Közszolgálati halálhír a Magyar Televízióban

Csontos János
2005. 04. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálhírnél versenybe szállni nem ízléses dolog – mondta a Magyar Televízió szóvivője, Holub Katalin arra reagálva, hogy a közszolgálati médium szombat este kínosan késve közölte II. János Pál pápa halálhírét. A Duna Televízió igényes műsorfolyamával alaposan kitett magáért; de még a kereskedelmi tévék is úgy érezték: meg kell szakítaniuk adásukat, hogy haladéktalanul közöljék a gyászhírt. A TV2 műsorán például a Megasztár döntője ment (e műsortípus feltalálta a permanens döntőt). Épp zsűriztek, amikor Tyll Attila a tőle telhető komolysággal bejelentette a pápa halálát. Bakács Tibor Settenkedő, aki a múltkor még a keresztényirtó hírbe keveredett Tilos Rádióval rokonszenvező trikójával keltett érthető visszatetszést, kijelentette, hogy hülye dolog, de ő is keresztény. Mintha egy lélegzetvétel erejéig még meg is rendült volna. Aztán mindenki felállt; majd darálták tovább a show-t – de legalább egy pillanatra megálltak.
A közszolgálati tévé nem állt meg. Sőt, sikerült akcióegységbe kovácsolnia a kisebbik ellenzéki meg a nagyobbik kormánypártot, ami nem mindennapi bravúr. Szalai Annamária, az ORTT-nek a Fidesz által delegált tagja már vasárnap reggel sérelmezte, hogy az MTV ingerküszöbét igen későn érte el a pápa halálhíre. A médiahatóságnál indítványozta is a köztévé műsorának elemzését, mert szerinte egyórás volt a késedelem. Az SZDSZ által delegált Kozák Márton és Rajk László pedig a tévékuratóriumi elnökség rendkívüli összetrombitálását szorgalmazza annak kiderítésére: vajon mivel indokolható, hogy (az európai közszolgálati tévék közül talán egyedüliként) az MTV csak az éppen futó filmjének vége, majd a műsorajánlók után indította el a Híradó különkiadását. Holub Katalin szerint a spétreakció „csupán” huszonöt perces volt a hivatalos hírügynökségi közzétételhez viszonyítva. „A hírversenyben fontos érték a gyorsaság, de legalább ennyire lényeges az átfogó, hiteles tájékoztatás” – tette hozzá. Alapvetésnek ez szép tézis, de mindenképp kiegészítésre szorul: a közszolgálat szerintem nem gyorsaság vagy hitelesség, hanem gyorsaság és hitelesség.
Kozák és Rajk pártja nemrégiben még provokatív óriásplakátokon tette fel a kérdést: Magyarország keresztény ország? Úgy tűnik, a dilemmát időközben sikerült realisztikusan megválaszolniuk. Igen, „valahol” keresztény. Legalábbis ilyenkor igen: a magyar emberek sorsára és életére közvetlenül is jelentős befolyással bíró történelmi személyiség halálhíre igenis a nemzeti közszolgálat szerves részét képezi.
Igazából ezt nem is vitatja senki, hiszen nem ez a vita tárgya. Az internet korában a huszonöt perces késedelem is elfogadhatatlan: több ezer alkalmazottból egyet igazán oda lehetne ültetni ügyeletbe a monitor elé. A Magyar Televízió vezetősége – beleértve az elnököt is – alkalmatlan feladatára, ha ennyit sem tud megszervezni. Simon András, a műsorokért felelős újdonsült alelnök először vizsgázott élesben, s – Pulitzer- meg Prima Primissima-díjak ide vagy oda – rögtön pótvizsgára kényszerült. Most azt mondja: a köztévé ormótlan monstrum, ami nehezen fordul, akár elefánt a porcelánboltban. Csakhogy aki elefántidomárnak tanult, ne menjen kaolinbányásznak.
A vizsgálat persze folyik, mint legutóbb, s a személyi felelősség éppúgy elmosódni látszik, mint legutóbb. Ha a közszolgálati malőrnek nem lesznek személyi konzekvenciái, megint az elefánt győz, és továbbra is táncolhat a cserepeken. S ha például Baló György helyett egy technikust vagy pénztárosnőt találnak felelősnek, azt is elmondhatjuk: a kuratóriumosdi ellenére a Szabadság téren változatlanul aktuális a rendszerváltás, akárcsak megboldogult Csengey Dénes idejében.
Véleményem szerint az Index kegyeletsértő vezérpublicistájának érvét sem lehet mentségként elfogadni, hogy a halálhírre előkészülni erkölcstelen volna: ő például terjedelmes, Pócspetri-hangütésű publicisztikával készült a végzetes pillanatra, amit aztán – az MTV-nél mindenképp fürgébben – még szombat este beélesített. E programozott bravúrja révén egy csapásra az internetes világ középpontja lett, sőt a Game over: JP2 című sajtótörténeti mélyrepülésével a Pulitzer-emlékdíj után a Táncsics-díjat is kiérdemelte.
A Magyar Televízió nem első ízben mutatta meg azt, hogy méltatlan adómilliárdjaink elköltésére. A december 5-i népszavazás szavazatszámlálását előbb bojkottálta, majd Friderikusz Sándor műsorában Hajós András szerepeltetésével olcsó burleszket csinált a nemzeti sorskérdésből. Hajós benne volt a tévében. A pápa nem ért meg ennyit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.