Világ 1896. november 20-i számban a hír: „Tolsztoj, ki ez idő szerint 68 éves, engedélyt váltott, hogy Moszkva utcáin biciklizhessen.”
Olvastam az író kerékpár iránti rajongásáról, fényképet is őrzök róla, amint feleségével együtt a kétkerekű mellett állva megörökítették őket az utókornak, és mégis, a hír olvastán olyan öröm szállt meg, mintha biciklit kaptam volna ajándékba.
Felpattantam a székemről, a Széchenyi könyvtárban, odavágtattam ahhoz a hölgyhöz, aki az olvasói igényeket összegyűjti, és emelkedett hangon tettem fel neki a kérdést:
– Tudja, mit találtam?
Honnan sejtette volna, meg aztán nem is nagyon szokás ily módon lelkesedni a teremben, ahol pilleszárnyakon jár a csend, tartsa meg mindenki saját magának az érzéseit, ha a régi korok betűiből táplálkozik.
A hölgy rezignáltan és visszafogottan csak egy szóra méltatott:
– Mit? …
– Akkor én felolvastam a hírt, amely olyan sejtelmesen kezdett kopogni a könyvtárterem falain, mint mikor a halottak éji táncára hívó botok kezdik el hangjukat hallatni.
– Igen…, igen…– mondta a terem szolga őre döbbent tekintettel, majd hozzátette: – Jó magának, hogy ettől az újsághírtől ilyen jókedvre kerekedik…
– Már hogyne kerekedett volna jókedvem, amikor hetek óta éppen az ilyen mondatokra vadásztam. És tessék csodát látni: a kincstől vidámmá vált az egész napom. Másként szálltam fel az autóbuszra, másként köszöntem rá embertársaimra, észrevettem olyan dolgokat, amelyeket egyébként ritkán fedezek fel, tudtam örülni az ebédnek, a jó ízeknek, a telefonhívásnak, a barátom sportrekordjának, a zenének, a dalnak, a Várban elfogyasztott kávé illatának. S amikor az esti szürkületben Tolsztoj gróf Premier márkájú kerékpárján – amelyet a feleségétől, Szofja Andrejevnától kapott – közeledett felém, heves szívdobogás fogott el.
– Da zdravsztvujet, Lev Nyikolájevics! – kiáltottam, de mire a kezemet nyújtottam volna neki, köddé vált, mint La Mancha lovagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.