Házasság és család, Európa jövőjének esélye

Harrach Péter
2005. 04. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kezdődik Budapesten egy konferencia, Családok Európája címmel. Család, társadalom és jövő. Nemcsak összefüggő, de elválaszthatatlan fogalmak. Ha a családok rendben vannak, egészséges a társadalom, és van jövője. Ez a konferencia arról szól, hogy vannak, akik még nem adták fel a reményt Európa jövőjét illetően. Pedig a kép nem biztató, legalábbis felemás. Béke, szabadság és jólét mellett, fogyó népesség, öregedő társadalom, válsággal küszködő nyugdíjbiztosítás, a bevándorlás problémái, és mindezekkel együtt értékválság, gyengülő családi kötelékek, elrontott életformaváltás. Nem növeli az európai népek jövőjének esélyeit az a demográfiai előrejelzés sem, amely szerint a mai 450 millió Európa lakossága 2050-re 420 millióra csökken, míg a kontinens szomszédságában elhelyezkedő nyugati iszlám országok hasonló létszámú népessége 1200 millióra növekszik.
A termékenység csökkenése egybeesett a családmodell változásával. A többgenerációs, többgyermekes nagycsaládot az egykeresős, de még többnyire sokgyermekes család váltotta. Amikor általánossá vált a kétkeresős modell, már csökkent a gyerekszám, és vesztett jelentőségéből a családi kapcsolat. Egyúttal gyengült a házasságok stabilitása, az élettársi kapcsolatok aránya növekedett, majd terjedni kezdett a szingli életforma. Ma már a liberálisok az egyneműek kapcsolatának házasság rangjára emeléséért és örökbefogadási képességük elismertetéséért küzdenek. Félreértés ne essék, a folyamatot nem visszafordítani kell, hanem a jelen helyzetet kezelni.
Kétségtelen tény, hogy a családok állapotát és a többség életformáját befolyásolják a gazdasági és társadalmi változások. Ezt erősíti az emberek többségénél bekövetkezett értékrendi változás. De nem hagyhatjuk ki az okok közül azt a politikai eszmeiséget sem, amely magát értéksemlegesnek nevezi, valójában értékközömbös. Képviselői individuumban gondolkodnak, a közösségeket nem kedvelik, hiszen azok a hagyományos értékek őrzői. Ezért nem szorgalmazzák a családok megerősítését sem. Igyekeznek gyengíteni a hagyományos normák szerepét is. Ezen törekvések harciasabb képviselői megpróbálják az említett normákat legkövetkezetesebben képviselő intézményeket, az egyházakat hitelteleníteni.
Ezzel szemben mi közösségekre épülő társadalomban gondolkodunk és azoknak a normáknak az érvényességében, amelyek egyéni életünk hitelességét és a társadalom működőképességét biztosítják. A magyar politikai paletta két pólusa is az említett két gondolkodásmódot jeleníti meg. Az előző ciklusban a polgári kormány az értékcentrikus gondolkodás alapján formálta programját és hozta meg intézkedéseit. Ez különösen a társadalompolitikai döntésekben mutatkozott meg. A család – egyház – és nemzetpolitika prioritást kapott, hiszen a három legfontosabb közösség megerősítését szolgálta.
A családpolitikai intézkedéseink kétirányúak voltak, egyrészt helyre kellett állítani a családtámogatási rendszert, vagyis a Bokros-csomag után újból kiszámíthatóvá kellett tenni a családi életet, és megteremteni a gyermeknevelés biztonságát. A két legfontosabb támogatási elemnek a gyermekek utáni adókedvezményt és a gyedet tekintettük. Mindkettőnél megjelent a munka megbecsülésének szempontja, hiszen munkához, munkaviszonyhoz kötött támogatások. A kutatások szerint a leginkább mérhető demográfiai hatása a gyednek van. Aki családpolitikai intézkedéseket hoz, nem hagyhatja figyelmen kívül a gyermekvállalási kedvet negatív irányba befolyásoló jelenséget sem, a rendszer bármely elemének megszüntetése, csökkentése, a biztonság és kiszámíthatóság sérülését okozza. A kutatók szerint ez tartós hatást jelent, amit nehéz egy-egy korrekcióval jóvátenni.
