A vidék jövője forog kockán

Boros Imre
2005. 03. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha tél vége, akkor gazdatüntetés, ez volt korábban a kelet-közép-európai modell, de az uniós bővítés után ez már csak Magyarországra érvényes. Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában, Szlovákiában gazdabéke honol, nálunk azonban a tartós gazdabosszúság verte le sátorfáját. A kormány érdemi tárgyalás helyett hiteget, fenyeget és gyaláz, politikai elkötelezettségeket emleget, sértegeti a gazdákat, hogy ők az adófizetők pénzéből akarnak többletöszszegekhez jutni, amire nincs költségvetési fedezet. Nincs előrehaladás, de a városlakók és a falusi gazdák egymással szembeni kijátszása napirenden van. Érdemes a helyzetet a tények és a számok nyelvén is végigkövetni.
A 2002-ben hivatalba lépett baloldali kormány választási ígéreteiben az agrárium felvirágoztatása szerepelt. A kormányprogram alapján készült költségvetések lehetőséget nyújtottak volna valamifajta előrelépésre, de ehelyett a mezőgazdaság gyors hanyatlása következett be. A 2002-es költségvetésből visszatartották a folyósításokat, egyes támogatási formákat felfüggesztettek. 2002 végére százmilliárdosra duzzadt a megítélt, de ki nem fizetett támogatás állománya. A helyzet a 2003-as költségvetésben sem alakult másképpen, ráadásul ezt az évet tetemes fagy- és aszálykárok is súlyosan megterhelték. 2004-ban sokan úgy gondolták, hogy végre ugrásszerű javulás következik be, mert a mezőgazdaság és vidék támogatására már igénybe vehetők lesznek az uniós források. A költségvetésben a vidékfejlesztési és agrártámogatásra 293 milliárd forint volt előirányozva, amiből 136 milliárdot az Európai Unió, 157 milliárdot a magyar költségvetés vállalt magára. 2004-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által folyósított teljes összeg 154 milliárd volt, ami reálértékben minden idők legkevesebb mezőgazdasági és vidékfejlesztési kifizetése.
A gazdálkodók nem a 293 milliárdos költségvetés dokumentumaiban szeretnének gyönyörködni, ezért szomorúak, hogy ebből tavaly csak 154 milliárd forintot kaptak meg. Az utcákra azért mentek ki, mert a ki nem fizetett tízmilliárdok nekik rendkívüli módon hiányoznak. A lehetőség megvan, hogy miként lehet őket jogos követelésükhöz hozzájuttatni. A 2004-es költségvetés ugyanis még nem zárult le, az majd az év első felében várható zárszámadással ér véget, amit a parlament elé kell terjeszteni. Talán még emlékszünk arra, hogy 2001-ben mekkora hangzavar keletkezett amiatt, hogy az akkori kormány a zárszámadásban többletpénzek szétosztásáról rendelkezett! Ezt kell tennie a jelenlegi kormánynak is a gazdák jogos kifizetéseire. A kormány viszont 2004-ben a gazdák pénzét más célokra már elköltötte, ezért most bajban van, és csak kommunikál. Megjegyzem, nemcsak a gazdákét, ez azonban nem az ő ügyük, hanem a kormányé. Mint ahogy a kifizetések kötelezettsége is a kormányt terheli. A gazdák csak azt kérik tisztelettel, ami nekik 2004-ben járt, ami ma is jár, és a rendezésre megvan a törvény adta lehetőség is.
Gyakran elhangzik az „érv”, hogy a gazdák járandóságainak kifizetéséhez a nyugdíjakból kellene elvenni, az adókat kellene megemelni, vagy nem lehetne családi pótlékokat többé kifizetni. Magyarán szólva a kormány szerint a gazdák más kenyerét eszik. Nézzük akkor! 2004-ben a gazdák az FVM-től összesen 154 milliárd forintot kaptak. Se többet, se kevesebbet. Kaphattak volna 293 milliárd forintot is, de nem kaptak. A kérdés úgy merül fel, hogy 2004-ben a támogatásra jogosult gazdák különféle adó- és illetékcímeken, beleértve a büntetéseket, az igazolványcseréket, az átírási illetékeket, 154 milliárdnál többet vagy kevesebbet fizettek-e be az államkasszába. A kérdés költői, mert bizony többet fizettek be ennél az összegnél az államkasszába. Nem igaz tehát, hogy a gazdák mások adóforintjait követelik, hiszen ők csak saját adóforintjaik egy részét kapnák vissza a magyar államtól, ha fizetne, de nem akar. Sok városi nincs tisztában azzal, hogy ha az egyéni (nem társasági) gazdálkodó megveszi a műtrágyát, a szerszámot, a vetőmagot, akkor az áfát nem tudja visszaigényelni, az az államkasszába kerül, a traktorok jórészt nem a közutakat nyüvik, hanem a szántóföldeken közlekednek, mégis tőlük is szedik be a jövedéki adót és az áfát az üzemanyagra. A gazdák ezenkívül az állami vízgazdálkodási cégeknek is fizetnek területeik után évente súlyos összegeket azért, hogy a csapadékvíz végül is a folyókban landoljon, és így tovább.
A gazdák az utakon és a Felvonulási téren a mínusz 15 fokos hidegben azért olyan állhatatosak, mert nemcsak a jelen helyzetre, de a jövőre vonatkozóan is alkut akarnak kötni az állammal. Aligha hihető, hogy napi négyezer forintért rászedhetők lennének az ácsorgásra a dermesztő hidegben, amint azt miniszter úr nyilatkozta. A jövőt meghatározó első évben már benn vagyunk. Idén az FVM költségvetése 329 milliárd forintról szól. Ebben az uniós és a hazai rész egyaránt benn van. Ez már tartalmazza a földalapú támogatás nemzeti kiegészítését. A tavalyi viszont nem tartalmazta. Tavaly ennek egy részére az állam bankhitelt vett igénybe, és az államadósságot szaporította. Azt a technikát alkalmazta, mint 1994–95 között, amikor mintegy hárommilliárd dollárt a bankok konszolidációjára fordított. Ezzel a trükkel ugyan nem nőtt az éves költségvetési deficit, viszont nőtt az államadósság. Ezt ebben az évben is megteheti, és egyben rendezheti 2004 és 2005 elmaradt földalapú nemzeti kifizetéseit.
A jövő biztos alapokra helyezése végett az FVM-nek ki kell bocsátania a 2005-re vonatkozó támogatási rendeletet, amit a polgári kormány 2001-ben a 2002-es évre vonatkozóan már karácsony előtt megtett. A gazdák ebben az ügyben sem kérnek lehetetlent, ráadásul ez egy fillérbe sem kerül. Kormányrendeletben kell rögzíteni, hogy az éves FVM támogatási rendelete kiadásának végső határideje a tárgyévet megelőző év utolsó munkanapja legyen. Ez sem teljesíthetetlen követelmény. Ettől kezdve a gazdák már a karácsonyfa körül ülve tervezhetik a jövő évet.
Összességében tehát elmondható, hogy a gazdák csak saját adójuk egy részét kérik, a helyzet jól begyakorolt pénzügytechnikákkal a költségvetés veszélyeztetése nélkül megoldható, de a jó szándék mindenképpen része kell hogy legyen a megoldásnak.

A szerző országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.