A külügy álszent káderpolitikája

2005. 09. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykövet lesz az államtitkár címmel rövid cikk jelent meg a Népszabadság 2005. augusztus 12-i számában. Az írás arról tájékoztatja az olvasókat, hogy Hajdu András, a Külügyminisztérium több évtizedes diplomatamúltra visszatekintő közigazgatási államtitkára a jövőben nagykövetként folytatja pályafutását. A cikkből megtudhatjuk azt is, hogy az államtitkár köztisztviselőként a politikai ciklusoktól függetlennek tartja magát, s öt év után – úgymond – már esedékes volt az újabb külszolgálat.
Milyen kár, hogy a 2002-es kormányváltáskor kinevezett közigazgatási államtitkárnak mindez nem jutott eszébe, s a parlamenti választásokat követően kevésbé köztisztviselőként, inkább a hatalomra jutott párt meghosszabbított karjaként szolgált, illetve számos esetben járt élen az 1990-es rendszerváltoztatást követő másfél évtizedben példátlan külügyminisztériumi nagytakarításban. Bár a szocialisták a választási kampányban az „árkok betemetéséről” beszéltek, a közigazgatásban soha olyan mélyre nem ásták az árkokat, mint 2002-ben.
Amikor 2002 júniusában a Külügyminisztérium hivatalos átadása zajlott, Kovács László új külügyminiszter behívatott az irodájába, és azt mondta: – Nem maradhatsz államtitkár, mert te politikai kinevezett vagy.
– Ilyen kategóriát a köztisztviselői törvény nem ismer – válaszoltam.
– Nem baj – mondta, és a beszélgetést befejezettnek tekintette.
Ez volt az új külügyi vezetés alapállása. A „politikai kinevezett” olyan megbélyegző fogalom lett, amit bárkire rá lehetett húzni – felkészültségének és teljesítményének valódi értékelése nélkül.
Hajdu András e folyamatban Kovács László hűséges fegyverhordozójaként vett részt. Eme megtorlás jegyében hívtak vissza számos nagykövetet külföldi posztjáról, váltották le a középvezetői szintig a Külügyminisztérium szinte valamennyi akkori vezetőjét, s lehetetlenítettek el, illetve hoztak méltatlan helyzetbe számos hazatérő diplomatát. A szocialista kormányzat vezette be azt a gyakorlatot, hogy a külszolgálatból hazatérő, a polgári kormányzat által kinevezett legtöbb nagykövet – semmissé téve többéves szakmai munkájukra alapozott hivatali előmenetelüket – referensként szolgál tovább.
E személyzeti politika következtében – a rendszerváltás után 15 évvel – a Külügyminisztériumban a kései Kádár-korszakban nevelkedettek töltik be a vezetői posztok túlnyomó többségét. Annak az elvnek megfelelően, amit a minisztérium vezetése – köztük Hajdu András is – hangoztatott: csak az lehet vezető, aki legalább húsz éve van a diplomáciai pályán.
Hajdu Andrásnak – közigazgatási államtitkárként – a 2002 után kialakult helyzetért, a közszolgálatiság oly gyakori semmibevételéért, a szocialista politikai törekvések gátlástalan érvényesítéséért vállalnia kell a felelősséget. Egyetlen minisztériumi vezető sem játszhatja el most, a választások előtt nyolc hónappal a pártokon felül álló szakember szerepét, aki 2002-ben haszonélvezője és kiszolgálója volt a politikai tisztogatásnak. Mert ők valamennyien politikai kinevezettek.

A szerző volt közigazgatási államtitkár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.