A nemzetellenességtől a nemzetárulásig

Tóth Gy. László
2005. 04. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év március 19-én Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a „holt udvar mohikánjai nevében” szót kért és kapott az SZDSZ Szegeden megtartott küldöttgyűlésén. Saját bevallása szerint célja a politikai osztály bírálata és az SZDSZ felrázása volt. Ennek leghatékonyabb módját abban vélte megtalálni, hogy Orbán Viktort „Tokaj hímvesszejének” nevezte, aki „szétcsepegteti nektárját az országban.” A nemzetellenes, globalista ötödik hadoszlop pártjának katonái kifejezetten szellemesnek találták az elhangzottakat és valószínűleg külön díjazták, hogy a Himnuszt is sikerült ebbe az ízléstelenségbe belekeverni. Senkinek sem jutott eszébe tiltakozni. Rendben valónak találták az ellenzék vezérének megalázását és a Himnusz sorainak elferdítését, meggyalázását. Az SZDSZ küldetéstudattól vezérelt küldötteit nem zavarták a szárnyaló szavak, elvégre az ő tévedhetetlenségük legendás szürkeállományukon és szocializációjukon alapul. Pető Iván, Horn Gábor, Magyar Bálint és társai nem éreztek belső késztetést az elhatárolódásra. Elvégre nem róluk és nem is a holokausztról volt szó. A többi meg nem számít. Székhelyi különben is magánemberként beszélt, ráadásul nem mondta ki Orbán Viktor nevét, csupán országos vezérként és OV-ként utalt rá. Egyébként is csak „egy szeretetteljes fricskának” szánta az egészet, hiszen ő csak „egy keserű értelmiségi panaszait” fogalmazta meg arról, mennyire eltorzult a rendszerváltozás éveinek Fidesze. Egyébként is: ő nem kerepelt és nem fütyült, hanem a saját véleményét fogalmazta meg. A Fidesz annyit tehet az ügyben, hogy nem támadja a színházigazgató-magánembert, hanem kiáll a szólás szabadsága – azaz Székhelyi – mellett. Lemondani nem kíván, mert nincs miért.
Székhelyi sem színészként, sem rendezőként nem alkotott semmi maradandót, így aztán kész rejtély, hogy Szeged város szocialista–szabad demokrata vezetése milyen szempontok alapján nyilvánította alkalmasnak a főigazgatói poszt betöltésére. De mint a történtek is jelzik, Székhelyi Józsefben nem kellett csalódniuk: a megfelelő pillanatban tudta, hogy mit és hol kell elmondania. Igaz, ezúttal kicsit túllőtt a célon, ezért az MTI-hez eljuttatott közleményében a lovagiasság szabályaira hivatkozva közölte: „Felismertem, hogy sokak szemében magánemberként és hivatalban lévő főigazgatóként is szálka, sőt hímveszsző vagyok.” Ezt nyilvánvalóan iróniának szánta, de a formális logika szabályai szerint a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója – ezek szerint – egy SZDSZ-es hímvessző. Botka László MSZP-s polgármester ezt rendjén valónak találta: nem tervezi Székhelyi József menesztését.
Egyébként sincs joga senkinek kétségbe vonni az ő nemzeti elkötelezettségét, mert Székhelyi József úr – saját értékelése szerint – igazi polgár és demokrata. Kölcsey és Bibó híve. Hogy akkor miért tesz ilyen kijelentéseket, arra nem kaptunk érdemleges választ.
