Súlyos válságban a magyar sportpolitika

2005. 05. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi nap a millenniumi 2000-es esztendő óta a magyar sport napja. 1875. május 6-án, éppen 130 évvel ezelőtt rendezte meg a Magyar Athleticai Club (MAC), a gróf Eszterházy Miksa által alapított egyesület az első szabadtéri sportversenyt Magyarországon. Sőt, mi több, ez volt Európa – Nagy-Britannia kivételével – első ilyen eseménye. Az ünnep főhajtás a közel másfél évszázaddal ezelőtti sportszerető magyarok előtt.
Mostanában nehéz szívvel beszél vagy ír az ember a magyar sportról, és ezen a napon talán méltatlan is kritikusan szólni. Illőbb volna felidézni a szép és méltó emlékeket, a magyar sport világhírű múltját. Az állami sportirányítás soha nem látott mélyrepülése, az érthetetlen és elfogadhatatlan szakmai és emberi tettek azonban arra késztetnek: élve az ünnepnap adta aktualitással, világosan, érvekkel alátámasztva fogalmazzam meg a szocialista–liberális kormány sportpolitikájával kapcsolatos véleményemet. Három évvel a baloldali kabinet hivatalba lépése után egyértelműen kimondom: a kormány elárulta és cserbenhagyta a magyar sportot, hagyományaival, személyiségeivel és jövőjével nemtörődöm módon, hanyagul, tisztességtelenül bánt.
A súlyos mondat igazolásaképpen foglaljuk öszsze, hogy az elmúlt három évben milyen lépések fűződtek a jelenlegi kabinet sportpolitikájához.
A kormánypártok választási és kormányprogramjukban a sport támogatásának jelentős növelését ígérték, ehelyett azonban – még nominálisan is – csökkentették annak mértékét.
A kormány egyetlen lendülettel partvonalon túlra tette a budapesti olimpia gondolatát.
A Medgyessy–Gyurcsány miniszterelnök-váltás hullámainak oldalvizén megszűnt a sportminisztérium. A GYISM romjain létrejött Nemzeti Sporthivatalt az új miniszterelnök először a maga keze ügyében, a Miniszterelnöki Hivatalban tartotta, majd nem egészen négy hónap elteltével átpasszolta a Belügyminisztériumba.
Az úszó Európa-bajnokság kapcsán sportdiplomáciai értelemben is súlyos uszodabotrány zajlott, zajlik: a világverseny kapcsán eleinte hipermodern új uszodáról, aztán három uszoda felújításáról beszélt a sportkormányzat, mára a Hajós Alfréd Uszoda – kis túlzással – tisztasági festése maradt csak a lendületes tervekből.
Olyan sportminisztere is volt országunknak, aki egy héttel az athéni olimpia nyitó ünnepsége előtt lemondott, kínos helyzetbe hozva a magyar delegációt, pusztán azért, hogy ezzel (is) előkészítse Medgyessy Péter megbuktatását és a saját kormányfői ambícióinak kiteljesítését.
Olimpiai doppingbotrányaink kapcsán a fél (sport)világ rajtunk nevetett, a másik fele tisztességtelennek tartotta sportolóinkat.
A doppingellenőrzésekért a vonatkozó jogszabály alapján felelős kormány ezután tehetetlen dühében megnyirbálta a Magyar Olimpiai Bizottság költségvetését és jogköreit.
Leállították a stadionfejlesztési programot, majd két év elteltével bejelentették – egyébként helyesen –, hogy horvát–magyar labdarúgó Eb-pályázat lesz, amihez ugye európai színvonalú stadionok kellenének.
A vidéki sportlehetőségek bővítésére hivatott létesítményfejlesztési programjukat csak meghirdetni volt erejük, pénzük, tehetségük a végrehajtáshoz már nem volt.
