A gazdák csatát nyertek, háborút még nem

Balázs Ervin
2005. 04. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdademonstrációnak ugyan vége, de hátra van a mezőgazdaság konszolidációja. A versenyképességhez elengedhetetlen végre egy, a mezőgazdaság ügyeit intéző bank alapítása. Olyan piacpolitikát kell kialakítani, amely megfelelően védi a hazai termékek piacra jutását, másrészt megakadályozza, hogy silány minőségű, dömpingáron behozott termékek okozzanak versenyhátrányt a hazai termékeknek. Emlékezzünk az elmúlt időszak importbotrányaira. Számos EU-ország rendszeresen alkalmazza azt az egyszerű és olcsó módszert, hogy olyan élelmiszer-biztonsági követelményt ír elő, amely vizsgálatok ad hoc elvégeztetése időben lehetetlenné teszi az exportot. Gondoljunk csak arra, hogy húsvét táján mindig megjelennek azok a rémhírek, hogy bizonyos állat-egészségügyi problémák vannak hazánkban, ezért korlátozzák a bárányimportot, azután eltelik az ünnep, kiderül, hogy az egészből semmi sem igaz, vagy nem érinti az exportot, a bárányok megnőnek és az ünnep is elmúlt.
Továbbra is nagy gond, hogy a kilencvenes évek elején elkótyavetyélték a hazai mezőgazdasági feldolgozóipart. Csak egy példát említenék: meg kellene oldani azt, hogy a hazai fűszerpaprika magyar csomagolással kerüljön az EU piacaira, és ne zsákosan kiszállítva a német kereskedőhöz, hogy aztán ott csapódjon le az extraprofit. Apropó, extraprofit: sürgősen olyan szabályzókat kell hozni, hogy amennyire csak lehet, záruljon az agrárolló, azaz a nyereség megosztása legyen reálisabb a termelő és a kereskedő között. Nevetséges, hogy a tej felvásárlási ára 70 forint (ezt se kapja meg mind a termelő), közben meg nem lehet 170 forint alatt jó minőségű tejet venni az áruházakban.
Sokszor halljuk, hogy mezőgazdaságunk nem versenyezhet az olcsó ausztrál, dél- és észak-amerikai, afrikai, ázsiai termékekkel. Ez igaz abban az esetben, ha tömegárura gondolunk, ami ipari alapanyagként kerülhet feldolgozásra a piacra, mintsem a minőségi termékekre. Ezt nemcsak az élelmiszer-biztonsági botrányok húzzák alá, hanem az a tény is, hogy ténylegesen azon nagyüzemekkel a hazaiak nem versenyképesek. De itt térjünk ki a ma már állandósulni látszó birtoknagysági vitára. Számos uniós példát sorolhatnánk fel, hogy mely országokban vannak kis, sőt a hazai átlagnál kisebb birtoknagyságok, amelyek működnek. Lehet, hogy nem termelnek extraprofitot, de fenntartják magukat és eltartanak belőle családokat. Nagyon fontos lenne, ha kialakítanánk egy magyar agrárstratégiát, meghatároznánk a legfontosabb lépéseket, amelyek egyrészt alkalmazkodnak az EU-elvekhez, azaz figyelembe veszik a mezőgazdaság azon fontos feladatát, amely a környezetgazdálkodás alapjain nyugszik és a vidék fejlesztésének, fenntartásának feladatait teljesíti. De nem felejtik el azt az alapvető tényt, hogy hazánk természeti adottságai (talaj, éghajlat stb.) alapján kiváló minőségű élelmiszer-ellátást tud biztosítani. Ezért azon elképzelések, hogy ne élelmet, hanem biomasszát, ipari alapanyagot állítsunk elő, merő képtelenség, olyan lenne, mintha valaki venne egy versenyautót, és azzal szállítaná el a kommunális hulladékot. Hagyjuk eme ötleteket azon országoknak, ahol nincsenek meg a megfelelő adottságok a minőségi termelésre.
A túltermelési rémképek hirdetésével is fel kellene hagyni, hiszen a korábbi három hónapos gabonatartaléka a világnak egy hónapra csökkent, és Európa a mezőgazdasági termékek mintegy hatvan százalékát más kontinensről importálja. Mi történne, ha egy komoly termesztési katasztrófa sújtaná a világot, vagy más tényezők miatt élelmiszerhiány lépne fel? Nem hiszem, hogy bárki szeretné megérni a második világháború azon időszakát, amikor milliók haltak éhen.
Feladat van tehát bőven, de óva intenék egy olyan agrárstratégia kidolgozásától, amelyben olyan szakpolitikusok vennének részt, akik a rendszerváltás óta eltelt időben meghatározó szerepet vittek a magyar mezőgazdaság tönkretételében, vagy akár csak annak privatizációs haszonélvezői.

A szerző az MTA rendes tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.