Kényes misszió a periférián

2005. 02. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó néhány éve próbálom megérteni az amerikai diplomáciát, és az ebből ránk eső részt. Ha néhány lépést hátrálva veszem szemügyre a dolgok állását, akkor azt kell mondanom, hogy legnagyobb sajnálatomra sem tudtam „nagy felbontású” képet készíteni, csak „felvillanásokat” láttam ebből az összetett behemótból. Ezek alapján próbáltam – korlátozott politikai jelentőségünk tudatában – választ találni olyan kérdésekre, hogy milyen céljai vannak Magyarországgal kapcsolatban az Egyesült Államoknak, melyek a kapcsolódási pontok, illetve kik ülnek a kapcsolatok minőségét meghatározó pozíciókban. Különösen kíváncsi voltam és vagyok arra, hogy pontosan mi vagy ki áll egy-egy megnyilvánulás mögött, amely időről időre képes a nagyhatalmi véleményre oly érzékeny magyar közvélemény felforgatására. Vajon a washingtoni irányelvek pontos követése húzódott-e meg Peter Tufo és Nancy Goodman Brinker nagykövetek egy-egy botrányt kiváltó nyilatkozata mögött, esetleg más?
Néha azért egy-egy sztori a maga valóságában jelent meg a szemeim előtt, mint akkor, amikor a nagykövet asszony alig egy hónapos itt-tartózkodást követően, 2001 októberében leantiszemitázta a magyar közéletet, fél évvel annak az Orbán-kormánynak a választási megmérettetése előtt, amelyet a hazai ellenzék már addig is, úton-útfélen próbált antiszemitának beállítani. Csak a véletlenen múlt, hogy kevéssel a nyilatkozat és a nagykövet asszony érkezése előtt, az akkori sajtóattasé fogadásán már szemtanúja voltam a beszéd genezisének. Két-három méterre tőlem nyomták ugyanis az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című kiadvány egy példányát a frissen érkezett diplomata kezébe, akinek Magyarországgal kapcsolatos ismeretei ekkor még nem haladhatták meg egy féléves amerikai felkészítés szintjét. Frissen végzett történészként, az amerikai liberális demokrácia, az organikus gazdasági fejlődés és a középosztály vezető szerepének ideájával a fejemben úgy éreztem, mintha megbillent volna alattam a padló. A kép persze csak októberben állt össze a fejemben, amikor a nagykövet asszony a könyv summázatát üzente Magyarországnak. A földkerekség vezető – ráadásul éppen konzervatív vezetés alatt álló – demokráciájának budapesti képviselője beállt azok közé, akik a rendszerváltás óta könyörtelenül próbálták diszkreditálni a magyar jobboldalt, eltiporni a konzervatív–jobboldali sajtót.
Ilyen tapasztalatok után nem véletlen, ha reménykedve tekintettem Brinker utódja, George Herbert Walker érkezése elé. „Bertie bácsi” a követség dolgozói és saját tapasztalataim szerint is kedves jelenség, akinek első évét ugyanakkor egy tapasztalt üzletember bölcsessége jellemezte. Semmi kicsapongás, semmi „Kinek adom az első interjút? Hát persze, hogy a Népszabadságnak” médiataktika, mintha a diplomácia képzeletbeli nagy könyvének a nagykövetről szóló fejezete elevenedett volna meg előttünk. Aztán a minap érkezett „tőle” egy levél a Magyar Nemzethez, amelyben megvédi a lapunkban megjelent állításoktól Simonyi András washingtoni magyar nagykövetet, aki az amerikai magyarság körében immár tagadhatatlanul kivívta az ellentmondásos jelzőt. Ha Somogyi Ferenc külügyminisztertől kaptunk volna a beosztottját védő levelet, megértem. De hogy tőle? Ismét érezni kezdtem a padló billegését, ám mielőtt az amerikaiakkal kapcsolatos naivitásom maradékát sutba dobnám, még arra kérném a nagykövet urat, hogy munkahelye előtt tanulmányozza Harry Bandholz tábornok szobrát, és járjon el az ő szellemében. Szeresse a magyarokat, járjon köztük nyitott szemmel és értük tegyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.