A Balaton és a klímaváltozás

2005. 01. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 1995-ben kiadott Balaton-monográfia érdekes következtetést tett közzé. A Balaton vízkészletváltozásának múltbeli adatait elemezve arra jutott, hogy tizenegy hónapnál hosszabb leeresztés nélküli időszakra (amikor csapadékhiány miatt a Sió-zsilipet zárva tartják) a jövőben nem kell felkészülni. Ehhez képest tény, hogy a zsilip 2000 májusa óta zárva van, azaz a leeresztés nélküli időszak hossza mára meghaladta az ötvenöt hónapot. Olyan ez, mintha a kalapácsvetés eddigi rekordja 90 méter lett volna, mire jön valaki, és 450 métert dob. Azt hiszem, ilyenkor enyhén szólva is felmerül a doppinggyanú. A dopping ebben az esetben valami külső, mesterséges beavatkozást jelent a természet rendjébe. Ez pedig éppen az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés és az utóbbi évtizedben felgyorsult klímaváltozás.
Mielőtt továbblépnék, meg kell jegyeznem, nem mindenki fogadja el ezt a magyarázatot. Vannak, akik azt állítják, hogy a dolgok menetébe másfajta, nevezetesen közvetlen emberi beavatkozás is történik. Azaz szerintük időnként titokban kinyitják a zsilipet, és mesterségesen eresztenek le vizet a Balatonból, méghozzá azért, hogy a kiszáradó part menti területeken ingatlanspekulációs lehetőséghez jussanak. Állítólag perre is mentek az ügyben. Hadd rögzítsem: a Balaton vízállásáról – éppen a klímaváltozás hazai hatásainak felmérésére – jó néhány éve a vízügyétől független adatsort vezetek. Adataim egyértelműen azt mutatják, hogy a vízszint jó egyezésben mozog a mindenkori időjárási viszonyokkal. Azaz a szél, a hőmérséklet, a párolgás és a csapadék együttesen (hozzávéve az engedélyezett, sőt az időnkénti illegális vízkiemeléseket is) pontosan megadják a vízszint alakulását: a mérlegben titkos és ellenőrizetlen lecsapolásból eredő hiány nem jelentkezik.
Mármost a legutóbbi időben elhangzott egy olyan prognózis, amely szerint ennek az átoknak – mármint a Balaton száradásának – hamarosan vége. Épp a Magyar Nemzetben jelent meg a napokban (december 17-én) egy írás, amely szerint vízkereszt, azaz január hatodika után megnyílhat a zsilip. Ha így is lenne, a klíma szempontjából már az eddigi lezárás hoszszúsága is rendkívül figyelemreméltó. Azonban azt állítom, hogy nem csupán vízkeresztkor, de valószínűleg még pünkösdkor sem lesz mód arra, hogy kinyissák a Sió-zsilipet. Vagyis a Balaton vízmagassága nem fogja elérni, de még megközelíteni sem azt a maximális értéket, amelynél a leeresztés – a part menti területek elöntésének megakadályozása végett – szükségessé válik. Azt állítom tehát, hogy az átfolyás nélküli időszak könnyen elérheti az öt teljes évet, a hatvan hónapot. Sőt, továbbmegyek. Nagy valószínűséggel Szent István ünnepén, sőt esetleg még karácsonykor sem lesz mód a zsilipnyitásra. Természetesen minél távolabbra tekint az ember, a prognózis annál bizonytalanabbá válik, ezért ez utóbbiakat csak valószínűségi alapon lehet elfogadni, s könnyen megcáfolódhatnak. Mégis, a jelenlegi éghajlati folyamatok trendjéből arra következtetek, hogy az átfolyástalan időszak folytatódik – bármennyire valószínűtlen is ez a múltbeli statisztikák alapján. Meglehet, egy-egy rövid zsilipnyitási periódus megszakítja, de utána ismét hosszabb száradási szakaszok következhetnek.
