Energiapiacok · A Katrina lezárta az első menetet

Torba Tamás
2005. 09. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időre átlépte a 70 dollár/hordós határt a Mexikói-öbölre lecsapó Katrina hurrikán pusztítása nyomán a kőolaj határidős jegyzése a New York-i tőzsdén (NYMEX). Ezzel lezárult az áremelkedés azon szakasza, amely a negyvendolláros szint átlépésével kezdődött az év első felében. A hurrikán által okozott károk felmérése, a katasztrófa képei elemzések, szakértői nyilatkozatok tömkelegét váltotta ki. Az olaj- és termékárak forró témává váltak, vezető helyet követelve az írott és elektronikus médiában.
Az elemzésekből és a publikált statisztikai adatokból kiderül, hogy a 60 dollár/hordó feletti olajár és az inflációval korrigálva is történelmi csúcsra érkező üzemanyagárak (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia) következtében lassulni látszik a világgazdasági növekedés és a kereslet.
Kőolajból továbbra is bőséges a kínálat, termékekből viszont – egyre inkább a fűtőolaj felé tolódva, és elsősorban az Egyesült Államokban – a finomítói kapacitások további szűkülése miatt a piac véleménye szerint hiány alakulhat ki. A hurrikán elvonulása után az árak egészen a 62,50 dolláros szintig estek (NYMEX), majd rövid konszolidációs időszak után ismét emelkedésnek indultak, és újra áttörték a 65 dolláros szintet.
A kitermelői-finomítói oldalon gondot jelent, hogy a kitermelői kapacitások csúcsra vannak járatva, tehát esetleges műszaki problémák, terrorakciók hatására a piac idegessége fokozódhat. Jelentős amerikai kőolaj- és földgázkitermelői kapacitás kiesett (körülbelül húsz olajkút, több gázmező megsérült vagy leállt a Mexikói-öbölben). Irakban egyre inkább polgárháborúhoz közeli, anarchikus helyzet van kialakulóban. A hurrikán miatt minimum négy amerikai finomító hónapokra kiesett.
Pozitív hírnek tekinthető az OPEC további kitermelésnövelése, valamint a stratégiai tartalékok megjelenése a piacon, elsősorban pszichológiai szempontból.
A fogyasztói oldalon a magas termékárak következtében világszerte csökkent a felhasználás benzinből. Erősödik viszont a fűtőolaj-kereslet, amely egy kemény télre utaló időjárás-előrejelzés esetén Amerikában felvásárlási pánikba mehet át, mert autózni ugyan lehet kevesebbet, de fűteni bajosan, ha hideg van. A helyzet kezelésére tett döntéshozói intézkedések közül az adócsökkentés a kereslet-kínálat egyensúlyának szempontjából a fogyasztás növekedését okozza, és nem ösztönöz takarékosságra. Ugyanez a helyzet a különféle lakossági kompenzációs elképzelésekkel, kivéve a nagycsaládosok fűtési számláinak kompenzációját, ugyanis ők nem tudják fogyasztásukat csökkenteni gyermekeik egészségének veszélyeztetése nélkül. A politikai-szociális szempontok viszont itt elsőbbséget élveznek. A Nagy-Britanniában elkezdődött fogyasztói tüntetések (fuvarozók), valamint a kormányok olajtársaságok felé tett, önmérsékletet kérő felhívásai egyelőre válasz és hatás nélkül maradtak (általam ismert kivétel a Mol Rt., amely többször jelezte, hogy árainak emelkedése nem tükrözi a valós világpiaci trendet).
A stratégiai készletek piacra dobása a piaci szereplők felé tett jelzés („urai vagyunk a helyzetnek”). A piaci szereplőket leginkább foglalkoztató kérdés: mi következik? Véleményem szerint az alapprobléma az, hogy a kőolaj és termékei árának emelkedése igen rövid idő alatt gyorsult fel, és az erre való reagálás hosszabb időt – több évet – vehet igénybe. Finomítót vagy
atom-, víz-, szél- vagy biogázerőművet nem lehet hónapok alatt építeni. Ugyanez igaz az üzemanyag-takarékos gépjárművek tömeges elterjedésére is. Nehéz elképzelni, hogy az ázsiai országokban visszaesik a motorizáció növekedése, avagy lassulnak a hatalmas infrastrukturális beruházások. Ugyanez igaz a lakossági fogyasztásra (például légkondicionálók). A kereslet magas szintje ezekben az országokban tehát fennmarad, még ha a növekedés üteme lassul is.
Ha a téli szezon az Egyesült Államokban nem teszi lehetővé a készletek növelését, akkor tavaszig a keresleti oldalon kialakult feszültség alá fogja támasztani a jelenlegi vészesen magas árszintet. Ez további áremelkedésbe torkollhat. Több szakértő nyilatkozata szerint az energiaárak növekedése nem, vagy csak kismértékben okoz inflációs hatást, mert a piaci verseny nem teszi lehetővé az áremeléseket, azaz a többletköltségek fogyasztókra hárítását. Ez az okoskodás azonban csak korlátozott igazságtartalommal bír, mert a vállalatok ugyan egy darabig feláldozzák profitjuk egy részét, sőt piaci részesedésük megtartása érdekében akár a veszteséget is vállalják, de az energiaárak jelenlegi szinten maradása vagy további emelkedése ezt a gyakorlatot hamarosan ellehetetleníti. Így viszont nő az inflációs nyomás.
A kőolaj és termékei, valamint a földgáz árának további emelkedése esetén a problémák felbukkanása és a kezelésükre tett intézkedések közötti versenyben a dolgok jelenlegi állása szerint a döntőbírói szerepet rövid távon – jövő tavaszig – „Tél tábornok” fogja betölteni. Ha jóslásra kell vállalkozni, az elkövetkező hónapokban a kőolaj jegyzése megdönti a történelmi rekordot.

A szerző gazdasági szakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.