A családtámogatási rendszer – kiegészítve a minimálbér 250 százalékos emelésével és az otthonteremtési támogatással – sikeresen állta útját a ’98-ban fenyegető veszélynek, az alsó középrétegek további lecsúszásának. Sikerült megtartani, sőt megerősíteni ezt a társadalmat fenntartó, adófizető réteget és ezzel megakadályozni a szegénység terjedését. A családpolitikai intézkedések másik területe a családbarát környezet kialakítása. Ez már átnyúlik az oktatás, a média és a foglalkoztatáspolitika területére. Bármilyen furcsa, az első lépés a tettek előtt a szavaknál kezdődik. Nem a jelenlegi üres kormányzati szövegekre gondolok, hanem olyan hiteles megnyilatkozásokra, amelyek a család egyéni és társadalmi szerepét erősítik a közgondolkodásban, a társadalmi tudatban.
A családügyi tárca egyik legeredményesebb akciója volt az a pályázati rendszer, amely kezdetben évi 1 milliárd, majd 1,5 milliárd forinttal támogatta azokat a szervezeteket, közösségeket, amelyek a családokkal foglakoztak. Széles és színes volt a pályázók köre, a házassági felkészítéstől a médiatevékenységen át a családi táborok szervezéséig. Sajnos a Medgyessy–Gyurcsány-kormány ezt is megszüntette. Nem célom az előző ciklus családpolitikai intézkedéseinek számbavétele, sem a reánk váró feladatok felsorolása, csak néhány tennivalót említek, ezek segítenek kialakítani azt a világot, amiben erősödik a család megbecsülése és biztonsága. Ilyenek: a bevált otthonteremtési támogatás visszaállítása, a családbarát munkahely segítése, a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, részmunkaidős foglalkoztatás, differenciált családi pótlék bevezetése, emelésének törvényi szabályozása, a gyermeknevelés jutalmazása a nyugdíjrendszerben, a család értékeinek megjelenítése az oktatásban, pedagógusképzésben, a gyermekekre ártalmas médiahatások kiszűrése, a családbarát műsorok támogatása.
Ezzel szemben a jelenlegi kormánynak nincs hiteles családpolitikája, erejéből csupán látványos intézkedésekre futja és ezek hangzatos felnagyítására. Értékrendjében a család nem szerepel előkelő helyen. A családtámogatási rendszert is alárendelik a szavazatvásárlás szempontjának. Az előző ciklus kiszámíthatósága, optimista légköre után az emberek elbizonytalanodtak, és félnek a jövőtől. A fiatalok szorongását fokozza az a tény, hogy az utóbbi évben megugrott a pálya nélküli munkakezdők száma. Ilyen légkörben csökken a gyermekvállalási kedv.
A két világ tehát nemcsak eszmei kérdésekben, ember- és társadalomképében különbözik egymástól, hanem politikai gyakorlatában, sőt életformájában és stílusában is. Nagy kérdés, hogy képviselői a különbözőségek ellenére képesek-e együttműködni, egymásban az embert tisztelni, tolerálni az eltéréseket. Ez nem is lehet kérdés, tolerálni kell. A közelmúlt egyik európai eseménye azonban súlyosan veszélyezteti ennek a kötelezettségnek a megvalósulását. Ami a konferencia egyik előadójával, Rocco Buttiglionéval történt, az botrány. A liberálisok – akik hangosan hirdetik a toleranciát –, nem voltak képesek elviselni az övékétől különböző véleményt, amit Európában sok millióan vallanak. Buttiglione lett a nagy mumus, pedig csak a házasságot és a családot védte, Európa jövőjének egyetlen esélyét.

A szerző országgyűlési képviselő, volt szociális és családügyi miniszter (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.