Fogyó ligetünk

Szepesi Attila
2005. 05. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a múlt század hetvenes éveiben vertünk sátrat először Dunaharaszti ligeterdejében. Költő barátom, a falu szülötte talált rá a vadregényes tájra, alig túl a főváros határán, ahol valaha a falu kondalegelője húzódott. A második világháború zivataros napjaiban harcok színhelye volt a környék, ahogy arról a ma is látható lövészárkok zegzugos maradékai tanúskodnak. Később aztán a maga szeszélye szerint burjánzó természet ligeterdővel lepte be a homokbuckákat. Akácokkal, kőrisekkel és fenyőkkel, amelyek szövevényében – hajdanidők emlékeztetőjeként – egy-egy szilva-, dió- és őszibarackfa árválkodik.
Az erdő mélyén baglyok meg őzek ütöttek tanyát, az árvalányhaj és szalmavirág lepte buckákban üregi nyulak. Az öreg homokbánya roskadozó falaiba tarka gyurgyalagok fúrták be fészkeiket, míg a közeli, nád lepte csatornán – amelyet még a Rákosi-korban kezdtek el nagy dérrel-dúrral mélyíteni, hogy a Dunát és a Tiszát összekössék, később pedig a pénz-, illetve a természetátalakító lelkendezés fogytán félbe-szerbe hagytak a strandolók meg a horgászok örömére – gémek, szárcsák, jégmadarak és harsány nádirigók települtek meg. Néha hetekre bevettük magunkat ebbe a zöld vadonba. Jöttek barátok és rokonok. Gyerekzsivaj verte fel a Vadgalamb-tisztást, ahol nyolc-tíz sátor is állt az éjjel-nappal lobogó tábortűz körül. Ki-ki kedvére strandolt, járta az erdő szövevényét. Gyűjtötte a szedret meg a kakukkfüvet. A feketeribizlit, a fenyőtinórut, a csiperkét és a szegfűgombát. Vagy épp a hullott bagoly- és fácántollakat, amelyek aztán a sátrakat ékesítették. A bográcsban paprikás krumpli rotyogott, gombapörkölt vagy tarhonyás kolbász. Kinek-kinek megvolt a maga speciális receptje a földbe mélyesztett lyukban készült cigánypecsenyétől a nyárson sült ezüstkárászig.
Estefelé, amikor a ligetszépe kipattintotta aranysárga szirmait, a korai denevérek pedig makacsul rótták köreiket a magasban, a demizson is előkerült a pokróchalom mélyéből – mert bármily meglepő, a vastag lópokrócok pincehidegen tartják a bort a legnagyobb kánikulában is. Gyakran éjfél is elmúlt már, mire abbamaradt a világ folyása feletti tűnődésünk a csillagos ég alatt – a tábortűz vörösen parázslott, az erdei tisztások felől pedig csak a vadászó fülesbaglyok éjszakai vijjogása hallatszott.
A természeti idillnek persze ára volt. Néha órákba is beletelt, amíg megtisztítottuk a környéket a szeméttől. Elástuk az ottfelejtett olajoshordót, a kilökött vaskályhát, az építkezési törmeléket meg az üvegcserepeket. Néha zivatar kerekedett vagy jégeső, és beűzte a sátrakba a gyerekhadat. Néha viszont olyan aszályos hetek járták, hogy az árvalányhaj is kiégett, a kőrisek pedig idő előtt elhullatták levelük javát, hogy mentsék a maradékot. Olykor, mintha az ősidők elevenedtek volna körénk, lovasok vágtak át a ligeten. Máskor kétes alakok kerülgették táborunkat, és reggelre eltűnt egy-egy kerékpár, a bokrok alatt felejtett hátizsák vagy a vörösboros demizson. De semmi sem akadályozhatta meg, hogy legközelebb újra sátrat verjünk a buckát borító ligeterdőben, sem a faluszéli vendéglőből idáig harsogó ádáz éjszakai zenebona, sem a táborunkra éjfélkor petárdákat hajigáló suhancok…
Minap költő barátom, az „alapító atyák” egyike felhívott: nagy a baj. A ligeterdőt, amelyet a magunkénak éreztünk minden zsálya lepte buckájával, törpefenyőjével és bagolyfészkével, valaki megvásárolta. Bár azt pontosan nem tudni, mi lesz a sorsa, már építik az utat a teherautóknak a ligeten át. Odabenn sarabolják a nyulak járta buckákat és a gyurgyalagok fészkéül szolgáló löszfalat. Sorra döntögetik a faóriásokat. A Vadgalamb-tisztás pedig, ahol évről évre tábortüzet gyújtottunk, holdbéli tájjá változott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.