Polgári bál

Csontos János
2005. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boldog-boldogtalan az országértékelő beszédeket értékeli ezekben a napokban, de kevesen gondolnak arra, hogy a halmozott értékelések kulisszái mögött mégiscsak ott van egy ország. Nem is akármilyen: helyenként lelkesítő, helyenként megható, helyenként meg elszomorító – de minden más, szerencsésebb csillagzat alatt lélegző országtól megkülönbözteti az a körülmény, hogy a miénk. Sokat fricskázták Orbán Viktort a tematikus országértékelő országjárása miatt, két pozitívumot azonban aligha vitat el tőle senki: egyfelől nem vett hozzá piros dzsekit; másfelől legalább részben kiemelte a politikai számvetés, leltárszerű szembenézés műfaját a gyakran pállott és provinciális székesfővárosi közegből. Az ország persze provinciákból áll össze – de nem árt tudatosítani: a budapesti provincia csak egy ezek közül, ha történetesen a legelső is.
A fővárosi hírlapíró hónapszámra ellehet úgy, hogy nem lépi át Nagy-Budapest közigazgatási határait: pici szervezéssel helyébe jön a világ. Mégis rosszul teszi, ha nem járja minden lehető alkalommal a magyar vidéket: egészen más országkép tárul így a szeme elé, mint amit a hírügynökségi fejlemények akár percre kész ismeretével is kialakíthat magának. Még inkább vonatkozik ez a politikusokra – már persze azokra, akiket tényleg az ország érdekel, nem pedig a kísértetiesen hasonló nevű fikció. Jómagam, ha elbizonytalanodnék valamilyen értékítéletemben, s nem lelek kapaszkodót, arra gondolok: hogy vetődött fel ez a kérdés Komlón vagy Orosházán, Győrben vagy Gyöngyösön, Székesfehérvárott vagy Jászárokszálláson. Nem biztos, hogy meglelem a választ, de legalább van merre elindulni a keresésére.
Nyíregyháza például azért jó hely a pesti publicista számára, mert ott a konzervatív polgár úgy küzd féltett tradícióinak megtartásáért és megerősítéséért, hogy a politikai közeg enyhén szólva nem kedvez úgy e törekvésnek, mint például a szomszédvár Debrecenben. Ám a harc nem reménytelen. Miközben például a farsangi szezon a Nyírség fővárosában idén igencsak lukacsosan alakult (a hagyományos jogászbál például érdeklődés hiányában el is maradt), az immár harmadízben megrendezett polgári bál a sóstófürdői Krúdy Vigadóban több száz érdeklődőt vonzott. A nyíregyházi polgároknak (köszönhetően a szervezésben élen járó civil, polgári körös és fideszes hölgykoszorúnak) igencsak nívós időtöltésben lehetett részük a patinás épületben: Hende volt a fővédnök, Vikidál a nótafa, Fábry a mókamester, az Oscar-díjas séfet meg a fővárosból hozatták az ízlelőbimbók diszkrét kényeztetése végett. S ha mindez kevés volna a jóból, a tűzpiros estélyiben domborító főszervező, Urbán Judit (mellékállásban a Fidelitas helyi elnöke) kipenderült a pódiumra a zenekar elé, átlényegült dizőzzé, s autentikusan búgta a mikrofonba a New York, New Yorkot meg az Ó, Miszter Alkoholt. A távolról jött, rácsudálkozó vendég pedig óhatatlanul arra gondolt: Bill Clinton szaxofonos szólói óta vitathatatlan, hogy az efféle képességek igencsak jól jöhetnek mondjuk egy polgármesteri kampány hajrájában. Mert kétségkívül fontos a munkahelyteremtés, a beruházási politika meg az ingyenes iskolatej is, ám éles helyzetben, a választófülkék félhomályában döntő lehet akár egy emlékezetesen prezentált Chattanooga Choo-Choo is…
Persze, amint az élet nem habos torta, az ország sem csak polgári bál. De efféle dolgok nélkül nincsen bukéjuk a munkás hétköznapoknak sem. Úgy múlunk ki a világból, hogy abban sem lehetünk biztosak: benne voltunk-e egyáltalán. Búfeledtető vigasságok nélkül olyan a létezésünk, mint a papírízű országértékelő beszéd: értékelhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.