A hatalmon lévőknek kell gesztusokat tenniük

2005. 02. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap a Kossuth rádióban egy Hiller Istvánnal készült hosszú beszélgetést hallgattam. Ha nem ismerném a jelenlegi hazai politikai és társadalmi viszonyokat, bizony elsírhattam volna magam. Hiller – elmondása szerint – értetlenül áll az ország politikai megosztottsága előtt. A két oldal között húzódó mély árkok még azt is lehetetlenné teszik, hogy a két oldal párbeszédet folytasson egymással – nyilatkozta. Mindezért ő természetesen a másik oldalt teszi felelőssé, és kinyilvánítja készségét a párbeszédre.
Magam is úgy vélem, hogy nagy-nagy szükség lenne a párbeszédre, sőt az együttműködésre, a kiegyezésre. De a valóban őszinte és építkező párbeszédnek vannak bizonyos minimális feltételei is. Sajnálatos módon ezek a feltételek ma távolról sem adottak.
A legutóbbi választási eredmények alapján most Hillerék kormányoznak, sőt ők vannak hatalmon, s a hatalommal sokszor visszaélnek. A választásokat csak nagyon csekély többséggel nyerték meg, tehát támogatottságuk a lakosság körében körülbelül ugyanakkora, mint a másik oldalé (bár újabban az ellenzék biztos fölényét jelzik a közzétett felmérések). A kiegyenlített választási eredmények ellenére a szocialisták soha nem látott politikai tisztogatásba fogtak, ami még napjainkig sem csengett le. Mintha minden szinten csak Hillerék rendelkeznének megfelelő szakemberekkel, mintha csak az ő oldaluk létezne. Szűnni nem akaró támadásokat intéznek a független, alkotmányos jogintézmények ellen. Elfoglalnak minden létező pozíciót, sok esetben a törvényességet alulról súroló eszközökkel vagy akár kikényszerített törvénymódosításokkal – minisztériumokban, állami intézményekben, állami vállalatoknál, a közszolgálati sajtóban, az igazgatóságokban és a felügyelőbizottságokban. (Lassan portásnak és vécésnéninek is csak a saját oldalukról felel meg valaki.)
Sajnálatos módon még az állami kitüntetések odaítélésénél is megfigyelhető a mérhetetlen politikai egyoldalúság. De ugyanez tapasztalható az állami megbízásoknál és szerződéseknél, a közpénzek egy irányba áramlanak ki. Hatalmas a politikai holdudvar, és nagy a klientúra, a barátok, a családtagok, az így vagy úgy elkötelezettek, az összefonódott gazdasági érdekkörök tábora. A privatizáció nem más, mint az állami tulajdon újraelosztási folyamata a hatalom holdudvarához tartozó érdekkörök között. Éves szinten százmilliárdokról van szó. Az MTV 1-es „közszolgálati” adó műsora oly kirívóan egyoldalú, hogy jómagam egy ideje már egyáltalán nem nézem. (Talán ez volt a céljuk?) Sokféleképpen értelmezhető és magyarázható, hogy két Magyarország van. De bizonyosan létezik az a Magyarország, amelyik előnyöket élvez a másik rovására.
Hillerék politikai kultúrája jelenleg nagyon távol esik attól a szinttől, mint ami egy igazi demokráciában a kormánypártoktól minimálisan elvárható nívó lenne. Magyarországon emiatt nem is lehet igazi, európai mércével mérhető demokráciáról beszélni. Ez lenne tehát az MSZP által bebetonozott status quo, amely a tárgyalások kiindulópontját képezné? Ebben a helyzetben kívánna az MSZP párbeszédet folytatni? Miről? Hiszen közben nyers erőpolitikát folytatnak. Ha a kormánypártiak valóban őszintén gondolják a párbeszéd kívánatos létrejöttét, úgy rögvest kezdeményezzék az ehhez szükséges, kiegyensúlyozott feltételek kialakítását és ezzel a két oldal között a kulturált társadalmi légkör megalapozását. Az ellenzéki táborral álljanak szóba érdemben és korrekt módon, de ne rágalmazzák tovább úton-útfélen, s készítsék el az összes olyan közéleti pozíció listáját, amelynek betöltése fontos szerepet játszik az egész társadalom, a közjó szempontjából. Hagyjanak fel a független közintézmények elleni politikai támadásokkal, természetesen ideértve a minisztériumokat, a közmédiát, a gazdasági szférát stb., tehát minden olyan posztot, amelyet kinevezéssel és nem választással lehet betölteni. Ha létrejön, akkor a közös munka révén az árkok betemetése és a párbeszéd automatikusan kialakul, és tető alá hozható az új kiegyezés. Mindennek radikális erkölcsi megújulással kellene párosulnia. Enélkül viszont nincs sok remény, s még generációkat fog felőrölni az értelmetlen politikai szembenállás.
Persze nem vagyok naiv, nem hiszem, hogy az MSZP az általam felvázolt utat választaná, hiszen a húsosfazekak mellől önként sohasem fognak távozni. De akkor legalább ne legyenek álságosak és képmutatók, amint Hiller tette azt a hivatkozott rádióbeli beszélgetésben.
Most az MSZP van hatalmon, neki kell lépnie. Ha nem teszi, akkor egy másik megoldás is kibontakozhat, amelynek csírái már-már kitapinthatók: felelős, pártokhoz nem kötődő állampolgárok, civil szervezetek, egy új társadalmi elit fogja önszerveződéssel kikényszeríteni a változást új típusú kerekasztal-tárgyalások követelésével. Ez a rádióinterjú volt az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, amely megszólalásra késztetett. Az ügy a fontos. A tét nagy.

A szerző c. egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.