Megnyirbálás előtt a családtámogatás rendszere

Németh György
2005. 05. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervei szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn ismét napirend előtt szól az Országgyűlésben, és bejelenti a családtámogatási rendszer átalakítását. De ha mégsem hétfőn, akkor azután, vagy a legközelebbi jövőben. Szerda reggeli rádióinterjújában arra a riporteri kérdésre, hogy mely területen teszi meg a következő lépést, a családtámogatási rendszert válaszolta. Lényegében befejezték az egyeztetéseket a koalíciós pártok szakértői, vezetői – közölte –, valójában azonban mostanra sikerült felőrölnie a több év óta szívósan ellenálló pártján belüli ellenzőket, amire a nyilvánosság előtt is többször panaszkodott (például legutóbbi Mozgó Világ-beli interjújában). „Ma az emberek jelentős része – több mint kétharmada – úgy gondolja, hogy a mai családtámogatási rendszer nem igazságos. Azoknak ad többet, akiknek amúgy is több van. Ez most már megérett arra, hogy igazságosabbá tegyük” – indokolta terveit. Ugyanerről másutt is megnyilatkozott. „Nem általában akarjuk átalakítani a családtámogatási rendszert – olvashatjuk Magyar Narancs-beli interjújában (május 19.). – Vannak eszményeink: minden gyermek egyenlő. Igen ám, de most a családtámogatás lehet 5100 és 17 800 forint is egy gyerekre. Ráadásul az utóbbit egy nagy jövedelmű család kapja. Igazságos-e ez így? Szerintem nem. A Fidesz szerint meg igen. Nem csoda, ők csinálták. A jelenlegi családtámogatás a sokgyerekes felső középosztályt támogatja, és kifejezetten nem támogatja a munkába állást. Lent tart a nyomorban, illetve nagyon támogat, ha magas jövedelmű, sokgyermekes vagy. Ez egy világos konzervatív társadalompolitika. Mi nem ilyen világot akarunk.” Végül azt is hozzátette: „Az, hogy mi a jó családpolitika, értékválasztáson múlik.” Minden érv együtt, amellyel a jelenlegi, az Orbán-kormány által felépített családtámogatási rendszer lerombolását megindokolják.
A közelmúltban e hasábokon már foglalkoztam a családpolitika tervezett átalakításával, és rámutattam, hogy a családpolitikai rendszer koalíciós bírálata egy beszűkült, statikus szemlélet szülötte, ami elkerülhetetlenül szellemi-szakmai zsákutcába visz. Ehelyett dinamikus szemléletet, az összes jövedelemfolyamat együttes értelmezését és egyértelmű értékválasztást ajánlottam, annak eldöntését, hogy a gyermeket közjószágnak tekintsük-e, avagy sem. Ez még csak azonos dimenzióban sincs azzal, amit Gyurcsány értékválasztásnak gondol. Szerinte a konzervatív és másmilyen (szocialista?, liberális?, netán szociálliberális?) társadalompolitika között kell választani. Ez egy fontos ügyhöz méltatlanul ideologikus megközelítés. Megközelítően sem erről van szó.
Mielőtt bemutatnám a koalíció statikus szemlélete által okozott értelmezési torzulásokat, zsákutcát, ki kell térnem két, első pillantásra talán jelentéktelen, nem lényegbevágónak tűnő részletre. A miniszterelnök fenti interjújában a „minden gyermek egyenlő” tétel megsértését látta abban, hogy „most a családtámogatás lehet 5100 és 17 800 forint is egy gyerekre”. 5100 forint a testvér nélküli, családban nevelt gyermek után járó családi pótlék havi összege. Ha e gyermek szülei megfelelő nagyságú adóköteles jövedelemmel rendelkeznek, az plusz 3000 forint családi kedvezményt jelent. Ha nem rendelkeznek, jogosultak rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, ami a mindenkori nyugdíjminimum (2005-ben 24 700 Ft) 22 százaléka, vagyis 5434 Ft. Így
10 534 Ft áll szemben 8100 Ft-tal. Rejtély, hogy a miniszterelnök nyelvére miért éppen a fenti két szám keveredett.
Az olvasó talán átsiklott Gyurcsány azon megállapítása felett, hogy „a jelenlegi családtámogatás (…) kifejezetten nem támogatja a munkába állást” – pedig ez a valódi szándékokat leginkább (ön)leleplező rész. A munkába állást leginkább az támogatná, ha semmiféle családtámogatási rendszer nincs, de még inkább az, ha gyerek sincs! Mivel a kipontozott helyen a sokgyerekes felső középosztály szerepel, kézenfekvőnek tűnik a gondolat, hogy a miniszterelnök rájuk gondol. A sok kettőnél, de inkább háromnál kezdődik, s a miniszterelnöki (rejtett) definíció szerint az tartozik a felső középosztályba, aki kellő jövedelemmel rendelkezve igénybe tudja venni a családi kedvezményt – van okunk a büszkeségre, mert eszerint a magyar társadalom nagyobbik fele a felső középosztályba tartozik („nagy a jólét”) –, arról lehet szó, hogy a kormány a két-, de inkább a három- vagy több- gyermekes anyákat (s a gyesen lévő kevés számú apát) az otthon édes láblógató semmittevéséből a munkapiacra akarja (vissza) kényszeríteni a családtámogatások megvonásával (vagy legalábbis erőteljes megkurtításával). Nem akarok tippeket adni a kormánynak, de erre a célra megfelelne egy olyan 10–30 százalékos (büntető) adó is, amelyet kizárólag az apákra vetnének ki, ha az anyák gyermekeikkel otthon maradnak. S ideje átértékelni a közelmúltat is. Kambodzsában a Vörös Khmer az 1970-es évek második felében a munkatáborokba kényszerített nőket szülésük után néhány órával már a rizsföldre hajtotta dolgozni. Tévedés lenne ezt egy barbár kommunista diktatúra barbár cselekedetének tekinteni. Valójában a kínálatoldali közgazdaságtan (supply side economics) nagy alakja, Pol Pot ültette át a gyakorlatba gazdaságpolitikai eszméit.
Miniszterelnökünk bár igazságosságról, a gyermekek egyenlőségéről stb. beszél, nem csak vagy nem elsősorban erre gondol: a gyermeknevelés, mint társadalmunk újratermelése számára haszontalan munka, legalábbis haszontalanabb a munkavállalásnál.

A szerző szociológus, közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.