Bajcsy-Zsilinszky és József Attila

Vigh Károly
2005. 04. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

József Attila születésének centenáriuma alkalmából a magyar sajtóban számos írás jelent meg a múlt század egyik legjelentősebb magyar költőjéről. Ha a vele kapcsolatos szakirodalmat végigtekintjük, baráti kapcsolatairól is sokat olvashatunk. Halálának huszadik évfordulója alkalmából, 1957-ben a Szabolcsi Miklós szerkesztésében megjelent Emlékkönyvben a kortársi és baráti visszaemlékezések különösen sok értékes adattal és ecsetvonással gazdagították – ahogy őt akkor nevezték – a nagy proletárköltőről kialakított képünket. Baráti kapcsolatai közül azonban most, a centenárium alkalmával egy olyan neves személyiségről, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre, nem olvashattunk, aki pedig vele együtt beírta a nevét a korszak történetébe.
Amikor jómagam Zsilinszky halála után Pálkövén, a politikus nyaralóhelyén létrehoztam az ő emlékmúzeumát, már ott is szerepeltek értékes dokumentumok a költő és a politikus kapcsolatairól. Így például Zsilinszky hetilapjának, az Előőrsnek a bemutatása során ott láthattuk József Attila írásait és fotokópiáját is.
Az 1928. március 15-én megindított lapban Féja Géza már úgy ábrázolhatja főszerkesztőjét, hogy ő a 20-as évek végétől fokozatosan haladt balra egy demokratikus ellenzéki politika útján. Ekkor válik Zsilinszky Féja Géza szavaival élve a legkülönb „szabad csapat” fejévé, aki köré többek között József Attila is tömörül, hogy küzdjön az ország demokratikus alapokon történő újjászületéséért. Ezek azok az évek, amikor Zsilinszky a legnagyobb energiáját fordítja az ellenzéki parasztmozgalom megszervezésére. Vele együtt akkor József Attila is részt vesz a baloldali jellegű Bartha Miklós Társaság munkájában. A költő ekkor Hódmezővásárhelyen él sógoránál, és ott ismerkedik meg a társaság elnökével, Fábián Dániel orvossal, akivel baráti kapcsolatot köt. „Ez József Attilának is a Bartha Miklós Társasággal egy úton haladó korszaka” – ahogy Nagy Péter Szabó Dezsőről írt monográfiájában olvashatjuk. József Attila a Bartha-társaságban és az Előőrs köré csoportosuló írógárdában helyesen ismerte fel a politikai szövetségest. Habár korabeli verseiből és prózai írásaiból megállapíthatjuk, hogy baloldali nézetei ekkor már kialakultak, hiszen 1930-ban írja a Lebukott és a Tömeg című híres verseit, mégis elmondhatjuk róla, hogy nem szektás szemlélettel nézte a magyar belpolitikai küzdőteret, amelyen szövetségesek nélkül lehetne megvívni a küzdelmet az ellenforradalmi rendszer ellen. Csak ezzel magyarázható, hogy bár József Attila magánál Bajcsy-Zsilinszkynél és a köréje csoportosult szellemi és politikai erőknél jelentős mértékben találkozhatott harmadikutas, nacionalista, sőt antimarxista nézetekkel, mégsem zárkózott el tőlük, hanem szövetkezett velük a főellenség: a nagytőkés és nagybirtokos uralkodó osztályok elleni együttes küzdelem érdekében.
Ilyen eszmei-politikai közös alapon jöhetett létre József Attila kapcsolata Bajcsy-Zsilinszkyvel és táborával, amelyet csak motivált az a körülmény, hogy Zsilinszky a rossz anyagi helyzetben lévő költő számára kieszközölt Vass miniszter írókat támogató alapjából 500 pengőt és ruhasegélyt, abból az alapból, amely – mint Talpassy Tibortól hallottam – Nagy Lajost, Somlyó Zoltánt, Pintér Ferencet, Szélpál Árpádot is segítette.
Amikor József Attila Zsilinszky lapjában, az Előőrs hasábjain irodalmi vonatkozású témákkal jelentkezett, nem- egyszer jogos kritikát gyakorolt a korabeli irodalomtörténeti munkákkal kapcsolatban. Így például Pintér Jenő Magyar Irodalomtörténete című írása 1929 októberében és novemberében három folytatásban jelent meg. József Attila a szerzővel szemben különösen annak Berzsenyi, Csokonai és Vörösmarty költészetét érintő tudománytalan megállapításaival száll vitába. De pellengérre állítja Pintért azért is, mert Adyról úgy ír, hogy „pályájának második felében már a nyereség, a mesterkéltség bukdácsoló nyelvének és béna ritmusának elképesztő példáit nyújtotta”. Végül Móricz Zsigmond írói nagysága mellett szállt síkra József Attila, akiről Pintér nem átallott így írni: „A magyar lélek nem üdül, hanem elkeseredik az ilyen művek olvasásakor.”
Az Előőrs 1930-as évfolyamában már nemcsak József Attila cikkeit olvashatjuk, hanem verseit is és Féja Géza remek méltatását költészetéről. (Féja Géza: József Attila, Előőrs, 1930. január 4.) Egyetlen baloldali sajtóorgánumban sem jelent meg akkor ilyen, időtálló megállapításokat tartalmazó pozitív értékelés a nagy költőről, mint Bajcsy-Zsilinszky lapjában. Hadd idézzük ennek bizonyítására Féja cikkének summázását József Attila költészetéről: „Forrongó sorai, versei közt olyanokat találtam, amelyek mai írásunk, készülődő holnapunk legmagasabb hőpontjai körül születtek. Ízük benne fog forrni a magyar holnapban.”
Az Előőrs végül az alábbi hat József Attila verset közli le: Fiatal asszonyok éneke, Táncba fognak, Áldalak búval, vigalommal, Sok gondom közt, Harmatocska, Klárisok. Harcos politikai versei közül pedig a Bethlen István című is a Előőrsben jelent meg a lap 1930. január 11-i számában.

A szerző a Bajcsy-Zsilinszky Társaság elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.