De nem is kaphattunk, mert Székhelyi József valójában a másság és a nemzetellenesség pártjának lelkes aktivistája. (Nehezen hihető, hogy ne tudná milyen ügyet szolgál.) Ez a párt azért választotta elnökévé Kuncze Gábort, „mert ő nem zsidó és nem kommunisták a szülei.” (Beszélő, 1998. októberi szám.) Az SZDSZ értékrendje szerint – ahogy azt hirdették – az idegen szép! (Ez utóbbi a párt egyik ideológiai alapvetése.) Hogy a magyarokkal mi a baj, azt nem tudjuk. Az SZDSZ-es főpolgármester vezette Budapesten a homoszexuálisok és transzvesztiták exhibicionizmusának megnyilvánulását a büszkeség napjának nevezik. A szabad demokrata vezetésű oktatási tárca egyik legfőbb törekvése a közoktatási rendszer szétverése, a nemzeti identitás kialakulását és megerősítését szolgáló tantárgyak – a történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom – háttérbe szorítása. Egy SZDSZ-es politikus már kilenc évvel ezelőtt kifejtette, hogy Kölcsey Himnusza mára idejétmúlt, kissé elavult, ezért a Magyar Bálint vezette minisztériumban komolyan fontolgatták egy új Himnusz kiírására szóló pályázat elkészítését.
Miközben Székhelyi a Fidesz állítólagos romlásán kesereg, eszébe sem jut, hogy párttársai – megtagadva korábbi elveiket – 1991-ben elárulták a magyar rendszerváltozás ügyét. A Demokratikus Charta megalakulása óta az SZDSZ a posztkommunista-szocialista baloldal dörzsölt csatlósának szerepét tölti be.
Az MSZP és az SZDSZ a kissé megroggyant öntudatú tízmilliós magyarországi magyarságban gondolkodik, és szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni azokkal a törekvésekkel, amelyeknek célja, hogy a Kárpát-medencében élő tizenötmilliós magyarság számára igyekszik megteremteni a nemzeti összetartozás szellemi-kulturális és közjogi feltételeit. A kettős állampolgárságról 2004. december 5-én tartott ügydöntő népszavazás kapcsán világossá vált, hogy az SZDSZ pártpolitikai okokból nem érdekelt a tizenötmilliós magyarság jogi, szimbolikus és érzelmi egységének megteremtésében. Eörsi Mátyás és társai számára lényegében nem létezik sem egységes magyar nemzet, sem Trianon. A következményeiről nem is beszélve.
De mint annyi minden, az SZDSZ és az MSZP is fejlődik: e két párt egy-egy képviselője időközben eljutott a nemzetellenességtől a nyílt nemzetárulásig. A magyarság egésze számára óriási siker, hogy Brüsszelben az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága – hála a Székely Nemzeti Tanács erőfeszítéseinek – a román csatlakozás feltételéül szabta, hogy az erdélyi magyarság számára biztosítani kell a személyi elvű önrendelkezést, Székelyföld számára pedig az önkormányzatiságot. E történelmi jelentőségű határozat aligha született volna meg a dél-tiroli Michael Ebner és a katalán Ignaci Guardan tevőleges segítsége nélkül. E két képviselő az emberi jogok, a demokrácia, valamint a kisebbségek iránti elkötelezettségével beírta nevét a magyar történelem legszebb lapjaira. Szinte hihetetlen, hogy a bizottság két magyar tagja nem támogatta a javaslatok elfogadását. Tabajdi Csaba szocialista képviselő elegendőnek tartotta volna, ha csak egy kisebbségi törvényt kell elfogadnia Romániának, míg Szent-Iványi István most látta elérkezettnek az időt arra, hogy szót emeljen az erdélyi romákért. Tabajdi Csaba és Szent-Iványi István ezzel feliratkoztak a nemzetárulók szégyenletes listájára: nem vállaltak közösséget a magyar nemzet egészével. Tudjuk, hogy naivitás ezt követelni, de a világ erkölcsi rendje szerint európai parlamenti mandátumukról mindkettőjüknek le kellene mondania. Ezek után ne csodálkozzanak, ha – Eörsi Mátyáshoz hasonlóan – nem lesznek szívesen látott vendégek sem Erdélyben, sem Székelyföldön. Brüsszelben bizonyították be, hogy nincs ott semmi keresni valójuk.
Természetesen tudjuk, hogy nincs jogunk kétségbe vonni senki nemzeti elkötelezettségét. A történtek után viszont mindenkinek be kell látnia, hogy a nemzeti elkötelezettségű magyarok a jövőben nem vállalhatnak közösséget az MSZP és az SZDSZ nemzetáruló politikájával és politikusaival.


A szerző politológus, publicista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.