Kormányzati politikai marketing száz lépésben

Egy alak hetykén előlép, hogy: én vagyok, én! <br/>Szájal, így jut előrébb, hogy: én vagyok én! <br/>Mohó terve már-már sikerül, de hirtelen <br/>Sarokból a halál előlép, hogy: én vagyok, én.

2005. 05. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Omar Khajjám, a XI. században élt perzsa tudós, filozófus – az idézett négysoros szerzője – költészetéről nem sokat tudunk. Állítólag sohase lehetett megállapítani, hogy az évezred folyamán ezernél is többre szaporodott rubáík közül igazából melyik a hiteles Omar Khajjám-vers és melyek utánzatok, vagy egyenest hamisítványok, és még abban is megoszlanak a vélemények, hogy amit írt, azt szó szerint kell-e értelmezni, vagy a szúfita szekta misztikus filozófiája alapján. Talán nem is lényeges mindez, legalábbis az egyszerű olvasó számára biztosan nem. Ami viszont igen, az az évszázadok múlásával is értékes élettapasztalat és tudás, amely a szultáni udvarokban, hatalmasságok trónjai közelében sűrűn sürgölődő tudós soraiból árad.
A történelem – legalábbis részben – megismétlődni látszik: a XXI. század végén már senki sem fogja tudni megmondani, hogy mely remekmű tulajdonítható igazán korunk nagy tudású mesterének, Magyarország egykori miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek. Melyik a nagy, soha nem látott jólétet adó terv közül a Jóléti Rendszerváltás Programja, a Még Több Pénzt Az Embereknek Programja, a Száz Nap–Száz Százalék Program, az Európa Terv I., az Európa Terv II., a Száz Lépés Programja, az S. S. S. (Sürgős Segítséget a Sikerhez) címet viselő; és melyik az ezreket-százezreket lázba hozó mozgalom, az Amőba és a Nagy Éjjeli Párnacsata közül. Ahogy azt sem fogja tudni senki sem, hogy szó szerint kell-e értelmezni, amit „Fletó” alkotott, mondott és örökül hagyott, vagy csak valamilyen misztikus filozófia alapján juthatnak el rajongói a megvilágosodáshoz. A sors szeszélyes szabász: az egyenes irányú töretlen fejlődésben, a nagybetűs Haladásban rendületlenül hívő Prófétáján mutatja be a leckét, miszerint a történelem nem nyílegyenes sztrádán, hanem legfeljebb körvonalon, ha halad. Ráadásul, ha egy kicsit is komolyabban odafigyelünk a Modernség Mesterének, Vándorprófétájának szavaira, nemhogy az egyenes irányú, töretlen fejlődésről mondunk le örökre, hanem még a kisebb-nagyobb visszaesésekkel megakasztott fejlődésben is kételkedni kezdünk. Az evolúció szót pedig örökre töröljük a szótárunkból, mert ami a hatalom trónja körül sürgölődő, majd rá fel is kapaszkodó Gyurcsány „költészetéből” árad, ennek a szöges ellentéte, pontosan az, amiről Julius Evola ír: involúció, azaz visszafejlődés.
De ne szaladjunk annyira előre, inkább maradjunk a tényeknél! Mi az, amit biztosan tudunk? Tudjuk először is azt, hogy Magyarország miniszterelnöke halló és értő ember, hiszen egy alkalommal ezekkel a szavakkal fordult a körülötte állókhoz: „Hallom és értem Magyarország hangját…” Továbbá tudjuk azt is, hogy nincs miért aggódnunk, hiszen, miként azt világosan megmondta: „Tudom, hogy mi a dolgom.” Sőt! Másutt még a távolabbi jövőt is elénk tárta: „Látom, ma már tisztán látom a magyar baloldal, és látom Magyarország felemelkedését.” A részletekkel nem untatta a hallgatóságát a miniszterelnök úr, nem tudjuk, hogy miben látja a felemelkedésünket, miért és főleg: mikor lesz itt a Kánaán. Továbbá csak reménykedhetünk benne, hogy amikor saját táborához szólt, akkor nem éppen e hiányzó tudást osztotta meg velük ilyen formán: „Tudjátok mit látok? Egy tizenöt éves, vérbő asszonyt…”
