Benes-ügy: cserbenhagyott szudétanémetek

Kaszás Péter
2005. 02. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a második világháború, s vele együtt a nácizmus ideológiájára felépített társadalmi rendszer 60 évvel ezelőtt véget ért, a baloldal még mindig a németekről kialakított torz sztereotípiákat sulykolja a társadalomba. Elég egy pillantást vetni a könyvesboltok polcaira, hogy meggyőződjünk róla – a kommunizmussal foglalkozó elenyésző mennyiségű olvasnivaló mellett –, milyen elképesztő a felhozatal a fasizmus, a világháború, illetve a náci Németország vezetőinek emlékét felszínen tartó, nemritkán egyszerű sikerhajhász „szakirodalom” terén.
Kelet-Európában a németekkel szembeni magatartást két fontos további jelenség kísérte: a német kisebbségek könyörtelen asszimilálása – miközben a németajkúak Belgiumban vagy Olaszországban ma területi autonómiával és hivatalos nyelvhasználati jogokkal rendelkeznek –, illetve a németek ellen elkövetett bűnök, jogtalanságok semmibe vétele.
Utóbbi kategóriába tartoznak a hírhedt Benes-dekrétumok is, amelyek több mint hárommillió csehszlovákiai német sorsát pecsételték meg. A Benes-dekrétumokról mi, magyarok – bár gyakran emlegetjük őket – gyászosan keveset tudunk. Elsősorban ezzel magyarázható, hogy a magyar kormány minapi döntése, amellyel bojkottálta, hogy a dekrétumok ügye – a szlovákiai magyarok elleni máig kiható benesi diszkrimináció kapcsán – az ENSZ emberi jogok bizottsága elé kerüljön, gyakorlatilag semmilyen komoly megütközést nem váltott ki. Azt persze, hogy a kormány nem igazán viseli szívén a határon túli magyarok sorsát, már volt alkalmunk megszokni. A mostani döntés azonban mintegy hárommillió szudétanémetet, illetve azok utódait is érintette.
A történet ugyanis Folmavában, egy nyugat-csehországi községben kezdődött 1945. május 13-án. A helyi németek éppen a templomba tartottak, amikor cseh fegyveresek törtek be a faluba. A védtelen lakosságot elkergették, akik mindent maguk mögött hagyva a bajor határ felé menekültek. Csakhogy az amerikai katonák – a terhes nőkön kívül – senkit sem engedtek át a határon, így az emberek élelem, ellátás és orvosi segítség nélkül maradtak a határon. Néhányan eszméletüket vesztették, egy idős asszony pedig a helyszínen meghalt. A cseh fegyveresek közben öldökölni kezdtek a faluban. Először az idős Thim tanár házaspárral végeztek, majd Johann Mach és felesége következtek, akik után öt árva gyermek maradt hátra. A hetvenöt éves Karl Schneck fejét saját kapájával hasították szét. Folmavában mindent egybevetve összesen negyvenhét embert gyilkoltak meg. Az elüldözöttek pedig a határ menti dombokról nézték, hogyan fosztják ki otthonaikat a csehek. Az elkövetőket sohasem vonták felelősségre, nem is keresték őket. Ahogy a prágai Scharnhorst iskolában működő tömegmészárlás irányítóit sem. Itt, egyes becslések szerint több ezer embert – köztük gyermekeket, csecsemőket – lőttek halomra. Békeidőben. A gyilkosok aztán a holttestek közt lépkedve győződtek meg róla, él-e még az illető, s ha még mozgott, bajonettszúrással vetettek véget életének. A prágai német egyetem rektorát, Albrecht professzort, a neurológiai és pszichiátriai klinika igazgatóját intézetének padlásán akasztották fel. Kegyetlen sors várt azonban a brünni kórház német betegeire is. Őket a kórház alagsorba szállították, ahol sem orvosi segítséget, sem gyógyszert nem kaptak. Sőt, az is megesett, hogy a betegnek – nem tudni, kik – altatás nélkül vágták fel a gyomrát. Brünnből indult egyébként a deportálások egyik legvéresebb akciója, a hírhedt halálmenet is, amelynek során a harmincezer elűzött brünni németből mintegy tízezren haltak meg. Ők – ahogy a korszak legtöbb áldozata – tömegsírokban fekszenek.
Végül említsük meg röviden az észak-csehországi Lanskrounban történt borzalmakat. A kisváros főterére mintegy ezer németet hajtottak ki. A cseh gárdisták ütötték-verték, rugdosták, leköpdösték őket, majd találomra lövöldözni kezdtek a tömegbe. Aztán a városi víztartályba zavarták őket, ami idővel vörös lett a vértől. Aki ugyanis ki akart mászni, annak kezére tapostak, visszalökték a tartályba, s rálőttek. A szerencsésebb „vádlottak” a cseh „népbíróság” elé kerültek. Nekik a főtéren elhelyezett asztalhoz – a benesi ítélőszék modellje – vezető út utolsó métereit, a népbíróság tagjainak óhaja szerint, hason csúszva kellett megtenniük. Az ítéletet fehér krétával írták a németek hátára, és általában kötél vagy egyszerűen egy géppisztolysorozat által hajtották végre.
Ilyen és ehhez hasonló történeketek olvashatók Sidonia Dedinová – magyar nyelven is megjelent – Edvard Benes a likvidátor című dokumentumkötetében. A gyakorlatban ugyanis ilyesmiket jelentett a kollektív bűnösség elve. Hogy a magyar baloldal szerint a dekrétumoknak mindezek ellenére „nem megfelelő fóruma” az ENSZ emberi jogok bizottsága, több mint érthetetlen. A Benes-érában történt etnikai tisztogatások során mintegy 250 ezren haltak meg, és csaknem hárommillió embert üldöztek el – teljes vagyonfosztás mellett – otthonából. Az elüldözöttek családjai sokszor darabokra hullottak, s csak hosszú évek elteltével – ki Németországban, ki Ausztriában – találták meg újra egymást. Sokat mond a rendszer könyörtelenségéről, hogy nemegyszer olyan németajkú zsidók lettek a benesi „jogrend” áldozatai, akik éppen hazatérőben voltak a náci koncentrációs táborokból. Politikatörténeti szempontból pedig figyelemre méltó az a meglehetősen megalapozott vélekedés, miszerint az 1946-os csehországi választásokon sohasem győztek volna a kommunisták, ha a csehek számíthattak volna a szudétanémet szavazatokra.
A Benes-dekrétumok ügyét pusztán vagyonjogi kérdésnek beállítani nemcsak fatális tévedés, de nagymértékű erkölcstelenség is (a felvidéki magyaroktól a Benes-korszakban 570 ezer hektár földet koboztak el, míg 2005. szeptember elsején előreláthatólag 580 ezer hektár magántulajdonban lévő mezőgazdasági terület kerül a szlovák állam tulajdonába). A Gyurcsány-kormány azzal, hogy megakadályozta, hogy a dekrétumok ügye az ENSZ emberi jogok bizottsága elé kerüljön – ne feledjük, az unió többször megerősítette: nem kíván a kérdéssel foglalkozni –, nemcsak a felvidéki magyarok megaláztatása, hanem mintegy hárommillió szudétanémet kifosztása és szülőföldjéről való elűzése, valamint 250 ezer szudétanémet halála felett is szemet hunyt. Ami a magyar baloldal múltjáról és hagyományairól, illetve jelenlegi erkölcsi állapotáról egyaránt sokat elmond.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.