A végzet elgondolkodtató hulláma

Sebeők János
2005. 01. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sírni csak a győztesnek szabad – az ige Székely Éva által száll, lett szállóige belőle. Bizony, sírni csak a győztesnek szabad, így tudjuk – áradni pedig csak a folyóknak. Áradni csak a folyóknak szabad. A tavak és a tengerek, az állóvizek csak állhatnak, hitünk szerint. Egyik lábukról a másikra? Száraz lábbal? Hitünk szerint az állóvizek, noha élővizek, mégis meglehetősen statikusak. Pocsolyák, akármekkorák is. És ez bennük a jó. A kiszámíthatóság. A lábvíz. A tengerek és tavak megúszhatók ártér nélkül. A folyók nem. Nekik szükségük van ártérre, ahová időnként, ha rájuk jön a nagyzási hóbort, kiterülhetnek, kiömölhetnek. A Széchenyihez hasonló nagy szabályozók és leigázók igaz, próbáltak változtatni ezen, próbálták leszoktatni a folyókat az árvíz rossz beidegződéséről, szorítani őket minél szűkebb gátak közé, de azért a víz bizonyos körülmények közt mégiscsak úr maradt, s a szabályozott folyóknak is van árterük. Senki se hajlandó észrevenni, hogy a tópart és a tengerpart ökológiai értelemben ugyanúgy ártér, mint a folyópart.
Az óceánok ártere a part. A könnyezőpálma ritkán sír, az óceán árvize a szökőár. A tenger ritkán árad, de akkor bezzeg nagyon. Árvízi periódusideje mondhatnók méretarányos. A régi emberek még megadták a tiszteletet a partnak, most viszont ott tartunk, ahol a part szakad. A cunami által károsított tipikus objektum: a luxushotel. Az utóbbi két évtized során a turistaipar, e kanalizált ökoterrorizmus invazív módon megszállta a tengerpartokat. Ahogy a déli Balaton-part is hovatovább egyetlen összefüggő üdülőövezet, az Indiai-óceán partjai is mérföldszám váltak élőhelyből üdülőövezetté. A valamikor, valaha befelé tekintő emberiség most milliószám szalad ki a partra. Megy föl a hegyekbe. Pontosabban a természet víruslegyöngített változatába, amely a mániákus hegymászástól a hegytetői lakóparkon át a pázsitig, a golfpályákig és a plázsokig terjed.
Az ember természetélményének első áldozata mindig a természet. A természetélmény végett először mindig a természettől kell a tájat megtisztítani. Az, hogy oly sok turista és a turistákat kiszolgáló személy vált a cunami áldozatává – intő jel. Most fellázadt a természetélmény az élménykeresők ellen, s az iszapban a jólétre vágyók holttesteinek ezrei együtt hevernek a helyi lakosok tíz- és százezreivel. Természet, természetélmény és ember – egy hekatomba. Memento mori, béke velük. A plázs „hősi halottjai” és a szegénység fiai, együtt.
Ha Fenyő Miklós énekli, hogy angyalföldi pálmafák, addig még rendben, de amikor Angyalföldre augusztusban meg is érkeznek a pálmafák, az már több mint elgondolkodtató. A pálmafák pedig jönnek. A plázs egyre kiterjedtebb. Colin Au malajziai befektető például potom 17 milliárd forintnak megfelelő euróért Berlintől hatvan kilométerre, Brand város mellett megcsinálta a Trópusi Szigeteket. A fapados trópust. Ahol cunamiveszély sincs, csak langyos sekélység. Colin Au a veszélyeztetett, mi több, immár végveszélybe került malajziai őserdők megvédése helyett mesterséges Édent álmodik Európának.
Szökőév, szökőár. Peruban, ha esik az eső, az erdőirtás miatt egész hegyoldalakat mos el a víz. A hegyoldalak ökológiailag érzékeny területek, amelyek elvileg természetben tartva volnának a leghasznosabbak. A tengerpartok is ökológiailag érzékeny területek, amelyeknek jelentős részét ugyancsak természetben volna célszerű megtartani. Találós kérdés: mi a cunami? Amikor alulról esik az eső. S hatására történik ugyanaz, mint amikor megindulnak a hegyoldalak. Kiirtott esőerdő – kiirtott mangrove mocsár.
A segélykoncertek és gyűjtőakciók, az emberi gyász, s a kései riasztás miatti düh ez egyszer ismét elfedi majd e katasztrófa ökológiai vonatkozásait. A vonatkozásokat, amelyek iszapként terhelődtek rá az amúgy elkerülhetetlenre.
Ideje volna felismernünk, hogy a tengerpart: ártér. Itt szálltak partra valamikor eleink, a halak. A tengerpart az a szent hely, ahol a vízi és a szárazföldi élet eszmét cserél. A legmélyebb kozmikus eszmecsere helye. Márpedig ezt az eszmecserét valójában nem a szökőár, hanem épp a tengerpartokra, szűz öblökbe folyamatosan – s nem csak szökőévenként – özönlő turistaáradat veszélyezteti.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.