Nos, ha elfogadjuk a feltételezést, miszerint mindezzel nem azt az egyszerű tényt akarja közölni velünk – amire a gondolatait szó szerint értelmezve egyébként juthatnánk –, hogy ő nem vak, és nem is süket, akkor csupán egyetlen feltételezésünk marad: Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke nem egyszerű halandó. Ő Értő, Látó, Halló. Amolyan javasemberféle. Olyan különleges képességekkel megáldott személy, aki képes előre, messze látni térben és időben egyaránt. Képes megjósolni a majdan bekövetkező eseményeket, a lottó ötöst is, vagy akár a hétéves kanca, Lucia ezerháromszáz méteres Megyeri Díjban bemutatott szenzációs finisét. Igaz, a baloldal felemelkedése a soproni időközi választás eredményének fényében sajátos értelmet nyer – a szocialista jelölt megsemmisítő veresége figyelemre méltó, hiszen több mint negyven százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint jobboldali ellenfele –, mégis bátran reá bízhatjuk magunkat és országunkat, jelenünket és jövőnket Gyurcsányra. Elvégre a távgyógyító sámán Gyurcsoknak sem sikerült mindig a televízió képernyőjén keresztül beazonosítani a nyirokcsomó-gyulladást, amiért természetesen kizárólag a páciens volt a felelős. Vakon megbízhatunk tehát a magyar kormányfőben, és kizárólag bennünk van a hiba, amikor legújabb nagy ívű tervének, a Száz Lépés Programjának ismertetésekor hiányérzetünk támadt a részletekkel kapcsolatban. Ugyanis tudhattuk volna előre, hogy a beavatottak köre igen szűk, nincs egy gyurcsánykoponyányi sem, hiszen a részleteket – miként az bevallotta – senki, így ő sem ismeri: „Két dolgot tehet az ember. Vagy nagy-nagy titokban megpróbálja a részletekig kidolgozni a programjait, vagy rögzíti az alapelveket, az értékeket, a megoldandó legfontosabb helyzeteket, megadja a kereteket, és ehhez politikai támogatást szerez. Én ez utóbbit választottam, mert hiába is akarnánk titokban készre csinálni a terveket, azok úgyis kiszivárognának…”
Tehát minden világos: részletek nincsenek. Igazából azonban nem is ez a probléma, hanem az, hogy félő, igazából nem is lesznek. Kormányprogram tehát nincs, három esztendő elteltével sem, csakhogy felelős kormányfő és felelős kormányzás sincsen már. Csupán újabbnál újabb PR-fogások üresen kongó egyvelege van – mint a politikai túlélés egyetlen esélye. A varázslat tehát folytatódik.
De ne féljetek! Higgyetek Gyurcsány szavában! Íme, a bizonyság: „Tíz év múlva a világot és Magyarországot sem a politikusok fogják irányítani. A politikusok azért vannak, hogy az országban élők érdekeit oly módon hangolják össze, hogy béke legyen. Kinek lesz akkor nagyobb az érdekérvényesítő képessége? Annak, aki alkalmazottként százezer forintot keres, vagy aki mögött egymillió forint van? Nyilván az utóbbinak (…) Nagyon fontos a pénz! Nem hiszek azoknak, akik morálisan akarják megváltani a világot. Abból előbb-utóbb hazugság lesz, a hazugságból meg zsarnokság. Azokban hiszek, akik azt mondják, én ilyen vagyok, ezek az érdekeim, s ezért viselkedek így.”
Ne féljetek! Tudja, mi a dolga, érti Magyarország hangját, látja felemelkedését, és főleg: tisztában van az érdekeivel. Ezért viselkedik így. Mi meg ezért kérdezzük a nagy perzsa tudóssal együtt a soron következő választáson:
Mester, ki a formákat elő-formáztad,
csonkán mire hagytad valamennyit te magad?
Jó lett, ami jó; mi végre ép mégse marad?
Rossz lett csupa tiszta terv – te mondd hát, ki miatt?

A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.