Haladás és tegeződés

Tõkéczki László
2005. 01. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyképű miniszterelnök ismét elnyilatkozta magát. Most éppen a „haladásról”, mármint az ő haladó voltukról fabulált. Egy olyan eszméről, amely az ő szerencsétlenségére, de még inkább a magyar nép bajára, már 1918–19 óta többszörösen megbukott a gyakorlatban. Aztán a kiváló kísérleteket mégis végighajtották népünkön a keserű végig, amikor is az elvtársak megtértek annak egy primitívebb formájához, ami itt már 1914 előtt létezett. S most ezzel a XIX. századi manchesteri kapitalizmussal haladnak – a XXI. században.
A magyarországi „haladás” képviselői – ha a legnagyobb jó szándékot s akár racionális-intellektuális színvonalat jelentettek is – mindig a bölcsesség híján lévő reflektálatlanságot testesítették meg. Erre a legjobb példa az a Jászi Oszkár, aki – bár irtózatos elfogultsággal – tényleg jót akart. A magát leleplező legszebb eszmefuttatása az volt, amikor kijelentette, hogy ő a gyári munkás létformát egy napig nem bírná elviselni. S úgy harcolt a munkásokért, hogy egyértelmű volt, az a létforma nem a politikai-ideológiai változások függvénye. Egy elit- és hatalomváltás után is – adott technikai színvonalon – a gyári munkás létformának nincs alternatívája. Most arról ne beszéljünk, hogy az emberek intellektuális színvonalát és mindenféle igényeit kár volna Jászi Oszkárral mérni.
S a modern világ ürességének megfelelő kommunikációs gyurcsányizmus nyugati haladásról hadovál egy, a kommunizmus és összeomlása miatt szegény országban. Gyurcsány úrnak tényleg nincs fogalma az országról, amelynek most ő a szégyenletes színvonalú első embere. E sorok írója senki jogát nem vonja kétségbe a nyugati haladásra, de az a véleménye, hogy ahhoz ott kellene élni, ahol a létezésnek a feltételei is nyugatosak. Persze tudom, hogy az elitérzést (bocsánat: feelinget) – kellő anyagiak vagy műveltség nélkül is – az ember szívesen majmolja. De ezt tegye mindenki privát szinten! Úgy tűnik, a mai kormánykoalíciónak nemcsak a szegény kisebbségi magyarokkal van baja, hanem azzal az anyaországi magyarsággal is, amelyet nem hat át az eredetileg kádári életérzés, az üres neoliberális uralomra emelése.
A nyugatos haladás itthoni elmélete tehát nem más, mint a reflektálatlan önzés s a másokért csak elvileg felelősséget vállalás. Ha én jól érzem magam, akkor minden és mindenki rendben van. Ehhez csak azért kell az egyébként egykor sokkal tisztességesebb liberalizmus, hogy a szabadságra hivatkozással természetessé és legitimmé tegyük az emberi dzsungelerkölcs kellemes következményeit. Vagyis azt, hogy a modern világ jól van berendezve, mert nekünk így jó.
Hogy mi lesz itt a globális piac által egyre feleslegesebb tehertételnek tekintett szegény tömegekkel? Nos, azt majd megoldja a „nyugatos haladás”. Hogy hogyan? Nem tudjuk, de bízni kell ebben, mint egykor a tudományos szocializmusban, illetve úgy kell tenni, mintha hinnénk, s közben csak abban reménykedjünk: mindez így tart ki, míg mi élünk. A magyarországi „haladó” persze mindig tudhatta, olvashatta (volna) a nyugati szinkron, sokszor megsemmisítő kritikákat az éppen legdivatosabb haladás ellentmondásairól s lehetetlenségeiről. De ők ezt lesöpörték azzal, hogy – nyilván – Nyugaton is működik a „reakció” meg a „klerikalizmus”. Vagyis olyan emberek, akik nincsenek tegező viszonyban velük. Mert Gyurcsánynál ott kezdődik a haladó kormányzás, hogy ő trendikkel tegeződhet, miközben a magyar múlt gyalázása közepette fegyverhordozója Ságvárikat népszerűsít. Egy olyan embert, aki mellékesen a burzsoá magántulajdon ellen is harcolt. Nos, ezt a haladást adják össze! Az az igazi haladó, akinek a fejében Ságvárin kívül haideri és Le Pen-i kampánymódszerek is elférnek. Úgy tűnik, hogy a 2002-es nagy választási szövetségnél, a gátlástalan tisztességtelenség és a butaság összefércelési kísérleténél továbbra sem futja többre a magyarországi nyugatos haladóknál. Csak egy nagy baj van: még a legbutábbak is nehezen hihetik azt, hogy romló életviszonyaiknak a hatalommal nem rendelkező Fidesz és főleg Orbán Viktor az oka.
A magyarországi haladók materialistán mindig a hatalomban (pénzben) hittek. Ha ezekből nekik elég volt, akkor a világ folyjon a maga medrében. Ők mindig csak addig voltak forradalmárok, amíg mások voltak felül, egyébként a legstupidabb struktúrakonzervatívok (diktatúra- vagy szabadpiachívők). A Gyurcsány-féle, a Medgyessy-féle makogás helyett bevezetett formálisan érthető, de tartalmilag teljesen üres hangsúlyozás, tagolás is csak erről szól: az erősek mellé kell állni, s akkor nagy baj (velünk) nem lehet. Pedig egy öszszeomlást már átéltek – de ennek tanulságaihoz reflexió kellene, ami most sincs, ahogyan régen sem volt.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.