Hogyan kell kiszárítani egy fürdővárost?

Ludwig Emil
2005. 09. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színes melléklet, országos napilapba fűzve. Baranya megyét mutatja be nyolc oldalon. „A megyei közgyűlés elnöke leginkább az együttműködésben hisz” – olvasható az elején, na ezt a kiadványt sem a pécsi püspökség szponzorálta. „Alapvető célunk, hogy szót értsünk azokkal, akik szeretnének velünk együttműködni” – idézi Kékes Ferenc a kádári bölcsességet: „nekünk olyan emberek kellenek, akikre szükségünk van”. A megyefőnök szerint „még soha nem volt olyan mélységű együttműködés Pécs és a megye között, mint manapság”, ami viszont szent igaz, ott a bizonyíték a következő három oldalon: Toller László, a megyeszékhely szintén MSZP-s polgármestere büszkélkedik azzal, hogy városának gazdasági helyzete stabil; szponzorált írások arról, hogy Pécs máris példaadó ökováros, az évenkénti filmünnep ajtót és ablakot (sic!) nyit Európára, az épített és szellemi örökség (!) jegyében az ősszel fénnyel festik be a 25 emeletes pécsi magasházat – az biztos, hogy ilyet még nem látott Európa!
Szóval megvalósulóban a földi Paradicsom a szocialista vezetésű városban és vármegyében, ez utóbbiról riportok sorakoznak a maradék oldalakon: gesztenyeszüret, káposztanap, borfakasztás csíptetős ponttyal, az idén is eljönnek szüretelni Pestről a diplomaták Villányba. Egy oldalnyi „anyag” Mohácsról és Villányról, ez utóbbi azért jó, mert tényleg vannak helyek Baranyában, ahol a dolgok előrefele haladtak az utóbbi másfél évtizedben.
Villány az előző, polgári kormányzás alatt nyerte el a városi rangot, ezzel is elismerve lakóinak teljesítményét. Hasonlóan a közeli Harkányhoz, amelyik szintén néhány éve város, bár azelőtt is hét országra szólt a híre. Még szerencse, mert ebbe az együttműködést hirdető kiadványba egy szó sem fért bele az ország egyik legismertebb fürdőhelyéről, ahol évente egymillió vendég fordul meg, s minden tíz, a megyében eltöltött idegenforgalmi vendégéjszakából hat esik Harkányra. Csupán a mostani szüreti fesztivál két napján negyvenezren látogattak el a településre, ahol színpompás, színvonalas kultúrprogramok zajlottak. Ennek azonban sem hír-, sem reklámértéke nincs. Akkor tudósít Harkányról a baloldali sajtó, ha valami „történik” ott, mint például pár napja, amikor a Népszabadság 3. oldalán (!) olvashatta az ország, hogy „tüntetés volt Harkányban”.
A lap szerint tucatnyi (helybéliek szerint féltucatnyi) demonstráló követelte a háromezer lakosú városban, hogy a polgármester mondjon le. A tüntetők többek közt az idegenforgalom hanyatlása miatt akarták Bédi polgármester fejét – ilyen alapon a megyei közgyűlés vagy a budapesti kormány fejét inkább követelhetnék –, az eset mögött azonban más rejlik. Harkánynak az utóbbi három évben tényleg megsokasodtak a gondjai. Nem a hibás gazdálkodás, netán az eddig mindenki által elismert várospolitika miatt, ennél szimplább az oka: a helynek és polgármesterének nincs jó híre az országban jelenleg regnáló baloldal köreiben.
A negyedik ciklusban polgármester Bédi István sosem titkolta polgári-konzervatív mivoltát, a 12 tagú városi képviselő-testületnek sincs baloldali tagja, miután a választók így döntöttek 2002 őszén. A városnak harmadik éve betart az MSZP-s vezetésű megye és a szintén szocialista Pécs, a politikai fővárosról nem beszélve. Ha emlékszünk még arra a korábbi ellenzéki vádra, amely szerint az Orbán-kormány „kiszárítja a baloldali településeket”, nos, itt egy konkrét ellenpélda. A négy éve még sikert sikerre halmozó Harkány tényleg pénzügyi gondokkal küzd, pedig a városon belül minden úgy történik, mint azelőtt. Még szerencse, hogy a világhírű gyógyvíz forrásai nem száradnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.