Zengő: hálózsák és puskapor

2005. 02. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban elhihetünk mindent egy nevében is honvédelmi minisztériumnak? Akik azt állítják, hogy nem alkalmaznak titkos, félrevezető eszközöket a Zengő-ügyben? Tényleg el kell hinnünk mindent, amit a honvédelmi miniszter vagy a szóvivője mond? Talán már elfelejtettük, hogy tavaly áprilisban a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik munkatársa álnéven tett fel félrevezető híreket az Indymediára? Miért nyomul a HM állandóan a sajtóban, szinte belénk sulykolva, hogy a Zengő az egyetlen alkalmas helyszín?
A Zengő-bizottság összejött, de munkájáról nem sok hír volt a sajtóban az elmúlt fél év alatt. Látszólag semmi nem történt a Zengő-ügyben ezen idő alatt. A HM csak ült, várt, hogy majd a kormány – a bizottság véleménye alapján – dönt a fejük felett. De valóban így történt? Néhány hete olvashattunk a lapokban az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerével kapcsolatos titkos tárgyalásokról, amelyek állítólag komoly beruházást jelentenének Magyarország számára, sok munkahellyel. Felmerült, hogy esetleg az ehhez szükséges berendezéseket a Zengőre telepítenék. Lehet, hogy valójában nem is a NATO-követelmények miatt olyan fontos a HM számára a Zengő, hanem inkább a Bush-kormányzatnak kell a csillagháborús programhoz. Vagy pedig ez a hír is csak a közvélemény megdolgozásához kellett, hogy hozzászokjunk a gondolathoz: mégiscsak a Zengőre kell tenni a radarállomást. És ha esetleg oda tennék, netán a terroristáknak az lenne az első számú célpontja.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt nyilatkozta a minap, hogy „a közvéleménynek fel kell készülnie arra, hogy választani tudjon biztonságpolitikai és környezetvédelmi érdekek között”. „A két érdeket egyszerre, egy időben, egy helyen tökéletesen biztosítani nem lehet. Valamelyiknek a rovására dönthetünk majd csak.” Valóban így van? Lányi András szerint viszont a Zengő védelme az igazi honvédelem. Másrészt pedig valóban csak honvédelmi és természetvédelmi szempontok vannak? A beruházás többi vonatkozását miért nem vizsgálta a Zengő-bizottság? A turizmus- és egyéb társadalmi-gazdasági hatásokat a térségre vonatkozóan. Egy független szakértői vizsgálat szerint évi 2,5 milliárd forint gazdasági kár érné a Zengő térségét, ha megépülne a radarállomás. Ezt miért nem vette figyelembe, vagy miért nem vizsgálta a bizottság?
Juhász tehát kijelentette, hogy valamelyiknek a rovására dönthetünk majd csak. Az ehhez szükséges elszántsággal a kormány rendelkezik, és hamarosan meghozza a döntést. De valóban csak az egyik rovására lehet dönteni? Lehet, hogy ezt a döntést már meghozták, csak a közvéleményt akarják megdolgozni a bejelentés előtt.
A NATO-főtitkárhoz írt levelünkre válaszul Juhász kijelentette: „nem akarjuk ebbe bevonni a NATO-t”. Ez érdekes. Ugyanis állandóan a NATO-ra hivatkoznak. Azt sugallják, hogy a NATO csak a zengői helyszínt támogatná anyagilag. Méghogy nincs bevonva a NATO! Másrészt pedig, lehet, hogy ők (a HM) nem akarják ebbe bevonni a NATO-t, de azért valamennyire demokráciában élünk, és mi viszont szeretnénk, ha a NATO színt vallana e kérdésben. Vay Márton, a Védegylet munkatársa elmondta, hogy eddig egyedül a NATO-tól kaptunk írásos választ a leveleinkre. A többi furcsaságról (APEH-vizsgálatok a Civilek a Zengőért Mozgalom ügyvivői ellen; egy szociológust meg akart venni a HM; fehér autó többször követte a helyi főszervezőket; kirúgták az egyik természetvédő őrt, a másikat áthelyezték; az egyik Zengő-védő gimnázium igazgatóját elővették stb.) az Indymedia egyik korábbi cikkében már beszámolt.
