Kétoldali kultúra

Végh Attila
2005. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idehaza gyakran emlegetik a kultúra, a művészeti élet politikai fertőzöttségét. Az ország politikai pólusai körül két diszkrét szellemi horizont rajzolódik ki, amelyeket az egyszerűség kedvéért bal- és jobboldali kultúrának nevezünk. Baloldalinak mondjuk azokat az alkotókat, művészeti csoportosulásokat, ars poeticákat és érdekközösségeket, amelyek a jogelvű, liberális politikafilozófiai eszmekörrel mutatnak rokonságot, míg a „jobboldali” jelzőt az értékelvű, konzervatív gondolkodók, művészek kapják. Mintha valami tüdőgyulladásról lenne szó.
Az, hogy a kétoldaliság ilyen mélyen beette magát kulturális életünkbe, nem újdonság. Hagyományai vannak. „Mert jobb- és baloldalnak (…) nemcsak a politikája más és más, hanem az esztétikája is. A költészet alapkérdésében van a különbség: abban, hogy mit szabad a költőnek és mit nem szabad. A baloldal a szabadot sokkal szélesebbre mérte, míg a jobboldal mindenütt erkölcsi, politikai, társadalmi és ízlésbeli tabukat állít vele szemben…” Schöpflin Aladár írta ezt 1912-ben Az új magyar irodalom című esszéjében. Ő a konzervatív falakat áttörő Nyugat megszületéséről ír, annak a lapnak a létrejöttéről, amely „nem megkötött irodalmi program alapján indult, hanem a szabadság és tehetség jelszavával”.
Az idézet azt a – kulturális diskurzusokban ma is gyakran hallható – véleményt tükrözi, hogy a korszakalkotó tehetség, az új idők új dalnoka (vagyis a szürkeállomány) szükségképpen balra húz. A nagy, begyulladt kultúrtüdő bal fele tehát így sípol: odaát csupa népi bunkó, dogmatikus féltehetség, begyöpösödött senki lakik. A jobb fél pedig ezt hörgi: elmentek ti a nemzetvesztő, posztmodern anyátokba, hígfejű törpék!
A helyzet tehát legalábbis komikus, nemcsak azért, mert mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk, hanem mert itt két elfogultság, két indulat rágja egymást. Ez bergsoni értelemben komikus, hiszen az egylényegű spiritus gépiesen, mechanikusan válik szét, amint a szervezetbe jut. Ez ma a helyzet, ám ez nem jelenti azt, hogy ideálisan is az. Schöpflin Aladárnak művészetszociológiai szempontból igaza volt, de szellemtani szempontból nem. Mert az ideák magasából nézve, akárki akármit mond, a művészet egy és oszthatatlan. Nem szolgál semmit, nincsenek konkrét társadalmi céljai. Ahogy a régi görögök mondták: önmagában elegendő. Olyan, mint Hamvas Béla egy esszéjében Csuang-ce magányos tölgye és Csontváry cédrusa: (fel)használhatatlan. A művészet önmagáért van, ám ez nem öncél, hanem éppen hogy a lehető legmagasabb rendeltetés: a valóság a művészetben történik meg.
Ha erről a magaslatról most az aktuális helyzetre visszapillantunk, akkor látjuk, ki hogyan teszi tönkre a művészetet. A baloldalt szolgáló alkotók úgy, hogy amikor megszólalnak, akkor ahelyett, hogy gondolkodnának, a baloldali politikai szlogeneket szajkózzák, amikor pedig alkotnak, akkor a nagy narratívák végének nagy, posztmodern narratíváját művészetükön gyakran öncélúan, üresen érvényesítik, elfelejtve azt, hogy a műalkotásban mégiscsak a létnek kellene megnyílnia. Híg, pillanatnyi műveket gyártanak. A jobboldalt szolgáló alkotók pedig gondolkodás helyett gyakran csak a jobboldali politikai szlogeneket szajkózzák, amikor pedig alkotnak, gyakran nem találnak ki a hagyomány vitrinéből. Híg, patetikus műveket gyártanak.
Ez mindaddig így marad, amíg a politikai pártok nem normalizálják a kultúrához fűződő viszonyukat, mindaddig tehát, amíg a politika a művészeket használni akarja, nem pedig támogatni. Ma a művészekben minden politikus szolgát lát, nem partnert. Ez bűn, mert kétoldalú kontraszelekcióhoz vezet. A cédrusok maradnak a hegyen. A tűzifát lehordják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.