A földkéreg mozgásai és a szökőár

Zágoni Miklós
2005. 01. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolygónk szárazföldjei még egyetlen összefüggő kontinenst alkottak a dinoszauruszok kialakulása előtti korban. Ez az ősföld, a Pangea először három részre szakadt: körülbelül kétszázmillió évvel ezelőtt Eurázsia vált le, s vele együtt elszakadt Antarktisz és Ausztrália is. Később Afrika és Dél-Amerika vált külön, legvégül pedig – mintegy ötvenmillió éve – az addig önálló szigetként vándorló India került a helyére. A mozgás ma is folytatódik, a törésvonalak mentén a kontinensek két-három centiméterrel távolodnak, illetve csúsznak el egymás mellett. Ez az elmozdulás azonban nem egyenletes. Néha évekig, évtizedekig nem történik semmi, aztán a feszültség kiszabadul, s hirtelen több métert „ugrik” a föld. Ahol a földkéreg vastagabb – a nagyobb kontinentális talapzatoknál –, ott a hatalmas tömeg miatt a mozgások-földrengések valószínűsége sokkal kisebb. Azon vonalak mentén azonban, ahol a kéreglemezek egymáshoz érnek, a rengések gyakoriak és súlyosak. A legveszélyesebb törésvonalak a Nazca-lemez és a dél-amerikai lemez találkozásánál, azaz Chile és Peru partjainál, a csendes-óceáni és az észak-amerikai lemezek ütközésénél, vagyis a híres Szent András- törésvonal mentén, Los Angeles és San Francisco alatt, valamint a csendes-óceáni, az ausztrál-indiai és az eurázsiai lemezek közös találkozásánál találhatók. Szintén jelentős az eurázsiai és az afrikai lemez közötti törésvonal a Földközi-tenger medencéjében. A világ nagy tűzhányói éppen e törésvonalak mentén alakultak ki, s működésük a földkéreg mozgásainak aktivitására utal (lásd Vezúv, Etna, Stromboli, Szantorin, továbbá a Hekla vulkánt Izlandon, vagy a Krakataut Szumátrán).
Van, ahol a kéreglemezek függőleges mozgást is mutatnak. Így például az ausztrál-indiai lemez becsúszik az eurázsiai lemez alá. Pontosan ez történt december 25-én is: az óceáni talapzat elmozdulása függőleges lökéshullámot indított el a tenger felszínén. Ennek jellemző magassága nem több, mint fél méter, azonban attól a rendkívül nagy ütéstől, amit alulról kap, igen nagy energiával indul útnak. Óránként 800 kilométeres sebességgel száguld végig a nyílt tengeren, s ahol a partok közelében sekélyebb vízbe ér, kénytelen lelassulni, ezért a mögötte rohanó víztömeg hatására igen magasra, több méteresre feltorlódik, majd ellenállhatatlan erővel csap ki a szárazföldekre. Ezt a jelenséget Japánban sajnos nagyon jól ismerik, és japán nevén most megismerhette az egész világ: ez a szökőár, a cunami. A szó eredetileg öbölhullámot jelent, mert bár bármely tengerpartra veszélyes, a legpusztítóbb, összegződő hatását a part menti öblökben fejti ki. Ilyen lökéshullámot nemcsak földrengés, hanem esetleges kisbolygó-becsapódás, sőt gyors jégolvadásból származó nagyobb jéghegyleszakadás is kiválthat.
Felismerve, hogy az árhullám azokon a tájakon is nagy pusztítást végezhet, amelyeket a földrengés megkímélt, a csendes-óceáni térség államai, elsődlegesen amerikai technológiára alapozva, létrehoztak egy cunami-megfigyelő rendszert. Ez a vízen úszó bóják, valamint fölötte keringő műholdak hálózatából áll, amelyek révén a lökéshullám észlelése után néhány perccel kiadható a vészjelzés az érintett területekre. Sajnos azonban az Indiai-óceán államai eddig nem kapcsolódtak be ebbe az együttműködésbe, így az óceánra nem telepítettek megfigyelő bójákat. Ezért a kritikus percekben nem állt rendelkezésre pontos mérési információ a hullám kialakulásáról és terjedésének irányáról. Számítások szerint legalább százezer életet menthettek volna meg egy idejében kiadott figyelmeztetéssel, amely a partok elhagyására szólítja fel az ott-tartózkodókat. India és Srí Lanka máris jelezték, hogy ezentúl részt kívánnak venni a programban.
Habár a tudomány ma nem képes megjósolni, hogy a törésvonalak mentén hol történik a következő elmozdulás (azaz hol és mikor pattan ki pusztító földrengés), bolygónk jelenségeinek folyamatos nyomon követése révén számos természeti csapás emberi-társadalmi hatása jelentősen csökkenthető. A jelenlegi legkiterjedtebb ilyen megfigyelőrendszer az úgynevezett GEOSS-program (a csendes-óceáni cunamimegfigyelő rendszer is ezen együttműködés részeként működik). A GEOSS keretében 53 ország (köztük hazánk) vesz részt a felszíni, légköri és óceáni jelenségek műholdas észlelésében. A programban való aktívabb részvételünkkel, az információs hálózat további fejlesztésével számunkra is mód nyílik az árvizek, szélviharok és egyéb természeti csapások gyors felismerésére, sőt, remélhetőleg a minél korábbi előrejelzésre is. A program kiterjed az éghajlatváltozás nyomon követésére, de az esetleges nagy léptékű ipari katasztrófák, sőt az erdőtüzek észlelésére is. A rendszer például képes volt annak kimutatására, hogy a belső tömegeloszlás megváltozása miatt a Föld forgástengelye körülbelül három centiméterrel megdőlt, és forgási sebessége egy hajszálnyival megnövekedett, ami által egy nap megrövidült a másodperc néhány milliomodrészével. Ez utóbbiak persze csupán tudományos érdekességek, közvetlen befolyásuk az életünkre nincsen, mutatja azonban a tudományos megfigyelések mára elért rendkívüli pontosságát.
Naponta kerülnek napvilágra újabb és újabb, létező, de elhanyagolt katasztrófavédelmi rendszerekről és megállapodásokról szóló beszámolók. Úgy látszik, az emberiség nem tanul a régi hibáiból, és mindig egy nagy pofonra van szüksége ahhoz, hogy figyelmet fordítson a közvetlen hasznot nem hajtó tudományos együttműködések fontosságára is.

A szerző fizikus, éghajlatkutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.