Otthonteremtő családok az anyagi összeomlás szélén

Mádi László
2005. 03. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat beszélünk az ország eladósodásáról. Okkal. Keveset beszélünk viszont a családjaink eladósodásáról. Sajnos ok nélkül. Ugyanis az elmúlt két évben a magyar családok jelentősen – sokan erejükön felül – vettek fel hiteleket, elsősorban autó- vagy lakásvásárlásra. Azokról, akik jó anyagi helyzetben vannak, most nem érdemes szót ejteni. Ám sokan vannak olyanok, akik jórészt önhibájukon kívül estek bele az adósságcsapdába. Hittek a szocialisták Kánaánt ígérő szavainak, felültek az ígéreteknek. Négy oka is van annak, hogy ebbe a helyzetbe kerültek. Négy körülmény, amelyben az emberek hiszékenysége mellett a szocialisták politikája játszotta a meghatározó szerepet.
Az első és talán leglátványosabb csali az az ígéret volt, hogy a Medgyessy- s az őt követő Gyurcsány-kormány semmiképp sem szűkíti, hanem hatalomra kerülése után majd jelentősen bővíti az otthonteremtési kedvezményeket. Mindannyian emlékszünk ezen ígéretekre. Sajnos nem így történt, s ennek keserű következményei vannak. Az adótörvény módosításával havonta akár húszezer, évente pedig 240 ezer forintot veszít ma egy jóhiszemű állampolgár, illetve család ezen az intézkedésen. De ezzel nincs vége a veszteségeknek. Van ugyanis olyan ismerősöm, akinek a havi törlesztőrészlete az elmúlt két évben 64 ezer forintról 92 ezer forintra nőtt! Ez több mint 40 százalékos növekedés. Mi ennek az oka? Az, hogy – a ráadásul közgazdaságilag is képzett polgár – a kormányváltás ellenére bízott az infláció további csökkenésében, a lakások hitelének kamatplafonjában, ezért éves kamatperiódust választott. Magyarán, évente újra beárazzák a hitelét, amely az infláció további csökkenésével ráadásul még csökkenhetett is volna. Ehelyett a szocialisták az adóemelésekkel és a költségvetési hiány felduzzasztásával felpörgették az inflációt. Ezzel a lépéssel nemcsak a bérek veszítettek vásárlóértékükből, nemcsak az állam kamatterhei ugrottak meg, hanem a családok hitelei is megdrágultak. Korábban létezett egy kamatplafon (új lakásnál ez négy, míg használt lakásnál öt százalék volt), de eltörölték, és a növekvő terhek rázúdultak a családokra.
Így ismerősömnek most éves szinten közel 600 ezer forint többletterhet kellene vállalnia. A kieső adókedvezményt plusz a törlesztőrészlet-növekményt. Akik nem az éves kamatperiódust választották, vagy kevesebb adókedvezménytől esnek el, azok nem jártak ennyire rosszul. De egy egyszerű család vajon az adókedvezményen elveszített havi húszezer forintot ki tudja-e pótolni? Nem biztos. Különösen akkor nem, ha a reáljövedelme nem nőtt, hanem csökkent. S itt eljutunk a másik alapvető problémához, a bérekhez.
Három éve Magyarország egy dinamikusan fejlődő, bérekben és nyugdíjakban is gyarapodó ország volt. Az emberek még egy-két éve is joggal számíthattak arra, hogy jövedelmeik folyamatosan és érzékelhető módon emelkednek, és ezért mertek és tudtak hosszú távon tervezni. Nem számítottak arra, hogy a 2004-es év nemhogy a felemelkedés, hanem a lemaradás éve lesz. A reálbérek, tehát a bérek tényleges vásárlóértéke a tavalyi évben azonban átlagosan is csökkent. Hát még néhány ágazatban és régióban, ahol ezen csökkenés jelentős is volt! A lakhatás költségei pedig különösen megemelkedtek, köszönhetően a szocialisták adóemeléseinek. Az otthonteremtők tehát csapdába kerültek.
Különösen azok kerültek csapdába, akiket nemcsak egyszerűen a reálbércsökkentés sújtott, hanem nem várt módon munkanélküliek is lettek. A szocialisták ugyanis nagyarányú munkahelyteremtést és a munkanélküliség látványos csökkentését is ígérték. Ehelyett a munkanélküliség meredeken emelkedett, s mára 30 ezerrel nőtt a hivatalosan regisztrált munkanélküliek száma. Márpedig egy hitelfelvevő családot ez nemcsak akkor sújt, ha maga is közvetlenül elszenvedi azt, hanem ha a tágabb értelemben vett családban egyáltalán előfordul ilyen eset.
A szocialisták akaratukon kívül elkövettek még egy hibát. A létbizonytalanság folyamatos fenntartásán túl a pénzügyi megszorítások híre 2003 végén olyanokat is a hitelpiacra csalt, akiknek nem voltak meg a megfelelő feltételei a vásárlásra, illetve a hitelfelvételre. Feltámadt ugyanis a régi, a szocializmusból az emberekbe mélyen beleivódott félelem, hogy ragadjuk meg az éppen kínálkozó alkalmat, hiszen később egyáltalán nem, vagy csak lényegesen drágábban vehetik meg a kívánt jószágot. Jelen esetben a kiszemelt új vagy használt lakásukat. S az embereknek ezen számításukban bizony igazuk is volt. A hitelek ára, s ezáltal a lakások ára valóban megnőtt. Csakhogy ezek a vásárlások igen sok esetben kényszerűen előre hozott vásárlások voltak, amelyeket nem előzött meg, nem előzhetett meg igazán körültekintő mérlegelés.
Adósság adósság hátán. Már most lehet látni a lízinges gépkocsihiteleknél, hogy komoly bajok vannak. Tízezerszámra nem tudják fizetni az emberek a felvett hiteleiket. Ám az otthonok esetében sokkal drámaibb lehet a helyzet. A családok feje felül árverezhetik el az otthonaikat, miközben zömében nem az ő mulasztásuk miatt, hanem alapvetően a szocialista–liberális kormány hibájából történik mindez. A következő drámai fejlemény a devizás lakáshiteleknél alakulhat ki akkor, ha jelentősen gyengül a forint. Ennek is megvan a reális esélye, különösen akkor, ha a gazdaságpolitika úgy folytatódik, ahogy. Legújabb hírként az jutott el hozzám, hogy az egyetemek gazdálkodási és szabályozási kereteiben olyan változtatásokra készülnek a kormányzó erők, amelyek súlyos hitelek felvételére kényszerítik majd főiskoláinkat és egyetemeinket.
A károkozásban, a jövő tönkretételében a szocialisták és a szabad demokraták csakugyan lendületesek. Ezt el kell ismernünk!

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.