Fitneszguruk és kényszermozgások

Sebeők János
2005. 01. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudják, mit kedvelek abban a nehezen megnevezhető, és olykor számomra is némiképp idegen életformában, mely egy ideje mozgat? Hát a helyzetet. Hogy helyzetbe hoz. Olyan helyzetekbe, melyek önhatalmúlag sohase jönnének létre. A helyzet persze gondolkodás nélkül: smafu. Jól tudta ezt a világ legnagyobb néma hordószónoka: Diogenész. Külsődleges a hordó, ha rajta állsz, és belsődleges, ha benne ülsz. A ketrec, a valóságshow, az önmagam adta s a média kínálta helyzetek számomra: belsődleges hordók, belső terek. A fülhöz tartott gyöngykagyló „halló”-ja is fokozott csönd, és nem mobil debil helló. A sajátelvű gondolkodást rejtélyesen meghaladó műfaj a szituatív gondolkodás. A szituatív gondolkodás során a helyzet, amibe kerültél, vagy amibe hoztak, esetleg hoztad magad: instrumentumként viselkedik, az instrumentum adta hang pedig a megszületett gondolat maga.
Minap is helyzetbe hoztak. Elgondolkodtattak. Csak úgy dőlt rólam a víz. Miképp viszonyulok a sporthoz, a testmozgáshoz – erről kellett nyilatkoznom az egyik kereskedelmi televíziónak egy fitneszszalonban. Persze súlyzózva, gyúrva, hisz így poénos a kép, így jó a műsor. Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy mások gúnyoljanak ki, néha bizony azt is tűröm. Nos tehát, kondigépek, súlyzók: ímé, a helyzet, következzék a gondolat. Gondolatsor, vigyázz!
A konditerembe tévedve mindenek- előtt azt gondoltam: hogy fajulhattak idáig a dolgok? Mintha a pokol tornácára tévedtem volna. Mindegyik masina egy-egy büntetésnem. Sziszifusztól Dantén át Holbeinig a legnagyobbak gyakorta érzékeltették kényszerű cselekvésként a kárhozatot és kényszercselekvésként a tébolyt. Tiszta őrület, ahogy ott gyúrtak, eltorzult arccal, mintha csak Churchill rádióbeszédére reagáltak volna épp: vért és verejtéket kínálok nektek. Az én ügyem egyszerű: én a kameráknak mozogtam, de ők vajon miért? Pár variáció a lehetséges válaszok közül. Azért, mert valahol azt olvasták, hogy ez egészséges. Azért, mert le akarják dolgozni felesleges kilóikat. Azért, hogy jobban mutassanak, s előrébb jussanak párválasztás, munka terén. De hol van mindebből a spontaneitás? Az öröm? Örömóda? „Tinti kutyám, gyere, fussunk.” Elvileg mozogni kell, de ha egy felnőtt barátomnak a parkban sétálva odaszólok, te: nincs kedved fogócskázni, hát azt mondja, ez őrült. Csak úgy mozogni támadt kedve, bele a vakvilágba, edzésprogram és koleszterinvonzatok nélkül.
A postás kétszer csenget, a természetbeni lény két okból mozog: vagy öröm, vagy kényszer miatt. Mindkettő szoros összefüggésben van a mozgás energiaszámlájával. Az állatkölykök még nem dolgoznak meg a táplálékért, ingyen kapják a mamától, így nem is érdekli őket, hogy a mozgás: fogyaszt, pazarlóan bánnak vele. Örülnek az életnek, és fel is készülnek rá. Gyere, fussunk, kergetőzzünk, birkózzunk, bukfencezzünk! Amint az állat a saját számlájára kezd mozogni, energiatakarékos lesz. Nem pazarol többé. Lehiggad. A gazella nem sprinter. Csak akkor fut, ha üldözik. Ahogy az állatvilág többnyire nem öl, úgy nem is mozog fölöslegesen. Az oroszlánok is a napi huszonnégy órából huszonkettőt ejtőznek, s kizárólag a kajáért hajlandók mozdulni. Mindaz, ami ma ember uraméknál mozgás címszó alatt folyik a csapból, a természet számára ismeretlen és érthetetlen. A természetben a gyöngébb tudatosan sohase akar erősebb lenni. A természetben a kondíció mindig eszköz, sohase cél. A versenysport és a kondicionáló, vagyis öncélú mozgás a lehető legtermészetellenesebb. A pihenés, avagy az emberded életformából következő testi gyöngeség bölcseleti szinten természetszerűbb a konditermek mozgáskultúrájánál. A konditermek: futószalagok, automata gépsorok, melyek egészségesnek vélt embert gyártanak. A mozgó ember épp- úgy civilizációs termék, mint az ülő ember. Mozgó Ember? Ülő Bika? De meszsze is kerültünk a természettől…
Az emberi mozgás és a természet közti még csak köszönő viszonynak se nevezhető távolság akkor tűnt fel először, amikor 2002-ben az emberi tánc és egy őspark közt merült fel komoly érdekellentét. A balettintézet tudniillik a Columbus utca 87. sz. alatti ősparkba álmodott magának új épületet. Az épület azóta áll, s áll a bál folyamatosan azóta is: gyönyörű emberpárok kivágott ősfák csonkjain táncolnak. Hattyúk tava. És mikor fog menni az Éneklő fűrész című balett?
Élet, mozgás, természet. Könnyű pozitívnak lenni az ősgonosz: a hadi kiadások ellenében, nehéz viszont pozitívnak lenni akkor, ha két, a társadalom szerint egyaránt fontos prioritás közül kell választani. No, az már keményebb dió. Amikor nem egy vadászrepülőgép árát kell retorikailag jó célra fordítani, hanem a természet és az élsport érdekei kerülnek ellentmondásba. Iszik vagy vezet? Úszik vagy fát vág? Szenvedélyeink árát, legyen szó akár sízésről, akár úszásról: a természet fizeti meg. Most például, ha minden igaz, a Margit-sziget fái hivatottak megfizetni vízben való haladásunk tempóját. A sportuszoda bővítéséhez vagy kétszáz fát kell kivágni. Akkor pedig az Archimédesz-remix így szól: minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított fák súlya. Sovány vigasz, hogy mind az úsztatott fa, mind az úszó ember a víz felszínén lebeg.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.