A szekrénylakó

Szepesi Attila
2005. 01. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz éve, 1805. január 28-án halt meg Debrecenben Csokonai Vitéz Mihály, elcsapott diák, éhenkórász csavargó, a magyar irodalom első szubjektív lírikusa. Nyomorúságban élt és halt, pedig nem származott a magyar társadalom legmélyebb bugyraiból. Apja, Csokonai József borbélysebész volt, anyja, Diószegi Sára a cívisváros művelt polgára.
Élete tanúja és krónikása arról számol be, hogy a szülővárosába nagybetegen, kudarcoktól sújtva, ezer testi-lelki sebből vérezve hazatérő költő utolsó hónapjaiban anyja konyhaszekrényébe húzódva dolgozott. Gyertyát gyújtott, magára húzta az ajtót, elfagyott ujjait a hunyorgó lángnál melengette, és térdére helyezett lapjaira rótta gyöngybetűs sorait. Magyar sors, mondhatnánk, ám ez féligazság volna. Vergiliustól Kafkáig, Dantétől Hölderlinig annyi mindenkinek meggyűlt a baja a maga korával. Ám mivel a féligazság fél igazság, az a konyhaszekrény mégiscsak magyar jelkép, ha mégoly kafkai is.
Csokonai – Arany Jánossal szólva – a debreceni kollégium „zsibongó” szellemében nőtt fel. Ott érett költővé, társai közt a legnagyobbá, a diáklíra névtelenjei között. Ez a zsibongó világ irodalomtörténeti jelentőségű, jórészt anonim műveket termett. Művelői, Mátyási József és Édes Gergely, Poóts András meg a többiek, végigpróbáltak a görög zengéstől a rokokó hárfák pengéséig sok mindent. Ódát írtak a csökmői sárkányhúzásról, a tejbe fúlt légyről, a gömböcről meg a hatvanéves szűzről, lettrista szófutamot a nagy semmiről és regényféle krónikát bálványozott tanárukról, a magyar Faustnak is mondott Hatvani Istvánról.
Jó iskola volt ez, de ki kellett nőni belőle. És Csokonai, hosszas csavargás és megaláztatások sora után Kisasszondon, e Kaposvártól kissé nyugatra eső faluban megírta irodalmunk első szubjektív versét A Magánossághoz címmel. Nem a klasszika kollektív ihlete munkál e versben, hanem a korai romantika egyéniség- (egyén = egy én) kultusza. A maga személyes kínja és gyötrelme, amely kizárólag az övé, a ragyás képű, cingár és sorsüldözött Csokonai Vitéz Mihályé. Akinek sáros a csizmája, korog a gyomra, sebzett a lelke, s akiről kevesen tudják, ha tudják, hogy Orpheusz kései unokája.
Kortársa volt William Blake és Racine, Goethe, Hölderlin és Schiller. Utóbbi ugyancsak 1805-ben halt meg, fiatalon. Idehaza Kazinczy, aki kora megfellebbezhetetlen irodalmi pápája volt, ha lehet egy kálvinistát pápának mondani, a „magyar Goethe” címet mindig magának tartotta fenn, a „magyar Schiller” titulust viszont szeszélyesen osztogatta fűnek-fának, Ányos Pálnak, Dayka Gábornak vagy a mára elfeledett soproni lutheránus lelkész-költőnek, Kis Jánosnak, csak éppen Csokonai Vitéznek soha. Őt labilis ízlésűnek és parlaginak tartotta, mert a költő – aki lapot szerkesztett a pozsonyi diétán, tanító volt Somogyban, és egy kétes hírű komáromi házban megismerte Lilláját, akinek imponált, hogy verset írnak hozzá, aztán gyorsan férjhez ment egy gazdag kereskedőhöz – a verselés minden színárnyalatát kipróbálta. Írt ódát és népies dalt, táncnótát, bordalt, elégiát, vígeposzt, drámát és bölcseleti művet, ami túl tarka világ volt a maga egyetlen útját aggályosan és szemellenzősen taposó Kazinczynak.
Csokonai sokoldalúságához és világirodalmi műveltségéhez tán csak a Weöres Sándoré fogható. Hogy ezt a hatalmas tudást és érzékenységet hol szedte össze, pontosan nem tudható. Úton-útfélen, főúri könyvtárak megtűrt vendégeként, társaságban meghúzódva, ott is persze az asztal legszélén, ahol szóba kerültek a Kelet titkai, az Újvilág csodái, meg persze a kortárs németek és franciák. A zseni, a bonmot szerint többet tud, mint amennyit tanult. Ez lehetett Csokonai titka.
Utolsó – soha meg nem valósuló – kívánsága egy mikroszkóp volt. Be akarta fejezni mestere és barátja, Földi János munkáját, amely a természet világát mutatta volna be. Csakhogy ekkorra már Diószegi Sára konyhaszekrénye egyre jobban hasonlított a koporsóhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.