Afféle kétfrontos háború ez Erdélyben

György Attila
2005. 01. 13. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar közéleten edzett fülnek különleges jelentésű a liberális szó: az eltelt másfél évtized óta mindenféle fogalom, árnyalt jelentés tapad hozzá, de közöttük véletlenül sem található a hazaszeretet, a lojalitás és a hazafiság.
Külön tragédia, hogy e politikai irányzatról a mégoly képzett és pártatlan embernek sem Széchenyi jut az eszébe: nem, a liberális szóhoz ma kizárólag nagy bajuszú emberek, főpolgármesterek, Bukarestbe, Pozsonyba futkosó ügynökök és profi hátba szúráshoz szokott politikai rablólovagok képe tapad.
Hát ez a helyzet Magyarországon.
A határokon kívül sokkal pikánsabb az összkép. Itt van például az erdélyi magyarság, amely – egyéb notórius érdemek mellett – a december 5-i népszavazás óta különösen nem szenvedheti az anyaországi liberálisokat. Eddig még csak volt valahogy – de a továbbiakban érdekes vállalkozás lesz az SZDSZ ideológusainak Madéfalván vagy Homoródszentpéteren magyarázni a székelyeknek, miért is fontos a szabad identitásválasztás, és miért nem fontos az, hogy ők magyarok. Mindez azonban adva lévén, vállat ránt az erdélyi magyar, s ha néha ráncba fut is szemöldöke, alapvetően nem törődik az esettel: mit néki egy-két önmagát liberálisnak nevező hazaáruló?
Csakhogy.
Az anyaországi népszavazással nagyjából egy időben Romániában is választások: államelnöki és parlamenti választások zajlottak. A magyar–magyar afférral kicsit elterelődött róla a figyelem, de hát mégiscsak ebben az országban élnek az itteni magyarok: egy idő után ide kellett figyelni. Ezt a választást Romániában a liberálisok nyerték. Most nem érdemes a pártszövetségre, a hogyanra és a háttéralkukra fecsérelni az időt; a lényeg, hogy egy magát liberálisnak nevező és annak minden klaszszikus ismérvét magán hordó pártszövetség alakított kormányt. E kormányban több mint jelentős szerepet kapott az erdélyi magyar politikai szervezet, az RMDSZ is.
Mindezek láttán a rendes magyar ember felsóhajtana, és hátradőlne: a liberálisokkal mégiscsak könnyebb dolgunk lesz, küszöbön az autonómia, és egyáltalán, vége a mindenáron való románságnak.
Csakhogy.
Még be sem rekedt a kukorékoló kakas, amikor kiderült: a romániai és magyar liberálisok között akkora a különbség, mint mondjuk Makó és Jeruzsálem között. A román liberális ugyanis hazafi, imádja országát, és feltétel nélkül lojális hozzá. Sőt több ennél. A román liberális nacionalista.
Kovászna megyében például, ott, ahol a magyarság mégiscsak a lakosságnak az elsöprő többségét alkotja: a helyi román pártok, de különösen a liberális párt elkeseredetten tiltakozik a magyar prefektus kinevezése ellen. Félárbocra eresztik a liberális zászlót, sajtótájékoztatnak, és sivalkodnak: merthogy ez a magától értetődő gesztus szerintük a helyi románság elmagyarosítását jelenti. Illetve meglehet, e gesztus nem magától értetődő: az RMDSZ ugyanis, amely afféle pótolhatatlan jolly joker a kormányban, maga sem tartotta fontosnak a 83 százalékban magyar népességű Hargita megye prefektusi tisztségét. (Egyébiránt a prefektus Romániában afféle főispán: a mindenkori kormány képviselője és a román alkotmány első számú őre az illető megyében.)
Bezzeg a pártszövetség román kinevezettje Hargita megyében, igazi liberálishoz méltó módon, első nyilvános megszólalásán azonnal megteszi parancsszerű javaslatát: prédikáljanak ezentúl románul is a helyi magyar templomokban. Ennek érdekében akár új templomokat is építtetne.
Akit ez sem győzött meg a román liberális szellemiségről, figyeljen tovább: ugyanezen Hargita megyei prefektus mintegy 6000 eurós pénzbüntetéssel fenyegeti az Erdélyi Magyar Ifjak szervezetét, amiért egy kulturális rendezvényen azok vetíteni merészelték Koltay Gábor Trianon című filmjét.
Hja, könnyű a prefektus úr dolga: hiszen a filmet maga a főliberális asszony, Mona Musca, Románia kulturális minisztere nevezte törvénytelennek, és tiltotta meg bemutatását. Csak mellékesen, közben Marosvásárhelyen az ortodox egyház szállodát kap ajándékba, a magyar autonómiáról pedig szó sem esik. Illetve esik, három is. Az egyik szó a liberális államelnöké, aki szerint autonómia igen, hogyne, a magyaroknak is pont anynyi, mint az olténiai románnak, és nem több.
És még ez a legkedvezőbb nyilatkozat: mert a másik szó, az RMDSZ-é azt bizonygatja: autonómiáról nem tárgyalhatnak, hiszen az nem volt benne választási programjukban. Közben ott virítanak még a kerítések oldalán az autonómia szót messziről ordító RMDSZ-plakátok. A harmadik szó morbiditásában már szinte vidám. Az újonnan, viharok között kinevezett Kovászna megyei, magyar nemzetiségű prefektus mondja: hogy hát… ha nem létezik olyan cikkely, amely kimondja, hogy az autonómia megengedett, ő biz’ megtámadja a kezdeményezést. Mert „a törvényességet be kell tartani”. És még ettől féltik a kovásznai liberálisok a románokat… Dúl hát a liberális hatalomátvétel Romániában. Dúlt és dúl Magyarországon is.
Az erdélyi magyaroknak pedig mindkettőt el kell viselniük. Afféle kétfrontos háború ez: az egyik liberális seregtől nem kapunk állampolgárságot. A másiktól majdnem kapunk egy pofont. Ennyi liberális offenzíva után nagyanyám jut eszembe, aki Gyimesközéplokon arról álmodott: az lesz a szép világ, ha kimennek a románok, és nem jönnek be a magyarok.
De hát nagyanyám nem volt liberális. Ő csak úgy eszembe jutott.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.