Van a Balaton vízállásának egy másik jellemzője is, amellyel kapcsolatban szintén gyakran előfordulnak félreértések. A szabályozási tartományról van szó. Ezt a kívánatosnak tartott alsó és a felső vízszint fogja közre. Alsó értéke az, amikor a déli parton bokamagasságig ér a víz. Ezt normál körülmények között lefelé nem lépheti át a tó. Ha viszont a sok eső miatt eléri a felső szabályozási szintet, ki kell nyitni a zsilipet. Az optimum a kettő között húzódik, de közelebb a felső értékhez. Mármost eddig a Balaton-vidék klímájának az volt a jellegzetessége, hogy összességében mindig több volt a csapadék, mint a párolgás, azaz a tónak rendre víztöbblete volt. Így a Sió-zsilip gyakori kinyitásával a vízszint az elmúlt évszázadban – egészen rövid, például a háború utáni zsilipjavítási időszaktól eltekintve – mindig a szabályozási tartományon belül volt tartható. Jelenleg azonban – és ezért mondtam el ezt az egészet – több mint három és fél év után éppen csak elérte az alsó értéket, ami azt jelenti, hogy a feljegyzések történetében páratlanul hosszú ideig tartózkodott a szabályozási tartományon kívül. Vízkeresztig csak arra látok lehetőséget, hogy e minimálisként előírt alsó szint közvetlen közelében, vagyis a szabályozási tartomány legalsó határán maradjon; az optimum – pláne a maximum, s vele a zsilipnyitás – szerintem még jóval odébb van. Mindez a százalékok és centiméterek nyelvén úgy szól, hogy ma, amikor e sorokat írom, a vízmagasság a mércékhez képest 71 centiméter, ami 51 százaléknak felel meg (a megbízható mérések elmúlt nyolcvan évében mért legkisebb és legnagyobb értékét véve nulla, illetve száz százaléknak). A szabályozási tartomány az ötvenszázalékos szintnél kezdődik. Azoknak, akik azt írják, hogy a Balaton tele van, ez a szám megmutatja: nem hogy tele, épp csak a fele. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a Velencei-tó még ennél is nagyobb vízhiánnyal küszködik, s ez megint az éghajlati hatásra utal a mesterséges leeresztéssel szemben.)
Ezért ma, úgy gondolom, egy rendkívül éles háromutas elágazási pontban, tipikus ördög vasvillája szituációban vagyunk. Az első út visszavezet bennünket a normális körülmények közé, amikor a klímaváltozás hatásai nem érzékelhetők, vagy legalábbis jelentéktelenek. Ekkor ismét érvényre jut a több száz éves éghajlati hagyomány, megmarad a csapadék mínusz párolgás egyenleg többlete, és vízpótlásra nem lesz szükség. Tiszta szívemből drukkolok ennek a verziónak. Az emberiség azonban nem tűnik ennyire hagyománytisztelőnek. A szén-dioxid mértéktelen és korlátozatlan kibocsátása elkerülhetetlenül a klíma átalakulásához vezet. Ha ennek jellege és léptéke a következő időszakban nem lesz túlságosan szélsőséges, akkor lépünk a második útra. Itt a csapadék enyhe csökkenésével és a hőmérséklet enyhe emelkedésével számolva a Balaton mérlege nullszaldós lehet, vagyis a többlet elvész ugyan, de nem kell a tó víztömegének tartós fogyásával számolni.
Nem hallgathatom el azonban, hogy ott van a harmadik út is, amely – egy erőteljesebb klímaváltozás, nagyobb melegedés és gyorsabb száradás esetén – a balanszot tartósan negatívba fordíthatja. Ha erre indul meg velünk a világ, a mesterséges vízpótlás megszervezése nélkül bizony felszúrja az ördög a vasvillájának erre a harmadik ágára a Balatont, és elviszi a pokol mélységes fenekére.

A szerző fizikus, éghajlatkutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.