Sakkjátszma az MSZP-vel

Czirják Imre
2005. 09. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a kormány a lehetőségek kormánya, és ezt valószínűleg senki nem tudja jobban, mint Gyurcsány Ferenc milliárdosból lett miniszterelnöki főtanácsadó, majd sportminiszter, végül kormányfő. Amint egy éve megkapta a többséget a koalíciótól, Apró Piroska veje hozzálátott a neki legjobban megfelelő hatalmi szerkezet kialakításához. Öt tárcavezetőt váltott le, és hetet nevezett ki. Távozott gazdasági és közlekedési miniszteri posztjáról Medgyessy Péter korábbi „merénylője”, akinek menesztésével a puccs elindult, Csillag István. Utódja az ugyancsak milliárdos Kóka János lett. A Brüsszelbe kiajánlott egyik legfőbb politikai ellenfél, Kovács László külügyminisztert a politikailag súlytalan, ám szintén üzletemberi múlttal és anyagi háttérrel rendelkező Somogyi Ferenc váltotta.
Bár Lamperth Mónikát nem sikerült eltávolítania (ez volt egyetlen kudarca), de felügyelet alá helyezte, s közigazgatási államtitkárként beküldte a Belügyminisztériumba a régi barátot és volt üzletfelet, Szilvásy Györgyöt. Valamint egy ambiciózus ifjú pártkatonát is Lamperth nyakára ültetett, Juhász Gábor politikai államtitkár személyében. Egy másik erős embert, Juhász Ferenc honvédelmi minisztert a hadügyi költségvetés megkurtításával fogott rövid pórázra, az MSZP-frakció miniszterelnök-jelöltjéből, Veres Jánosból pedig kormányfői kabinetfőnököt csinált. Kiss Péter másik kormányfőjelölt kancelláriaminiszter maradt, ám helyettese, Szekeres Imre helyett az a Gál J. Zoltán lett, aki a kezdetektől Gyurcsány egyik leghűségesebb embere volt.
A kormányfői poszt megszerzését követően Gyurcsány Ferencnek már csak az MSZP-t kellett maga alá gyűrnie. A dolog sokkal könnyebben ment, mint azt várni lehetett volna. Nem volt nehéz saját favoritját, Hiller Istvánt a pártelnöki székbe ültetni, de az első igazi próbatétel nem is ez, hanem a december 5-i kettős népszavazás volt. Ekkor sikerült először – a vártnál jóval kisebb ellenállás mellett – saját akaratát ráerőltetni a pártra. Gyurcsány MSZP-n belüli ellenzéke hamar rájött arra, hogy képtelenek bármit elérni. Jó példája volt ennek Hiller István idő előtti távozása a kultuszminiszteri székből. Az ünneplőknek hamar lefagyott az arcukról a mosoly, amikor kiderült, hogy az utód az anarchista politológus, Bozóki András, akit talán csak a Gyurcsányt mindenben kiszolgáló Lendvai Ildikó frakcióvezető tartott nyilván úgy, mint baloldali szociáldemokratát. Hasonló volt az eredmény a többi minisztercserével is. Draskovics Tibor pénzügyminiszter (mint a „konvergenciaprogram őre”) hiába tett meg mindent a kreatív könyvelés jegyében, mennie kellett. Simán be lehetett ültetni a helyére a feltörekvő Veres Jánost, akinek viszont így minden energiáját leköti a „recsegő-ropogó” államháztartás egyben tartása. Veres helyett pedig ki lehetett nevezni kabinetfőnöknek a jól ismert Szilvásy Györgyöt, aki a fárasztó kampányban leveszi a kormányzás adminisztratív terheit a minden szereplési alkalmat megragadó miniszterelnökről.
Az MSZP csődje az államfőválasztásnál mutatkozott meg igazán. A kudarcot Gyurcsány arra használta fel, hogy minden ellenállást felszámoljon, amely abszolutista ambíciói útjában állt. Szili Katalin kifütyülésével, majd egy kongresszusi felhatalmazással a párt országos választási bizottságának vezetőjévé vált, ezzel a választásokig az MSZP lényegében megszűnt önálló politikai tényező lenni. Gyurcsány Ferenc hatalmának megtartása útjában így már csak az ellenzék és annak vezetője áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.