A Zengő fáiba bevert betonvasak kapcsán az erdész, valamint a sajtó is azt sugallta, mintha a Zengő védői tették volna. Mi értelme lett volna egy ilyen tettnek a részükről? Azzal nem lehet megvédeni a Zengő fáit, ha hatalmas betonvasakkal megsebzik őket. Ha egy Earth First-féle akciót akart volna csinálni valaki, akkor elég lett volna néhány vasszeget beleverni a fákba – azt is úgy, hogy senki ne lássa. Ebben az esetben viszont messziről látszottak a betonvasak. Ráadásul, az ügy kipattanása előtt a Zengő-védők őrjárata felfedezte, hogy 23 fán gyanús, fehér, fluoreszkáló festékkel felfestett V alakú jelek vannak. Amikor egy erdésszel és egy újságíróval később felmentek a hegyre, hogy megvizsgálják a felfestéseket, akkor fedezték fel a betonvasakat a fákban. Magukkal vitték volna a sajtót és az erdészt a Zengő védői, ha valóban ők verték volna a betonvasakat a fákba? Ráadásul különös módon pont akkor lett ebből hír, amikor a Zengő-koalíció sajtótájékoztatót tartott a NATO-nak írt levélről. Lehet, hogy valakik ezzel az akcióval akarták elnyomni a NATO-levél hírét. Lehet, hogy tudatos provokációról van szó. Hogy az egész mögött a HM állt.
A környezetvédelmi minisztérium véleménye, amely szerint szintén provokációról lehet szó, miért csak egy eldugott MTI-hírben szerepel? Miért nem említi meg a sajtó? Miért nem érhető el a minisztérium honlapján? A Zengő fáinak megrongálása miatt a HM feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságnál ismeretlen tettes ellen. Éppen a HM tett feljelentést. De hiszen nekik pont jól jött a fák megrongálása. Nem gyanús ez a buzgóság?
Nem gyanús az egész akció túlságosan profi megszervezése? Fél tonna vasat nem lehet csak úgy hátizsákban felvinni a hegyre. A lyukak kifúrásához is aggregátor, a szállításhoz minimum terepjáró kellett. És azon elgondolkodott már valaki, hogy egy 12 mm vastag betonvas valóban a hatalmas bükk- és tölgyfák halálát okozza? Nem növi azt be nagyon könnyen egy ilyen fa. Vagy ha mégis a fa pusztulását okozná, az esetleg nem jönne-e jól a HM-nek. Mondván: Ha már úgyis elpusztulnak emiatt a fák, akkor már nyugodtan kivághatjuk őket, megépíthetjük a radarállomást. És a bánáti bazsarózsát, valamint a többi védett növényt, a védett élőhelyeket már elfelejtettük?
Február elején a pécsváradi Zengő-őrjárat tagjai a hóban elakadt katonai terepjáróval találkoztak, benne katonákkal. Azt tudták meg tőlük, hogy utolsó terepszemlére jöttek: a kormány a napokban dönt, és mindenképpen megépítik a radarállomást. Nemrég még tavaszra ígérték a döntést – vagy lehet, hogy az éghajlatváltozás miatt néhány nap múlva már itt a tavasz. A Magyar Hírlap szerint útépítés nélkül, helikopterekkel, a levegőből építenék meg a Zengőn a tervezett radart. Azt akarják elhitetni velünk, hogy így az építkezés környezetvédelmi kockázata minimálisra csökkenne. Komolyan gondolják, hogy egy helikopterről történő építkezés „környezetbarát” megoldás? A helikopterek okozta zajszennyezést egyaránt elszenvednék a védett területen élő állatok, a turisták, valamint a térség lakói. A hegy felett köröző helikopterek ezenfelül rengeteg üzemanyagot füstölnének el, komoly levegőszennyezést okozva. Ráadásul eddig azt hangoztatták, hogy ha más helyszínen épül meg a radarállomás, az sok milliárddal többe kerülne. Vajon ha helikopterrel építenék meg a Zengőn a lokátort, az hány milliárd forint többletköltséget jelentene? Azt pedig szinte biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb úgyis utat kell építeni a lokátorhoz, hiszen szerdán a miniszterek terepjáróval sem jutottak fel a hegy tetejére.
Tom Stoppard Rosencrantz és Guilderstern halott című drámájában/filmjében végig minden jel arra mutatott, hogy a két főszereplő a vesztébe rohan, de ők ezt nem ismerték fel. A Zengő esetében minden jel arra mutat, hogy a HM ránk akarja erőszakolni a zengői radart. Nem maradhatunk vakok, észre kell ezt vennünk és fellépni ellene. Oliver Cromwell azt mondta pár évszázada: Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport. Mára ez így módosul: Ne bízz meg a HM-ben, és tartsd szárazon a hálózsákot.

A szerző környezetvédő, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.