Csípős a paprika – és mérgező is

2004. 11. 04. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanadai professzor barátom tizenöt-húsz évvel ezelőtt, amikor a magyarországi kutatások – többek között a gombatoxinok – kutatása tárgyában nálunk járt, azt kérdezte tőlem: „Mi lehet az oka annak, hogy nálatok ilyen magas a daganatos megbetegedések okozta halálozás aránya? Hiszen azt látom, hogy kutatási eredményeitek a világ élvonalában vagy azt megelőzően vannak, eközben a gyakorlati eredmények nem látszanak.”
Akkor még – nem hivatalosan – azt mondtam: tudod, nálunk a higiénés ellenőrzések eredményét, a határozatot egy-egy üzemre, vállalatra, termékre vonatkozóan a kommunista párttitkárok felülbírálhatják, így az elmélet elmélet marad, a gyakorlat pedig folytatódik. Ma, amikor már nincsenek hatalmon a párttitkárok, elvileg az élelmezés-egészségügyi és más szolgálatok, intézmények a tudományos eredmények és jogi szabályok alapján végzik a lakosság egészségének védelmében ellenőrző tevékenységüket. De vajon végzik-e azokat és milyen következetességgel? Van-e befolyása ma a politikának ezekre a folyamatokra?
Ha ellenőrző szakember lennék, azt próbálnám kideríteni, milyen szerepet játszott ebben a folyamatban a magyar közállapotokat jellemző korrupció, a csapongó vezetés. Megkérdezném az egészségügyi minisztertől, mikor ellenőrizték az utolsó öt évben az érintett malmokat, raktárakat és milyen eredményeket találtak, s még a jegyzőkönyvekre is rátekintenék. Azt kérdezném, hogy hatékonyabb lesz-e az ellenőrzés, ha az ÁNTSZ-laborokat majd privatizálják és miért? Akkor talán majd időben kimutatják az aflatoxint (a gombamérget)?
A miniszterelnöktől azt kérdezném, hogy miért nem azt vizsgálja meg, hogy a földművelésügyön belül működő élelmiszer-ellenőrzés hatástalanságának mi volt az oka. A felindulásból végzett átszervezések nem biztos, hogy a célt szolgálják, ez inkább csak tüneti kezelés, az ellenőrzést nem távolítani, hanem közelíteni kell a termék előállításának folyamatához, akkor lesz esély arra, hogy a mérgező alapanyag ne kerüljön be az országba, és arra is, hogy a paprikaüzemek, malmok paprikát, s ne aflatoxint őröljenek. Meg kellene azt is vizsgálni, hogy az aflatoxint termelő gombák vagy mutánsaik időközben nem telepedtek-e meg a hazai malmok, raktárak falán.
Érdekes lenne felkutatni néhány háztartásban meglévő régi készleteket és átvizsgálni, akkor fény derülhet arra, hogy mióta fogyasztunk rákkeltő paprikát. Nem lehetetlen, hogy a szállítmányokról az ellenőrző szerveknek erről nem is volt tudomásuk.
A magyar borhamisításnak közvetlen kimutatható egészségkárosító hatása nem volt, a paprika aflatoxinszennyezettségének lehet, hogy nem lesznek akut mérgezést okozó esetei, de hosszú távon annyi bizonyosnak látszik, nem segíti elő a rákbetegségek elleni küzdelmet. Így kedves professzor barátomnak csak azt üzenhetem, hogy a magyarországi halálozási mutatók javulására valószínűleg még várni kell.

A szerző mezőgazdaság-tudományi, munka-egészségügyi doktor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.