A közoktatásban feloldották az eddig „kötött” diáksport-normatívát, lehetővé téve, hogy annak összegét az iskolák ne csak sportcélokra fordíthassák. Magyar Bálint először csökkentette a testnevelésórák számát, bevezette a „játékos testmozgást”. Majd ködös oktatásreformeri rémálmaiban és tetteiben felötlött a testnevelés-osztályzás eltörlése is, hál’ istennek ebben a kérdésben még koalíciótársai is rácsaptak a kezére. És akkor a sportdiplomáciai skandallumok: a szaúdiak leterroristázása után arab országbeli labdarúgó-válogatott a közeljövőben aligha lesz hajlandó futballozni velünk; Gyurcsány Ferenc még sportminiszterként bejelentette, hogy Romániával közösen futball Eb-pályázatot nyújtunk be, és csak a jóindulat miatt nem küldött el bennünket a román sportvezetés melegebb éghajlatra; tavaly szeptemberben Magyarország úgy látta vendégül az európai sportminiszterek konferenciáját, hogy annak megnyitójával egy időben éppen megszűnt a hazai sportminisztérium.
Ám legalább tetten érhető teljesítményt is látnánk a sportkormányzat mögött! De semmi: nincs egyetlen újonnan épített sportlétesítmény se, nincsenek elindított utánpótlás- vagy diáksportprogramok, de még átfogó sportstratégia sincs a kormányzati ciklus utolsó évére, holott azt három éve ígérik. Nem túlzás: az elmúlt fél évben a sporthivatal tevékenységét a minisztériumból minisztériumba költözés tette ki.
Sok-sok ügy, melyek kezdetben a cikis, később a kínos, mára a szégyenletes kategóriájába sorolta a Jánosi–Gyurcsány–Ábrahám belső hármas játékát. Sportolók, sportvezetők, nézők – megítélésem szerint – mára egyhangú véleményen vannak: ez a csatársor nem alkalmas a válogatottba, de még a kispadra sem. Az általuk megvalósított sportpolitikát a szó valódi és képletes értelmében is le kell cserélni.
Mire volna szükség?
Először is a sport társadalmi presztízsének visszaállítására és a sporttársadalom bizalmának visszaszerzésére. Arra, hogy ismét hihető legyen: egy kormány, annak tagjai és apparátusa akar és tud érdemi lépéseket tenni a magyar sportért. Ehhez átfogó, részletekre kiterjedő sportprogramot kell készíteni, mely tág összefüggésekben gondolkodik. A sportot egyaránt tekinti az egészségnevelés és -megőrzés, a nemzeti kultúra megtartása és művelése, valamint a nemzetgazdaság alkotó elemének.
Nemcsak a beteg embereket kell tudnunk hatékonyan meggyógyítani, hanem csökkenteni kell a potenciális betegek számát. A közoktatásban bevezetendő mindennapos testmozgásban részt vevő diákok, a sportiskolákban, diákolimpiákon edződő ifjú sportolók, az államilag támogatott utánpótlás-nevelés programjában részt vevők sokat – ha nem tűnnék részrehajlónak, azt mondanám, szinte mindent – tehetnek egy egészségesen élő nemzet érdekében. A sport hagyományainak ismerete, a sportolói közösségben a csapattárs, az ellenfél és a nézők tiszteletének kialakulása intelligens, érző fiatalt nevel. A sportegyesület, az iskola vagy a nemzet méltó képviselete egy sportversenyen pedig örökre megmaradó, lelket nemesítő érzés.
A sport a nemzetgazdaság fontos szereplője is. A pezsgő sportélet munkahelyeket teremt, a sportlétesítmények építése, üzemeltetése a kis-, közép- és nagyvállalatok fejlődését segíti, a nemzetközi sportesemények pozitív idegenforgalmi és országimázs-építő hatásai számokkal igazolhatók. A sport felsorolt jótékony hatásai kézenfekvők, mondhatnánk, közismertek. Akkor hogyan lehet, hogy a hatalmon levő, felelős sportkormányzat nem törődik ezzel? Három válasz kínálkozik. Vagy nem felelős. Vagy nem sportszerető. Vagy nem kormányzat. Vagy egyik sem. A polgároknak rövidesen erről is dönteniük kell.

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz), a képviselőcsoport ifjúsági és sportkabinetjének vezetője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.